Fredag 21 juni

Intervju med Uffe i Ultima Thule

Hur kommer det sig att ni började spela nationalistisk musik?
Vi började som ett punkband i slutet av sjuttiotalet, början av 80-talet. Och just hur det kommer sig att man började, hur fan ska jag svara på det? Vi tyckte kanske att det behövdes. Som punkare sket man ju i allting men sen
blev man ju äldre. Och då tyckte man ju att: Fan man lever i ett bra land och det är ju ingen som sjunger om det, det är ju värt att hylla. Hur det egentligen kommer sig att man började är svårt att säga. Vi har alla haft ett stort historieintresse så kan vara det.

Varför tror du att Ultima Thule anses vara ett rasistband i folkmun?
Inte allas folkmun, men i mångas. I etablissemanget är det ju väldigt kallat det. De är inte intresserade av att ta reda på sanningen häller. Utan dom tycker att det är bekvämt att putta i alla i ett hörn. Och sen säger dom själva att dom inte ska ha några fördomar. Man undrar ju vem som egentligen har fördomar. Det här med att man kallar ett band vit-makt, då är man ju ute och cyklar jag menar, det är ju bara att lyssna på några av våra texter. Så får dom se vad det handlar om. Har vi någonsin sjungit att den vita rasen är mer värd än andra? Det har vi aldrig gjort. Men det får stå för dom som säger det helt enkelt.

Skriver ni ofta texter med underförstådda budskap?
Nä... eller kanske lite grann. Vi har pratat med Janne och han säger att man verkligen lycktas med texter som Stolt och Stark och Besten. Som verkligen har väckt upp känslor hos folk. Då folk tänker, "Vad menar han nu?". Att röra runt lite i grytan. Jag menar varför ska man sjunga rakt ut: "Jag älskar, det och det..."? Det är jävligt kul att reta gallfeber på folk. *skratt*

Hur lärde ni i bandet känna varandra?
Vi har känt varandra sen vi var små. Det var just genom punktiden, att när man började spela punk behövde man inte vara så duktig på att spela. Det var bara att köra järnet! Det var så vi lärde känna varandra, just genom att vi var punkare.

Vad tycker ni om att era låter sprids i mp3-format?
Det där har vi diskuterat. Men jag tror ändå att folk i slutänden köper skivorna. Jag tror inte att det är så farligt. Det är i och för sig tråkigt när man får ett brev: "Jag har bränt av er skiva, den är väldigt bra.." Har man Metallica som bandnamn tycker jag att det är mer legitimt att ta en kopia. Men är man ett litet källarband och hela tiden puttat ner i ett hörn och avskydd och har svårt att få ut plattor via affärer tycker jag att man ska stödja dom istället för annars slutar ju banden att spela. Men jag tror ändå inte att det är någon fara.

Vad tycker era familjer? Har dom fått lida?
Jaa, mer än vad man tror. Så är det alltid, i krig mm så är det ju barnen som hamnar i kläm. Och dom mår ju dåligt. Men jag tror inte att någon av våra barn har blivit mobbade i skolan faktiskt. Men det är ett känsligt ämne, och just det här med att det är så mycket i TV, tidningar och debatter om nazism och rasism, och så kommer vi in i ett hörn där. Det är ju känsligt , för man är ju jättehemsk om man tycker att invandringen är fel. Folk tror att man sitter hemma med brunskjorta och koppel och piskar sina barn. Barnen tycker ju att det är jobbigt, men i det stora hela tror jag inte att det är så farligt.

Vad är det som gör att ni fortfarande orkar spela trots branden och medias alla påhopp?
Den frågan har vi ställt oss massor av gånger. "Hur fan orkar vi?". Efter branden kändes det som om luften gick ur oss alla. Men då sa Janne, "Fan vi kan ju inte ge upp nu! Efter en sån här sak!" Ska man lägga av ska man lägga av självmant. Om det här var ett attentat, vilket det troligen är, har ju dom fått sin vilja igenom. Och det vill man ju inte! Det är därför det är så tråkigt med folk som går runt och säger "bä" hela livet. Det är det vi menar med uttrycket "Hällre en dag som varg än 1000 år som får". Att gå runt och säga "bä" hela livet, fy fan va tråkigt!. Men måste våga stå upp och våga vara stolt och våga tycka att landet är bra, är värt att värna. Sen kan ni komma och säga rasist och nazist hur mycket ni vill! Det handlar inte om det!

