Måndag 15 april

Intervju med Midgårds Söner


Hur är läget med grabbarna idag?
- Nitton: Jo tack bara bra, jobbar och sliter med jobbet inom DIF.
- Fabbe: Jofan, det är finfint.

Skulle ni kunna presentera er själva och lite kring er?
- Nitton: En man i mina bästa år, (33).. arbetar för Djurgårdens IF; sköter souvenirverksamheten. Arbetar till och från med projekt på fryshuset bl.a Exit! Tränar stridsteknik sedan 13 år tillbaka, spelar fotboll i div 5 så än kan ”gubben”. Spelar i bandet Sthlm United tillsammans med DP och två andra guttar.
- Fabbe: Är en gammal punkare på 35 bast. Jag arbetar som bilmekaniker och på fritiden brukar jag dyka, gå på festivaler och dricka ett gäng öl förstås.. men för det mesta arbetar jag tyvärr.

Det har nu gått sju år sedan Midgårds Söner splittrades, och nio år sedan Nitton överlämnade micken åt D.P och lämnade bandet... hur finner ni intresset allmänt för bandet än idag, brukar ni möta folk på stan som fortfarande känner igen er från den tiden?

- Nitton: Ja, folk brukar påminna mig om det, annars brukar jag påminna dem. Haha. Men de flesta känner till min ”historia” så det är lugnt.
- Fabbe: Jag har iaf stort intresse för bandet fortfarande. Mjo, det händer ibland att det kommer fram folk som känner igen mig..

När ni äntrade scenen så tog ni verkligen Vikingarocken till en helt ny nivå med en hårdare och mer Oi! inriktad musik än era föregångare. Hur tycker du musiken har utvecklats sedan dess, om du numer ägnar någon tid överhuvudtaget till den genren?
- Fabbe: Utvecklats? Nej, det tycker jag väl inte, Vikingarock är bra som den är. Tid ägnar jag åt den när jag kan, brukar fortfarande smita iväg till spelningar med dom band som är bra.
- Nitton: Det är en missuppfattning det där med begreppet ”Vikingarock”. Det var punk, Oi! och rock´n roll som spelades. Media gjorde ”Vikingarock” angående det hela och vi hakade på. Men det var som vi sjöng på första plattan i låten ”Oi! för Sverige”; Allt började i England 77... Alltså var Thule och vi en förlängning av punken och Oi! musiken helt enkelt. Alla hittar sitt sätt att uttrycka sig och Thule gjorde det genom att sjunga om vikingar och vår intressanta forntid.

Vi gav ut en CD i januari 2005 (jag och DP) under namnet Stockholm United, där punk, rock och ska blandades friskt och vi är nöjda med resultatet. Några blir arga när de hör texterna och kallar det ”röding musik” och, tjaa.. det är vad det är det om de nu vill kalla det för det. Precis som jag uttryckte mig tidigare uttrycker jag mig idag, och struntar i vad för fack folk nu vill stoppa mig i. And I dont care', om man ska citera Sex Pistols.
En gång punk, alltid punk även om man blivit ett par år äldre och visare (men aldrig klok, det blir jag nog inte).

Vad tycker ni nuförtiden om er egen musik som Midgårds Söner gjorde? Tycker ni fortfarande att de låtar ni gjorde var jävligt bra, med undantag för vissa spår från "Nordens Kall", kanske?
- Nitton: Patetiskt trångsynta texter men bra musik kan man sammanfatta det hela. Kul tid, men man ångrar alla jäkla stöd spelningar för högern och profitheilarna.
- Fabbe: Jodå, jag tycker nog däremot att allt vi gjorde är bra, "Nordens kall" blev en grym platta också! Vi gjorde jävligt coola låtar.

En fråga till dig Nitton.. jag var väldigt förtjust i era Engelska låtar, och din röst passar fantastiskt bra till gammal klassisk Oi! musik.. ni gjorde en del sådana låtar på era plattor, tillika på coverskivan "Oi! a tribute". Det råkar inte finnas några planer för ett sådant band på gång, eller möjligtvis ett par Engelska låtar med Sthlm United mer än GBH-covern ni gjort?
- Nitton: Vi har diskuterat detta och vi får väl se vad som händer framöver.

Spelar du i något band nuförtiden då Fabbe, och har du spelat i något sedan Midgårds Söner splittrades?
- Fabbe: Nej, men det har varit på gång flera gånger.. men det sket sig bara och blev aldrig av.

