Lördag 25 maj

Intervju med Brokk


Hur bildades Brokk och vad står namnet för?
Bandet bildades från allra första början (under namnet Kvasir) sommaren 2000. Det var så "Svule" (sång) och Puncc (trummor) vi spelade redan i Oi! bandet "Battle Scarred" med hade givit med oss av Uffe i "Ultima Thule" efter tjat om att lira vikingarock.  ...Planerna låg dock på is tills våren 2001 då vi tog kontakt med Roting (gitarr) och Bootan (bas). Namnet Brokk kommer från Dvärgen som tillsammans med Sindre smidde bland annat Tors hammare. Han var känd för sin enorma kraft i slagen när han smidde... Man kan så dra paralleller med den kraft vi för fram i vår musik. - Brokk, skaparen

Berätta lite om bandet innan er medverkan på Carolus Rex 5.
Som vi tidigare berättade så kom vi från olika håll. Vi ville prova nåt helt nytt. Puncc hade aldrig tidigare spelat trummor, så den platsen tog han. Svule som normalt var basist tog hand om sången. Bootan var tidigare sångare, så han fick spela bas. Och slutligen Roting fick så ta platsen som gitarrist. Vi började lura mest för att supa och ha kul. Men visst ville vi någon gång gå in i studio och spela in, men först vänja oss vid våra nya platser i bandet.

Vad vill ni i bandet framföra med er musik och vad inspirerar er till att spela?
Vi försöker att hålla en opolitisk ståndpunkt i vikingarocken. Vi vill dock uppmana människor att inte skämmas över vårt svenska arv och kultur! Därför vill vi för er berätta sagor från den fornnordiska mytologin, men även egna påhittade sagor. Vad som inspirerar oss att spela är ju förståss vänskapen, ölen. Och givetvis tänds ju gnistan när folk gillar vad vi spelar. Vi försöker inte apa efter. Utan vill försöka att skapa ett helt nytt begrepp. -Vikinga-Oi!-

Vad betyder vikingarocken för er?
Det är vår nutida historiebok. En musik som känns verklig för oss... Vi vill ju bevara våra gamla traditioner! Och vi påminns ju hela tiden om dom i musiken.

Hur kom det sig att ni medverkade på Carolus Rex 5 och är ni nöjda med resultatet?
Uffe från "Ultima Thule" ringde upp oss en dag och ville att vi medverkade på CD:n. Självklart svarade vi ja! Vi vart väl inte speciellt nöjd med resultatet tyvärr! Vi känner att vi inte var redo, för att som vi sa så spelar vi ju helt okända instrument. Och vi kunde väl ha behövt ett tag till att vänja oss vid dom. Men visst... vi söp, skrattade och hade jävligt kul. Och det är j udet vi spelar för, så vi be rom ursäkt till er som fick höra resultatet. Hehehe....

Har ni några eventuella projekt på gång framöver?
Efter att ha lirat ihop ett tag till så börjar vi komma i form. Vi har väl skrivit ett tiotal låtar och hoppas få spela in dom. Vi har också blivit erbjuden vår första spelning... I SPANIEN!

Nu förtiden växer det fram mer och mer nya vikingarock band lite överallt i Sverige, är vikingarocken på väg tillbaka tror ni?
Visst. Den kommer ju inte att överträffa "Thules" storhetstid igen. Men vi tror absolut att den växer för varje dag... Vissa band (nämner inga namn, hehehe...) börjar ju blir lite gamla nu. Och nykomlingarna växer fram i god takt inom scenen. Så visst kommer arvet att gå vidare.

Vad är patriotism för er?
Patriotism för oss är i första hand stolthet! Stolthet över sej själv, sin familj, och för landet och den blågula fanan. Stolthet och kärlek för den svenska naturen med dess vackra skogar. Patriotism är absolut inget man bör skämmas för! Många förväxlat patriotism med främlingsfientlighet. Men vad har egentligen kärlek med hat att göra??? Som ett visst band en gång sa: "Vi är patrioter, det är ingen politik" (Gratis reklam, Pelle! hahaha...)

Och slutligen, har ni något att tillägga?
Tack för intervjun! Tack också ni som stödjer oss i Brokk och vår musik!! Efter ett par bers och käften full av snus kommer vi tillbaka! Var beredd...

- Kaparn

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1