Fredag 21 juni

Intervju med Enhärjarna

Originaluppställningen i Enhärjarna startade ju upp under namnet Steelcapped Strength, men det bandet var ”en aning” politiskt. Hur kommer det sig att det började så?
Ja, nu får vi vända på frågan. Enhärjarna startade först. Sedan steelcapped strength. Steelcapped startade 95 pga. att Enhärjarna sprack då det blev interna problem. Det var helt andra medlemmar i original uppsättningen i Enhärjarna än Steelcapped. Steelcapped är inget annat än ett patriotiskt band. Vi blev placerade i vit makt genren pga att vi skrev musik om antikommunism och att vita har lika rätt att vara stolta som färgade har. Vi har aldrig skrivit en text där vi hyllar nationalsocialism och vi har heller inte skrivit texter om att mörda färgade. Allt handlar om moral och egentänkande. Vi sjunger om vanligt svenskt bondförnuft! Men vi dömer heller inte vit makt band för de står för det de gör och vi dömer inte vikingarockare heller. Slutsatsen är den att Steelcapped Strength är ett nationalistiskt oi!band och Enhärjarna är ett nationalistiskt vikingarockband! Vi kommer att lira på med bägge banden vad än folk säger, vi har de trogna fans som vi tillfredsställer med det vi gör.

Hur kommer det sig att Steelcapped Strength sedan utvecklade sig till Enhärjarna?
Som jag sa i förra frågan så får vi vända på detta.

Som Enhärjarna, har ni någon gång framträtt live eller har ni fungerat som ett studio band?
Vi lirade live hos våra kompisar sthlm skins nyårsaftonen 93. Men efter den spelningen och första cd singeln tors vrede så bröt vi upp. Jag och D.p ifrån midgårds söner lirade in några låtar som hamnade på en samlings skiva som heter Swedish Thunder. Sedan tynade vi bort ett tag men efter ett par år så dök återkomsten upp. Nu har vi ju släppt Svea rikes arv och vi har samlat ihop nya medlemmar nu och även puncc ifrån Battlescarred finns med!


Har ni under eran karriär inom vikingarocken stött på några komplikationer från allmänheten, politiker osv?
Njae!? Vi har väl inte märkt av nå´t mot Enhärjarna direkt av median och politiker men vi vet väl alla vad samhället tycker om oss egentänkande! Det ända vi har märkt är väl ett par få enstaka angrepp ifrån rödingar men ni vet ju alla att det är rätt så svårt att argumentera med dom. När argumenten tar slut tar gatu stenen vid!!!

Vars har ni fått inspiration till att fungera som ett vikingarocksband? Många har Ultima Thule som dom naturliga förebilderna, är det samma sak med er?
Vi har inte planerat att spela vikingarock, vi har blivit placerad där ofrivilligt men det gör oss ingenting. Vi började som ett oi! band för herrans många år sedan och när vi började att skriva eget material så tog vi inspiration ifrån ett gammalt punk band jag lirade med, colt 45. Det var en blandning av snabb punk och country. Därav solo slingorna. Många tror att vi tagit efter Thule men så är icke fallet. Textmässigt så finns ju inspirationen från jannes textskrivande. Sveriges bäste skald och kommer alltid att vara!!! Pärskans intressant diktare!

Vad är vikingarocken för er och vad vill ni framföra med eran musik?
Det är ett perfekt forum att framföra våra drömmar och budskap. Det vi vill framföra med musiken är en bättre existens betydelse för vårt folk och även bringa hopp, glädje och djupa tankar. Det finns även en liten touch av humor!

Nu förtiden växer det fram mer och mer nya vikingarock band lite överallt i Sverige, är vikingarocken på väg tillbaka tror ni?
Både ja och nej! Det kommer aldrig att bli som Thules storhetstid men inom vår egen genre så växer den helt klart. Men bollen ligger ju hos oss alla i det nationella ledet! Jag menar att när det väl arrangeras något musikaliskt partaj så kan vi väl hålla fan på oss för en gångs skull. Samhället och myndigheterna håller alltid koll på vad vi gör och kommer förmodligen alltid att göra det. Därför måste vi pusha varandra och stå enade för vad som gäller om något skall gå smärtfritt. Se bara på sensommarblotet!!!

Hur har reaktionerna på den nya skivan hittills varit och är ni nöjda med resultatet?
Reaktionerna har varit väldigt bra och vi är kalasnöjda med tanke på att vi var askalasa när vi lirade in. Men nästa blir tio gånger bättre!

Dom två tidigare skivorna har varit fullt seriösa, hur kommer det sig att ni på Svea Rikes Arv har varit lite mer oseriösa på två låtar?
Oseriösa? Okej, Fyllevisan är väl inte så seriös men ingen har dött av lite humor så vitt jag vet! Den sista är jävligt seriös om du sätter dig in i texten. Det är faktiskt så det känns att vara svensk idag!

Vad är patriotism för er?
Här blev jag upplyft, på min faders arm. Här blev jag vaggad trygg i moders famn. Här nötte jag mina första skor, här har jag min syster och min bror.....tack Janne!

Det har tagit 3år för er att ge ut ett nytt album sedan Återkomsten släpptes, hur lång tid har ni ägnat till Svea Rikes Arv och vad har ni haft för er annars?

Det tog fem rep till Svea Rikes Arv. Annars är det väl som vanligt här uppe i södra Norrland! Jobbar, dricker hälsinge special, spårar varg och lo, lirar med knicken, hjälper stor Elon Dräparn Jansson att dräpa storgalten.

Hur ser framtiden ut för Enhärjarna?
Dunderhonung!!!

Och slutligen, har ni något att tillägga?
Jo, ha le mörsk så kansch vi ses bortma speletillstänninga

Vi tackar Enhärjarna för intervjun och ber om ursäkt för eventuella missförstånd.

- Kaparn

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1