Som jag förstår det så har ni knappt någon kontakt med gamla bandmedlemmar som Jim, Robban och Sweet numer.. hur kommer det sig?
- Fabbe: Nej, de fick andra intressen, som brudar och familjeliv och sånt där.. då blir det som det blir. Tänk vad vuxenvärlden är trist, haha!
- Nitton: Varken jag eller vad jag gissar Robban eller Sweet är väl speciellt stolta över att ha medverkat till att sprida extremistisk musik. Sen växer man ifrån varandra, jag och Robban tillhörde samma punkgäng från 87-93 och röjde en hel del ihop. När vi smälte ihop med skinsen i Sthlm så blev det så att vårt gäng splittrades upp och vi slutade umgås. Det var mycket skit men samtidigt jäkligt kul, men man tröttnade kanske på varandra.. vad vet jag?!

Och nu lite frågor kring dig personligen Nitton.. Nuförtiden så jobbar du med DIF's supporterklubb . Vad är det du främst arbetar med inom klubben? Lyckas du fortfarande fara och se lika många matcher nu som när du var yngre, eller blir det mycket sena kvällar med pappersarbete och sånt?

- Nitton: Souvenirer och data administration är mina huvuduppgifter i dagsläget. Men jag åker nästan på allt jag kan åka iväg på gällande DIF-fotboll. Jag vill nog arbeta mer med ungdomar framöver, så vi får se vad som händer i framtiden.

Jag har läst din första bok "Med hatet som drivkraft" kanske 5-6 gånger.. en väldigt intressant och bra skriven bok, och du verkar ha levt ett fan så mycket mer innehållsrikt liv än de flesta andra. Ångrar du nu när du ser tillbaka att du ens blev punkare överhuvudtaget, eftersom det verkade leda från den vägen som du kom in i extremare kretsar, eller är det mer dig som människa att vara rebellisk än en vanlig Svensson?
- Nitton: ”Man kan ta en punkare från gatan - men man kan inte ta gatan ur en punkare”, är ju en mening som stämmer väldigt bra in på mig. Jag kanske har upplevt mycket i mina dagar, men inte mer än någon annan egentligen. Man kan ju inte värdera bråk och fylla mer än t.ex en lugn hemmakväll framför soffan. Det enda som varit bra med röjet är att jag känner så många människor överallt. Sen har man ju en del fiender också men det är ju som det är…

Ångrar en jäkla massa, t.ex högerskiten, våld etc men samtidigt så är det en del av mig som format mig till den jag är idag. Erfarenhet får man ofta p.g.a dåligt omdöme, så du kan kalla mig vis...

Du var faktiskt här i min hemstad och föreläste om allt du varit med om på en gymnasieskola för något år sedan. Du minns säkert inte just den händelsen, men hur har det gått att åka runt och föreläsa, och sysslar du fortfarande med det?
- Nitton: Nej inte i dagsläget men det är något jag saknar, kul att träffa alla er.

Du arrangerade i slutet av 90-talet en antirasist-konsert med Midgårds Söner, Ultima Thule och Heroes om jag inte misstar mig. Hade detta någon effekt överhuvudtaget på rubrikerna kring Vikingarocken under den närmaste tiden efter spelningen? Vad jag minns så var synen på detta från media att det bara var en skenmanöver för att på falskt sätt ge genren ett bättre rykte och bla bla bla.. ?

- Nitton: Nej, den hade kanske ingen effekt i media men... syftet var ett annat: Skapa en spricka mellan högergrupperingarna och skinsen i Stockholm. Dessutom så fick jag med mig en hel del folk över på min sida efter ”avhoppet”.

Känner ni er tvungna att vara fullständigt politiskt korrekt idag, eller säger ni fortfarande vad ni tycker?
- Nitton: Nej för fan, jag blir nog aldrig politisk korrekt...
- Fabbe: Nej, jag känner mig inte tvungen till nåt sånt, jag säger fortfarande precis vad jag tycker och tänker. Det är ju jag som är Midgård.

Åker ni fortfarande runt och besöker festivaler, spelningar och dylikt? Vilken var den senaste ni var på?
- Nitton: Javisst, var på Punk And Disorderly i Berlin under januari i år. Många spelningar i Stockholm och i Oslo dessutom att lägga till på meritlistan!
- Fabbe: Ja förfan! Det är det bästa som finns, supa skallen av sig och härja. Senaste festivalen var väl Sweden Rock.. det är fan ett kanonställe.

