Lördag 20 april

Kuggnäs 25års festival 8-9aug 2003

(Inne på området)

Tidigare på dagen spelade Oden, tyvärr kunde vi ej medverka när de spelade på grund utav att vi ej hade hunnit fram till Kuggnäs vid den tiden.

När vi kom fram hade festen på Kuggnäs kommit igång rätt ordentligt, runt omkring mej fanns i princip bara något sådär berusade vikingarockare och raggare. Någonstans i folkmängden springer Nille i Mjölner omkring och ropar; "Vart är spriten?!". Folk börjar samlas framför scenen, nu ska Bruno Hansen lira. Efter att ha hört Karolinernas nya skiva så visst vi att det skulle komma en del godbitar. Bruno äntrade scenen tillsammans med våran egen Christoffer ”Dr. Creepy” som skulle kompa honom. Bruno drog igång några låtar från Karolinernas nya platta man kände dom klara svängningarna i dom akustiska gitarrerna och man hängde på väldigt lätt i sången som hördes mycket starkt och klart. I låten Bedrövelsens Tidevarv måste allsången ha varit nästan lika mäktig som senare när Ultima Thules spelade. Hela publiken sjöng, det var lätt att man själv hakade på och sjöng med.

Publiken var som galen, dock var inte trycket så stort, man fick inte ens knuffa undan folk som studsade omkring som brunstiga antiloper. Nej, stämningen var jätteskön och lugn, Nånting som jag tror beror lite på dom lugna men ack så sköna gitarrerna.

När Bruno till sist gick av scenen hördes direkt högljudda rop; EN GÅNG TILL, om och om igen, tills Bruno och Christoffer än en gång äntrade scenen. Den här gången för att spela våran kära nationalsång. Hela publiken gungade och sjöng med så att han inte ens behövde sjunga själv. Det var en enorm allsång och stämningen var underbar. Jag blickade bakåt , alla i publiken sjöng med! Än en gång gick dom av scenen, och ropen började ljuda igen; EN GÅNG TILL, ända tills Christoffer själv äntrade scenen och spelade en egen låt som heter ”As the moon breaks down to ice”. Den handlade om Ragnarök/Världens kollaps. Publiken gungade i takt, men ingen kunde ett ord av den låten Han fick dock många starka applåder, och gick till sist av scenen, och föreställningen var slut.

Wreckless följt av Silverdollar underhöll sedan resterande del av kvällen. Stämningen var god och folk drack och lyssnade på musiken.

(Senare på kvällen på väg in mot Kuggnäs)

På vägen in till Kuggnäs såg vi ett stort antal poliser och på stora vägen utanför stod fyra polisbilar med laser för att plocka in eventuella fortkörare. Ju färre som kom till konserten desto bättre ansåg polisen. Vi förvarnades dock av mötande bilister som blinkade med helljuset så vi sänkte farten till polisens stora förtret.

När vi kom fram hade de andra banden slutat spela. Det fanns inte mycket annat att göra än att börja festa. Det dracks rikligt med pilsner och de sista bröt inte upp före 6-tiden på morgonen. Nere vid tältplatsen var hela tiden liv och rörelse. När vissa gick upp gick andra och la sig. Vi kom dit väldigt sent på kvällen och det var vid det laget redan kolmörkt. Vi slog därav aldrig upp tältet utan använde det som sovsäck.

Vid 9-tiden på morgonen var det dags att gå upp, utan att ha fått en enda timmes sömn och såg att många faktiskt var uppe trots nattens och morgonens intag av rikliga kvantiteter alkohol. En fralla med två trötta ostskivor och en mineralvatten fick bli frukost.

Klockan 12 steg Oden upp på scenen inför en mycket oengagerad publik som mest satt i gräset och summerade gårdagen. Dessa följdes tätt av Fornicators.

Klockan 14:30 steg Dagaz upp på scenen inför en betydligt mer aktiv publik. Eftersom många ännu inte hade hört deras nya skiva ”Gryning” kan man tänka sig att dessa fick en ordentlig överraskning. De nya låtarna var mycket mer genomarbetade än de från deras debutsingel. Publiken hade antingen fått i sig några återställare eller Alvedon för det var ett ganska bra drag framme vid scenen.

Vid 17:30 steg Heroes upp på scenen och fick igång hela publiken med sin hårda musik. De spelade klassiker som ”Naked” och publiken fullkomligt skrek med i låtarna.

Klockan 19:00 steg Snake Pit Rebels upp och spelade riktigt bra covers. Många så bra att man nästan undrade om det var playback. Sångaren hade en unik förmåga att trixa med rösten för att få den att låta näst intill identisk med originalsångarna. Publiken hade nu kommit igång ordentligt och det festades en hel del till den sköna musiken.

Vid 20:30 kom The Errols upp. Dessa grabbar var helt klart värdiga att hylla Eddie med sina covers. Det var otroligt bra scennärvaro från hela bandet. Det söps en hel del på scen enligt äkta Eddie-manér. Bandet spelade alla vår okrönte konungs oförglömliga låtar. Det har nog aldrig varit sådant tryck i låtar som ”Glasögonorm” förut.

En bit efter 10 på kvällen steg Ultima Thule upp. De två rader med vakter vid scenen fick ett svårt jobb att hålla tillbaka publiken som kom närmare och närmare scenen för varje gång. Efter varje låt fick Janne säga "Backa minst en meter", vilket folk gjorde. Efter någon minut befann sig folk lika långt fram ändå. Ultima Thule kan ju aldrig göra en dålig spelning (nästan). Hela publiken sjöng med i alla låtar och stämningen var verkligen på topp. Bortsett från en stökig idiot som började skrika när två småflickor hoppade upp på Johnny och Håkans (SRMC) axlar för att över huvud taget kunna se bandet. Efter att de spelat klart stämde publiken upp i allsång och sjöng på eget bevåg nationalsången.

