Fredag 21 juni

Intervju med  Njord 2006-01


Sin späda ålder till trots har Njord på kort tid gjort sig ett namn inom Vikingarocken. Bandets frontman Mathias Hellhoff är inte bara en idealist och eldsjäl för denna förkastade genre utan också administrator på forumet Mimers Källa. Efter en del strul ser det nu ut som Debuten äntligen är på väg.

Personfakta
Namn: Mathias Hellhoff
Ålder: 18 (Född April 87)
Civilstånd: Upptagen
Historisk händelse/epok: Slaget Vid Lützen
Husdjur: Tyvärr inget.
Sysselsättning: 3-årig gymnasieutbildning vid programmet EC-IT(Webdesign, nätverksteknik, programmering, etc)
Röker: På grund av en allergi helst inte.
Dricker helst: Redbull och Jägermeister eller Tequila
Äter helst: Entrecote eller Oxfilé, gärna på spett tillsammans med pommesfrittes och såser som Bearnaise, gorgonzola eller grönpepparsås!
Utbildning: Ej slutförd, sista året på EC-IT
Bästa film: Håll i er nu :) Armageddon & Lejonkungen! :)
Fritidsintresse: Att skriva låtar, spela gitarr och pilla med datorer.
Bästa cdn i samlingen: Ultima Thule - Sverige, helt klart.
Förebilder (inte enbart inom musik): Esaias Tegnér(mycket klok man) och Thörnblom i Thule(som nästan når till samma nivå).
Lyssnar helst på: Ultima Thule och nästan ALL vikingarock, men även en del låtar som på ett eller annat sätt betyder något för mig, exempelvis Aerosmith - I Don't Want To Miss A Thing, Floggin Molly - Whistles of the Wind, och liknande :)
Lyssnar helst inte på: Hiphop och Jazz. Sen jag började spela gitarr och lärde mig en del om musikens grunder började jag avsky hiphop och någon sa en gång i tiden: "För att lira rock 'n roll krävs det en bra musiker, för att lira hiphop krävs det bara en dålig uppväxt". Det må vara en form av fördom, men jag är av den uppfattningen.
Bästa Njordlåt: Av de inspelade - Fornstora Dagar eller Stolt, men en hel del nya som är osläppta tävlar bra om den platsen.
Roligaste låt att spela live: Fornstora Dagar, Stolt eller Nationalsången!
Politik: Det enda som kan ändra ett land i dagens läge. Mycket viktigt, men också mycket farligt. Vad som dock är allra viktigast är att politik inte har med vår musik att göra, och det håller vi hårt på!
Bra egenskaper: Min bästa egenskap är nog att jag alltid är ärlig, och alltid håller vad jag lovar. Det tycker jag är viktigt.
Dåliga egenskaper: Alldeles för ivrig och tar på mig alldeles för mycket ansvar och får lida då jag alltid slutför något jag tagit på mig även om det innebär svårigheter.
Tillägg till fansen: Utan er är vi egentligen ingenting, vad vore Njord på scenen om inte ni stod neranför. Ni är vårt allt!!


1. Hur vaknade intresset för vikingarock?

Någon gång under sommaren 2001 fick jag en mp3-låt skickad till mig av en gammal kamrat. Låten ifråga var Ultima Thule - Balladen till Sverige. Jag kände direkt en värmande känsla och fastnade direkt för musiken och texterna, jag bad min kamrat att skicka fler låtar med detta band och berätta lite vilket introducerade mig till genren. Därefter började jag att köpa cdskivor ifrån Ultima Thule Records/No Shame och idag äger jag alla Thules cdskivor, samt en stor del av deras LP-skivor och ett 50-tal andra originalskivor med Vikingarock.


2. Inspiration till texter o musik, vilket band har påverkat dig/er mest i skapandet?

Som du sa är Thule den största inspirationskällan, och detta märks på vår musik och våra texter, men vi har även influenser från exempelvis Völund Smed med deras enorma drag och glada musik. Allt detta varvas med att vi också försöker göra något eget, och även om vi inte är så unika i vårt sound som exempelvis Enhärjarna (säreget sound med banjo och vrålande röster) så menar vi att det finns ett särskilt Njord-sound som gör oss till de vi är.


3. Njord har i jämförelse med många andra band i genren haft relativt många spelningar, och blivit uppmärksammade, ändå har ni ännu inte släppt nån fulllängdare? Är en sådan på g och vad kan du berätta om den i såna fall?

Njord har även i jämförelse med många andra band fått stå emot en hel del krångel och djävulskap vilket har förhindrat en cd. Den har varit på tal länge och i olika former och främst förra året då den skulle ha spelats in under årets tidigare halva. Dock blev vi då av med vår dåvarande replokal och hade således ingen möjlighet alls att träna in nya låtar. Nåja, efter en lång tids sökande och ett par annonser i tidningarna fick vi äntligen tag på en ny lokal som är kanonbra, och där håller vi nu på att jobba in materialet till vår kommande platta. Vi har material som skulle räcka till 2 skivor i dagens läge, men en är på gång, och nu efter Kuggnäsfestivalen 2005 är plattan vår största prioritering! Stay with us! :)