På tal om det, Fabbe du har väl kommit in i familjelivet på sistone med styvbarn och allting, eller hur? Men du är fortfarande en lika dräggig och alkoholiserad punkare som förut väl?
- Fabbe: Ja, det kan man väl säga.*små skratt*. Fast det var mer förut, nu har man fan inte lika mycket tid till att vara dräggig när man har mer att tänka på kring saker och ting som det där.

Vilken låt tyckte ni var den roligaste att spela live under er aktiva tid, både bland era egna låtar och bland covers? Vilken fick publiken att bli riktigt vild?
- Nitton: Våran version av Romper Stomper utan att tveka, den var skitkul att spela och publiken blev helt vild av den.
- Fabbe: Ny Tid, Romper Stomper och Sverige Vikingaland var absolut dom bästa vi körde live. När det gäller covers dom blev helt vilda av var nog när vi körde låtar med band som Skrewdriver, The Business och 4 Skins.. det var kul som fan!

Vad handlade allting om angående att Ultima Thule hade lurat er på pengar? Tog dom mer än förtjänt av sin del av skivintäkterna eller vad var det? Vad har du för relation till dom idag?
- Fabbe: Ja, det finns ju många historier om det, men Thule lurade oss i alla fall inte på pengar, så var det med det. Dom är ju goa gubbar som fan!
- Nitton: Oredovisade royalty pengar och dålig kommunikation ligger till grund för det snacket. Jag gillar dock grabbarna i Thule och har inga andra åsikter om dem än att de är hyggliga killar som jag personligen tycker mycket om. Vad de gör för vägval och vilka vänner de har, har jag kanske åsikter om men i det stora hela spelar det ingen roll så länge man är vänner. Royalty strulet beror mycket på mig också eftersom jag höll i kontakterna tidigare. När jag la av så ville jag då som nu inte ha några pengar från Midgårds Söner eftersom jag inte står för mycket av det som sjöngs på skivorna tidigare. Hade jag rätt till pengar, eller har något innestående så skulle jag skänka dem till något projekt som hjälper ungdomar. Slutdiskuterat.

Vad tycker du om skivan "Fä dör" där D.P tog över sången och lyriken istället för dig? Kan du höra samma gamla goda Midgårds Söner eller tycker du att lite av "magin" hade försvunnit där?

- Nitton: Har aldrig hört den om jag skall vara ärlig...

Vad tyckte du då Fabbe, hur gick anpassningen efter Nittons avhopp från bandet?

- Fabbe: Det var riktigt synd det som hände. Fast i grund och botten var det ju samma musik fast med en annan röst, ingen större skillnad än så och sen gick ju allt i stöpet efter den plattan så det var inte så mycket att behöva anpassa sig till på nytt.

Det går många rykten kring gamla Sthlm Skins, och de flesta är väldigt negativa.. men du var där Nitton och var en del av dem. Hur var det kring det gänget, det var väl en schysst samling människor egentligen?
- Nitton: Jag vet inte riktigt vad du syftar på, men jag hade en bra tid med dem och många goda minnen. Rök ihop med några innan jag la av som skinhead men sådant hände ju jämt i den kretsen, mycket fylla och aggro. Våld och allt det där tar jag avstånd ifrån självklart, men det gäller bara det som jag var inblandad i. Vad de andra pysslade med får de stå för, jag står för mitt skit. Men oavsett vad de tycker om mig nu så gillar jag de flesta av de där gubbarna och som sagt, många goda minnen från den tiden.

När kom ni för första gången in i livsstilen kring punk och så?
- Nitton: Första gången jag färgade håret var när jag var 11 år. Lyssnade på Sex Pistols, Anti-Nowhere League och Dead Kennedys tror jag. Morsan höll på att dö när jag kom hem med min nya punkfrisyr. Det var bara att kamma sig igen och lyda mamma. Radioprogrammet Ny Våg gav mig punken, rebellen fanns där redan...
- Fabbe: Ja, typ kring 1982 - 83 nångång..

Några våldsamma huliganbeteenden kvar i ådrorna ännu?
- Nitton: Ja, men jag kanaliserar allt i form av träning (BUDO) och annat. Jag är inte bättre än någon annan av boysen men jag har i alla fall vett att lägga av; Allt våld i samband med fotboll tar död på sporten jag och alla ni älskar. Inget coolt, inget ballt, bara förödelse för klubben!
- Fabbe: Ja, det sitter väl alltid kvar i kroppen och dyker upp så fort man hinkat i sig en flaska Whiskey, hehe.

