Tisdag 23 juli

Intervju med Bisson i Enhärjarna 2005-08


En skald, en vildmarksvarelse, en ren o äkta rock-n-roll rebell... omdömena om denne man är många. Men med banjo som specialitet och med en minst sagt säregen(och grrrov) sångröst är och förblir Bisson (Forbidden Rage, steelcapped strenght, fd Enhärjarna mm) en levande legend. Klart han måste intervjuas en gång för alla!!

Personfakta
Namn: Bisson
Ålder: Gammal
Barn: Yes, två döttrar.
Civilstånd: Förlovad.
Historisk händelse/epok: Kuggnäs 05
Husdjur: Källarspindlar...
Sysselsättning: Allt möjligt.
Röker: NEJ!
Dricker helst: Whiskey.
Äter helst: Kött i stora mändger.
Utbildning: Gatans lag.
Bästa bok: Mitt liv.
Bästa film: Finns så många...
Fritidsintresse: Musik, mina kids osv..
Bästa cdn i samlingen: Skullhead/victory or valhalla.
Förebilder (inte enbart inom musik): Billy the kid.
Lyssnar helst på: Oi! Punk, rockabilly, Motorhead.
Lyssnar helst inte på: Hip hop, Jazz, pop.
Bästa Enhärjarnalåt: Path of temptation kanske, nja, vete fan egentligen.
Roligaste låt att spela live: Våldtäkt var ju ganska dragig i kuggnäs.
Politik: Kan vara tråkigt men en viktig del av vårt leverne.
Bra egenskaper: I stort sett alltid skitglad och älskar livet:
Dåliga egenskaper: Kan vara alltför busig ibland och ställa till med ofog....
Tillägg till fansen: Ok, tusen miljarders tack till er alla som stött oss genom åren samt gav oss sådan enorm värme på kuggnäs! Ni är helt fantastiska!


1. Hur vaknade intresset för Vikingarock och hur bildades Enhärjarna?

Intresset kom väl genom att vi började skriva om våra texter i det föregående oi! bandet S.H. Bootboys till mer fornordiska och patriotiska texter. Vi utvecklade väl vår musikstil mer och då passade vi på att byta namn. Sedan hamnade vi i vikingarocken. Fast egentligen var vi mer åt punkhållet då. Vi tog inspiration musikaliskt från mitt gamla punkband Colt 45.


2. Inspiration till texter o musik, vilket band har påverkat dig/er mest i skapandet?

Eftersom jag har varit med ganska länge, började som punkare och blev sedan skinhead så har ju inspirationen tagits från en hel del olika band musikaliskt, typ pistols, 4-skins, Blitz, Skrewdriver etc.. textmässigt har jag försökt skapa egna sätt att formulera mej på men många gånger har jag även fått inspiration av Janne (Thule). Han satte ju prägel på sättet att framföra denna musik först.

3. Berätta om sprit, knogjärn och tre kronor?

Hahahaha, ja, det blev ju en ganska cool skiva. Faktiskt den jag är mest nöjd med själv. Jag tycker att vi fick till en bred variation på låtarna och det blev liksom en äkta känsla i låtarna. Jag är helnöjd.


4. Roligaste respektive tråkigaste minnet från Kuggnäs, någon anekdot du vill dela med dig av?

Well, det enda tråkiga var väl bakfyllan plus regnet men annars var det en kanonhelg. Jag har väl ingen särskild anekdot att förtälja då hela mitt liv är en enda stor anekdot.....


5. Vad ger dig inspiration och vad gör dig glad respektive förbannad i dagens samhälle?

Oj, tung fråga. Men detta går nog att läsa i mina sånger/texter. Arbetslösheten och vad som (inte) görs någonting åt av våra politiker! Sänkandet av spritskatten istället för bensinskatten....öh... HALLÅ???? Hela vårt sketna system stinker!


6. Eddie Meduzas definitiva genombrott lät vänta tills efter hans död, just nu känns Enhärjarna större än någonsin i och med sitt avsked, hur känns det?

Jo, jag har märkt det oxå. Men det är lugnt. Jag själv har inga behov av att vara eller känna mig stor/känd på något sätt. Enhärjarna har alltid varit det svarta fåret i vikingarockens "stall" och därför inte fått varit med på så mycket (vi får väl skylla oss själva) för vi har alltid "busat" och "härjat" på vårat oanständiga sätt och därefter skitit i allt gnäll oxå. Vi är som vi är och kommer väl alltid att vara så.


7. Vad anser du om piratkopiering?

När folk kopierar hela skivor och skiter i att köpa orginalen så sabbar de ju för både banden samt bolagen. Särskilt för bolagen som i sin tur går back och knappt har råd att fortsätta trycka skivor och därav riskerar att torska på sina affärer. Det är särskilt dumt att hålla på så gällande V-rocks bolag & även andra underground bolag då det redan är tillräckligt svårt att släppa saker.


8. Hur ser framtiden ut för Steelcapped, fortsätter ni?

Ja, som det ser ut nu så är vi två stycken skinheads från Belgien & två stycken från Sverige. Skivsläpp eventuellt till vintern.


9. I en tidigare intervju för Vikingarock.se säger du att Steelcapped och Enhärjarna är nationalistiska band och tar avstånd från NS, hur är det med soloplattan Steelcapped Bisson, är du nationalsocialist i smyg?