De båda festivaldagarna förflöt relativt lugnt och det var inte ett enda större bråk. Det värsta man hörde talas om var att en person hade ramlat och brutit benet på campingområdet. Att Kuggnäs är och förblir den bästa platsen för konserter och festivaler råder nu inga tvivel om.

Efter ett så lyckat arrangemang  kan framtiden inte se annat än ljus ut och vi får hoppas på fler spelningar där.

Skvaller:
Dom roliga minnena från Kuggnäs var oerhört många. Men någon som stod för dom flesta goda skratten är Nille i Mjölner... Han lyckades med det mesta, full som en kaja var han överallt och ingenstans, och lyckades även reta upp vakterna som slet ut honom ur publikhavet. Men han fick skuldkänslor och gick för att be om ursäkt. När han kommer tillbaka, så kommer han släpandes på en cykel. Av någon anledning, och på något sätt, hade han tagit sej upp på ett tak där cykeln fanns, och plockat ner den! Han var lyckligare än ett barn i en godisbutik när han kom gåendes med cykeln, och vi alla skrattade enormt.

Någon som även bidrog till ett gott skratt, var Peter Brant (Valhalla Records). På fredagskvällen när han skulle lägga sej för att sova, och precis hade borstat tänderna letade han efter vatten att skölja ur munnen med. Han hade tidigare på kvällen sett någon knalla omkring med en Colaflaska fylld med vatten. Han tyckte sig fått syn på den i ett tält... Han gick fram, och tog sej en rejäl sköljning. Sekunden efter hör man; "VA I HELV... ÅÅHHHRGH" *SPOTT*, *FRÄS*... Jag tror aldrig jag har hört någon spotta så länge, dock efter att ha fått sej en redig klunk hembränt från Sandviken! I ovetskapen om vad det var, och troende att det var vatten kan man tänka sej hans förvåning, när det brände i munnen! Det bådade till ett gott skratt både under natten och dagen efter!

Övrigt:
I en artikel i Aftonbladet skriver en av deras journalister "Flera av de 700 festdeltagarna gjorde nazisthälsningar och skrek "sieg heil"". De visar även upp bildbevis på två nazister som gör hitlerhälsning. På bilden ser vi dock en vägskylt i bakgrunden som inte finns på motorgården utan en bra bit ifrån den. På denna bild bygger de sin artikel. De skriver även "Arrangörerna förnekar nazisympatier.". Vi har dock inte hört Kuggnäs förneka att folk med nazistsympatier kom dit, endast att "sieg heil"-rop och hitlerhälsningar förekom.

Vi ansåg givetvis att detta var orätt och skickade e-post till skribenten.
Denna brevväxling såg ut enligt nedan:
----------------------------------------------------------------
From: webmaster@vikingarock.se
To: ****@aftonbladet.se
Sent: Sunday, August 10, 2003 3:28 AM
Subject: FEL!

På bilden som publicerats i artikeln om musikfesten i Kuggnäs ser vi en vägskylt i bakgrunden som inte finns inne på festivalområdet.
Inte kan väll Kuggnäs hållas ansvariga för vad folk gör utanför området?

www.vikingarock.se
----------------------------------------------------------------
From: ****@aftonbladet.se
To: webmaster@vikingarock.se
Sent: Sunday, August 10, 2003 3:39 AM
Subject: Re: FEL!

Vi har inte hävdat att Kuggnäs är ansvariga för vad som händer utanför området. Vi har hävdat att festen lockade till sig många med högerextrema åsikter, och att det förekom nazisthälsningar och sieg heil-rop bland festdeltagarna.

/****
----------------------------------------------------------------
From: webmaster@vikingarock.se
To: ****@aftonbladet.se
Sent: Sunday, August 10, 2003 4:00 AM
Subject:Re: FEL!

Hur tror du själv att "Flera av de 700 festdeltagarna gjorde nazisthälsningar och skrek "sieg heil"." kommer tolkas av läsarna? Att det skedde på eller utanför området?
Lämpligare (mer rättvist, mer ärligt och mer rakryggat) hade varit att skriva "Aftonbladet lyckades dock få två deltagare som befann sig utanför området på bild då de gjorde hitlerhälsning". Som journalist vet du säkert att man kan beskriva en händelse på flera olika sätt med helt olika innebörd utan att för den delen ljuga. Kalla mig naiv, men jag anser att man faktiskt ska göra en rättvis beskrivning.

www.vikingarock.se
---------------------------------------------------------------
From: ****@aftonbladet.se
To: webmaster@vikingarock.se
Sent: Sunday, August 10, 2003 4:04 AM
Subject: Re: FEL!

Enligt vårt folk på plats förekom det även inne på området.

/****
----------------------------------------------------------------
From: webmaster@vikingarock.se
To: ****@aftonbladet.se
Sent: Sunday, August 10, 2003 4:11 AM
Subject:Re: FEL!

Ord står mot ord, var själv där men såg ingenting på området, organisatörerna såg heller ingenting på området och polisen har heller inte sett något. Men ni har? Det finns det naturligtvis inte några bevis på?

www.vikingarock.se
----------------------------------------------------------------

På detta svarade inte journalisten då han förmodligen inte kunde försvara sig längre. Grattis Aftonbladet! Ni har "journalister" som inte kan försvara sina artiklar! I efterhand vet vi nu också varför journalisten inte kunde försvara artikeln, då bilden var arrangerad!

 

Artikeln skrevs av: Richard (webmaster) samt lite hjälp från Mathias (Njord)

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1