Vilka band spelas mest i er stereo nuförtiden?
- Nitton: Gammal punk som The Boys, GBH och det ständiga favoritbandet The Sweet!
- Fabbe: Ja, det är fan många olika musikstilar som spelas för mig.. RAC, hårdrock, Oi!, punk och självklart min favorit; Heino! Hehe

Det var i och för sig jävligt längesen, men kommer ni fortfarande ihåg den allra första spelningen med Midgårds Söner och hur den gick?
- Nitton: Den har jag förträngt, men jag hade träningsvärk kommer jag ihåg.
- Fabbe: Jo den kommer jag ihåg, den kommer man fan aldrig att glömma! Den gick ju bra eftersom folket i publiken tyckte vi var bra, så det var bara att spela vidare och ha en jävligt kul kväll.

Förresten Fabbe, det måste jag ju fråga om.. vad hände egentligen med den där jävla kon du köpte för nåt år sen, haha? Några andra sjukt roliga och impulsiva händelser som du kan berätta för oss om?
- Fabbe: Hahaha jaså du menar Bebis som vi kallade den för?! Den var ju i alla fall rolig att rida på för det mesta. Men ska man dra upp fler händelser så får man ju skriva flera böcker om mina sjuka upptåg, men vi kan dra en snabbis..

Jo, det var en gång när jag var i England. D.P och jag skulle åka buss över till Skottland, och då var vi fullständigt redlösa redan då.. vi gick på den där jävla bussen, jag satte mig längst bak och D.P somnade nån annanstans på bussen. Jag retade en tjej så hon blev så jävla sur att hon gick fram till busschauffören och sa till honom.. på grund av det blev jag avslängd på en bensionstation av två snutar till slut. Jag tjatade på snutarna att jag skulle få stanna där, men som tur var så hade jag glömt av snutarna efter några timmar. Så kom det plötsligt en polisbil och vevade ner rutan och sa: "Hello Fabian, how is it going?"

Fyfan vad många frågetecken jag fick! Jag försökte lifta hem i nästan ett dygn, ingen jävel ville väl ta upp ett slaskigt och smutsigt punkarsvin, hehe. Jag höll på att ge upp och tänkte nästan flyga hem när jag såg en punkare titta ut ur en Transit. Då tänkte jag "Hehe dom skall jag lura!"... Jag sa till dem att Skotland är ett underbart landskap och dit måste vi åka nu! Och så blev det, hehe. Det var en liten historia det som hände i England, finns mycket mycket mer sånt kvar som hände.

Snabbfrågor:
Hippies?
- Nitton: Matte.. en kompis som tog livet av sig. RIP Matte Hippie!
- Fabbe: Droger.

Droger?
- Nitton: Avsky.
- Fabbe: Hippies, fyfan!

Familje liv?
- Nitton: Snart, hoppas jag!
- Fabbe: Testa det nån gång.

Profit hunger?
- Nitton: Thule och D.P
- Fabbe: Nej, inte direkt nånting för mig!

"Punk" på MTV?
- Nitton: Skit, speciellt Good Charlotte
- Fabbe: Fullständig jävla skit!!

Ramones eller Pistols?
- Nitton: Pistols!
- Fabbe: Sex Pistols, så klart.

Norrland eller Skåne?
- Nitton: Blir lika full i norr som i syd, hehe.
- Fabbe: Norrland ûber alles!

Old School eller New Wave?
- Nitton: Töntiga begrepp!
- Fabbe: Old School så klart.

Playboy eller Dagens Nyheter?
- Nitton: Inget! En kram från tjejen är mer intressant.
- Fabbe: Hehe, en go runda med Playboy.

Hur tycker du förresten att VM-kvalet i fotboll gått för Sverige hittils, har dom äntligen en såpass stark trupp att dom kan ta sig långt även i själva VM?
- Nitton: Jag är säker på att vi kvalificerar oss, för jag skall till Tyskland!

Nu ska jag inte besväras mer, men har ni några sista ord till de som läser detta eller något ni vill säga?
- Nitton: ”Men ibland väcks rebellen med öl sent på kvällen...”
Skål och tack för en go' intervju!

- Fabbe: Skål på Punx n Skins! Och drick väl! /Allas eran Von Fabio.

- Marcus

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1