Nja, jag sade att Steelcapped Strength var aldrig ett renodlat NS band från början. Enhärjarna har aldrig besjungit Nationalsocialism heller men samtidigt aldrig tagit avstånd. Det ligger till så här att bara för att man lirar i ett band så är man ju inte tvungen att skriva om allt vad man står för eller tycker, t.ex. om du är socialdemokrat eller moderat och spelar i ett band så skriver ju du inte om det i varje låt eller? NS i smyg, haha, nej du, jag smyger inte med något men i dagens Sverige får du passa dig för vad du säger om du inte vill skaka galler pga. vår åsiktsdiktatur. Jag står för allt jag sjunger, inklusive min omdebatterade soloplatta.


10. Berätta något riktigt pinsamt som hänt i början av karriären?

Jag kan ju dra lite om vår ex-trummis knicken, den store fete raggaren! Vi skulle lira in en skiva med Steelcapped hos Thule åt Dim records (natural born outlaw). Vi anlände runt 9 på morgonen och när Krohn bad knicken att sätta sig vid trummorna för att fixa ljudet så svarade knicken- Håll käft, nu ska jag dra en jäger! Ok, tänkte vi, han sveper väl ett litet glas då. Men knicken svepte en liters flaska jägermeister på underläppen, sedan slocknade han raklång på golvet, så Puncc (Battlescarred) fick hoppa in helt orepad på trummor istället. Sedan har vi miljoner med tokiga saker att berätta men dom spar vi till vår kommande bok.


11. Hur tycker ni framtiden ser ut för vikingarocken i stort, finns det någon möjlighet att du/ni återvänder till genren under annat namn eller återförenas?


Ja, vikingarocken verkar ju inte ha några problem att överleva, det kommer ju nya band hela tiden. Om Enhärjarna återförenas...you never know! Vi kanske gör en extra spelning igen för skojs skull men vi har inte bestämt oss ännu. Kanske med låtar från nyaste plattan, men men, detta är bara spekulationer.


12. Vilken är bästa plattan att kröka respektive göka till?

Det finns så otroligt många bra plattor att kröka till! Du ska se när jag anländer hemma hos Puncc på helgerna, hela rumsbordet är fullt av whiskeyflaskor och skivhögen växer i takt med suparna. Allt ifrån gamla klassiska oi! samlingar till skullhead, skrewdriver, Mad sin, demeted are go.... ja du vet, det finns miljoner bra partyalbum. När det gäller göka så passar Motorhead ganska bra om man prompt måste ha musik till sex akten.


13. Roligaste och tråkigaste fylleminnet?

Roligaste fylleriet var förrförra helgen i Belgien hos mina vänner på en bröllopsfest! Vi söp och lirade steelcapped låtar, enhärjarlåtar och en massa andra klassiska låtar tillsammans med Jonesy från English rose! Det var en underbar helg, jag åt även grodlår för första gången.....Tråkigaste minnet får väl bli när min flickvän gav mig stryk, hahaha!


14. Anledning till Enhärjarnas avsked sägs vara att du vill prioritera/starta familj, men är det enda anledningen till brytningen?


Dels det men även det att Enhärjarna har väl gjort sitt nu. En gång för alla. Vi har funderat länge på detta och har slutligen bestämt oss för att lägga ner. Anledningen är väl den att det är svårt att hålla igång så många olika band på en och samma gång, det blir lätt att det känns som ett tvång då istället. Till exempel, de snubbar som lirade med Enhärjarna på Kuggnäs har alla andra egna band på sidan så du ser, det blir för mycket.


15. Vilken platta och låttext är du mest stolt över i dina olika projekt?

Den första steelcapped strength skivan sons of glory! Titel låten är ju så pissenkel, rak och ettrig plus att texten är riktig kaxig, när vi lirar den ute i Europa så blir vi överröstade direkt! Hela skivan blev utnämnd som en av de bästa skinhead skivorna som släppts! Den är jag mest nöjd över plus att min kompis Lillen (R.I.P.) gjorde ett sånt fruktansvärt bra jobb på trummorna på den skivan med sina as snabba fyrtakter.


16. Finns det någon möjlighet att du uppträder på kuggnäs nästa år och får man i såna fall bjuda på en småländsk grogg?


Hahahaha, ska vara för den småländska groggen då! Nej tyvärr, vi dyker inte upp på kuggnäs nästa år. Om det skulle vara så att kuggnäs finns kvar om fem år har vi lovat varandra att återförenas!


15 snabba, vad säger du om jag säger….

Skinheads: Get your hair cut!
Vikingarockare: enhärjarna
Raggare: Rockabilly!
Sverige: Bäst!
Punkare: Loud & proud
Psychobilly: Underbart!
Dokusåpor: Silikon...mums!
Hälsingland: Bästa stället på jorden!!!!!
Guinness: Oxå underbart!
Kärlek: Finns på många sätt!
oi: Uppväxten!
Snuten: Hej då!
Bisson: Fet, lat & bäst!

Tack Bisson för de roliga & ärliga svaren! Hoppas nånstans ändå på en återförening av gruppen, men önskar lycka till med Steelcapped och ser med glädje fram emot nästa platta o framförallt boken....
Cheers!

- Stephen

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1