Har utredningen av branden lett någonstans?
Nä, det är ju så här att är man inte politiskt korrekt lägger man inte ner så mycket själ i det. Vi har sagt såhär: Att om någon hade kastat in en sten i VPKs skyltfönster så läggs det ner mer arbete på en sån utredning än vad det gjorde på oss. Vi fick höra att utredningen lagts ner och att om det kom några heta tips så tar de upp utredningen igen. Men det tog inte så lång tid innan de la ner det där arbetet. Man har ju sina aningar om vilka det kan vara, men man ska inte vräka ur sig saker, man vet aldrig vilka det kan vara.

Vad har ni att säga till de skivhandlare som vill men inte vågar sälja era skivor?
Vi har mött många skivhandlare som har sagt att om jag kan sälja Hip Hop och satanistmusik så ska jag fan kunna få sälja lite Ultima Thule. Ska texter som handlar om att skjuta en snut, att hyllas satan, eller Black Power, vara så mycket finare? Man blir ju förbannad och förstår skivhandlarnas frustration. Men hela deras verksamhet ska inte så försvinna pga. några skivors skull. Man vet ju skivhandlare som fått fönsterrutor sönderslagna, skyltfönstren nersprejade och fått tändstickor i låset. Det är ju inte värt att offra en hel verksamhet pga. våra skivor, det förstår ju vi med! Jag har träffat många skivhandlare som är jävligt förbannade för dom vill verkligen sälja men dom orkar inte. Så det är "fin" demokrati och yttrande frihet vi har....

Roligaste turné minnet?
Det står en del om det i vår bok. Vi har låtit två killar skriva en del i vår bok, men just det borde vi egentligen skrivit själva för det har hänt så jävla mycket tokigheter. Både roliga och beklagliga. En rolig grej var, tycker vi nu, då tyckte vi att det var jobbigt var när vi kom in i vetlanda och skulle spela, och dom hade stängt hela stan. Alla affärer hade stängt. Dom hade stängt av hela Storgatan. SÄPO filmade från andra sidan gatan ner till restaurangen, och det var en invandrare som hade hyrt oss. Det var så patetiskt och så hade de förbön i kyrkan, att "Bestarna skulle komma till stan". Nu tycker vi att det är kul, men då tyckte man att det var lite jobbigt. Och vi fick inte änns bo där, vi fick åka 5 mil till närmaste hotell. Så mycket rykten hade vi, sen kom polisen och bad om ursäkt och sa att det var lite överreklamerat och så har det varit på nästan vartenda ställe.  

Bästa låten, skivan och låten att spela live?
Jag gillar Sverige-platten, den tycker jag är bra. Det är bra låtval, den känns bra. Vi har ju börjat med en ny platta så den hoppas vi blir bra, men vi har bara skrivit några låtar än. Roligaste livelåten är nog Schottis på Valhall för att det blir sånt jävla drag. Och sen Fäderneslandet då för all allsång.

Vad är det pinsammaste som hänt under en spelning?
Det var nog när vi började spela, det finns två saker, en var när vi hade den här Radio Nova-galan, det var Eddie Meduza, Robert Wells, Sven och Lotta och en massa etablerade artister. Och Janne var så jävla full. Han tappade micken i backen och fortsatte sjunga. Det var pinsamt. Sen var det en sak till och det var när vi var i en liten håla, om det var Vagnhärad kanske.. Då sa vi ett annat namn på orten och det är alltid pinsamt, "Tjena alla från..." och så sa vi fel namn... det vart helt tyst. Det är pinsamt, det vill jag lova er.. Annars brukar dom jubla, men den här gången vart det helt tyst.

Har ni några andra egenskaper förutom att vara bra musiker?
Vi är ju inte bra musiker... det är det som är så tokigt *skratt*. Att vi har roligt ihop är huvudsaken. Några andra kan jag inte komma på.

Vad vill ni säga till alla fans?
Det är som alltid, utan fansen är vi ingenting. Eftersom vi är så bojkottade och hackkycklingar så är det fansen vi lever på. Så dom är ju allt för oss. Så: "Vi älskar er!" *skratt*

Vi på vikingarock.se får tacka Uffe för att han ställde upp på den här intervjun

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1