4. Roligaste respektive tråkigaste minnet från Kuggnäs, någon anekdot du vill dela med dig av?


Roligaste minnet är nog hela konserten... Känslan att stå på scenen framför så mycket folk (uppåt 1000 st?) är obeskrivlig. Att så mycket folk gillar det man gör får en att alltid vilja fortsätta - och så länge det finns publik som den på Kuggnäs kommer också Njord att existera!! Några tråkiga minnen från Kuggnäs kan jag inte dela med mig av eftersom det knappt existerar några förutom någon jobbig fyllskalle och lite lera :)


5. Vad ger dig inspiration och vad gör dig glad respektive förbannad i dagens samhälle?


Inspirationen kryper oftast på sena nätter då man sitter ensam och funderar, och den är aldrig något jag kan tvinga på mig. Helt plötsligt känner jag bara att "Nu kan jag skapa något" varpå jag sätter mig ner för att skriva, och det är då dom bra låtarna kommer till. Men som jag nämnde i förra svaret så blir man även inspirerad och taggad att fortsätta när man ser att folk tycker om det man gör. I dagens samhälle blir jag glad när folk talar positivt om vårt land, tyvärr är det alldeles för sällsynt och det tycks vara mycket mer populärt att tala illa om landet. Men jag ser förändringar, och jag ser förändringar till det bättre - Jag tror att det kommer att lätta upp och att vi en gång igen får vara stolta över Sverige!


6. Hur ser närmsta framtiden ut för Njord?

Vår närmsta framtid kommer vi att tillbringa i replokalen utan att vara stressade, det har vi varit hemskt mycket på senaste tiden och det har försvårat för bandet. Man blir grinig och osäker, och konflikter uppstår, men att mötas i lokalen för att lira musik, dricka ett par öl och bara ha jävligt roligt är det som stärker banden igen! Vi kommer att jobba på vår platta i vår egen takt, och då vi känner att vi är redo kommer den förmodligen att spelas in i Studio Valhall för Ultima Thule Records!


7. Vad anser du om piratkopiering?

Eftersom vi inte har släppt någon cdskiva än är vi inte avsevärt drabbade utav denna pest ( lägg märke till ordvalet ) dock vet jag att försäljningen inom vikingarocken har sjunkit så oerhört mycket trots att intresset har ökat. Tyvärr väljer många att ladda ner cdskivorna och nöja sig där, istället för att hjälpa den musikstil dom älskar. Detta gör mig ledsen, det är nämligen inte en dans på rosor att få vikingarocken att växa - och särskilt inte utan pengar!


8. Hur mycket sups det i replokalen och hur ofta blir ni pojkar i bandet så fulla att ni stöter/klämmer på er söta basist?

Haha! I replokalen har det inte hunnit supas så mycket, men jag måste medge att vi faktiskt är rätt bra på det där allihopa :) Något stötande eller klämmande förekommer inte, även om jag varit tillsammans med Johanna i 2½ år så är vi alla vänner och skulle inte drömma att stöta på henne, dessutom har de andra två grabbarna i bandet flickvänner som de älskar. :) Kortfattat är det alltså inget problem - i dagens läge. *skratt* :)


9. Är nazism/rasism ett stort problem inom Vrocken? Märktes något på Kuggnäs anser du?

Vad gäller oseriositet och nazism/rasism inom vikingarocken tar jag mycket hårt på det. Jag accepterar inte folk som inte kan acceptera att vikingarock och sagda ideologier inte hör ihop. Jag står dock för demokrati och anser att varje individ har rätt till en egen åsikt och dömer inte någon utefter dennes åsikter utan istället utefter dennes personliga egenskaper och handlingar. Men går man exempelvis till en spelning där det är sagt att sådant INTE får förekomma, då skall man respektera det. Det har hänt på någon enstaka konsert vi har gjort att nazister har dykt upp och visat detta. Och ni må tro att det smärtar hårt när man står på scenen och sjunger låtar tillägnade Sverige, som man själv skrivit i syfte att glädja människor och stärka band för stolta svenskar - och någon står och gör en Hitlerhälsning. En person som gör detta kan dock inte ha mycket mellan öronen - våra låtar har inget innehåll man kan höja handen till.
Att Kuggnäs skulle ha haft problem med rasism och nazism kan jag definitivt uttala mig om som ett felaktigt rykte. Jag var där under större delen av tiden festivalen hölls och såg inte EN ENDA person som gjorde hitlerhälsning eller skrek något opassande, en av de legitimerade vakterna på området hade hört en sådan mening EN gång, men i övrigt hade allt varit kanonlungt. Det enda jag såg var några idioter som hade tagit med sig en flagga med ett hakkors på varpå jag genast samtalade med vakterna som såg till att denna omedelbart avlägsnades. Tråkigt att folk inte kan respektera Kuggnäs Motorgård som ber att sådant inte skall förekomma, men det säger ju en del om människan som inte respekterat det.


10. Berätta något riktigt pinsamt som hänt i början av karriären?

Haha! Ja ungefär för ett år sedan skulle vi göra en konsert på en raggarklubb i Stockholm. Som de flesta av er har uppmärksammat har vi ett intro som körs i högtalarna varje gång vi äntrar scenen när vi ska sätta igång och lira. Precis när introt slutar så börjar vi lira låten Fornstora Dagar. Men inte den gången i Stockholm. Introt går, stämningen är hög, folk jublar och när det är dags att slå ut första ackordet så är allting tyst *asg* :) Det visade sig att en sladd inte var korrekt ansluten trots att det hade funkat perfekt alldeles innan. Nåja, det var bara att köra om introt med sladden ipluggad - men stämningen sjönk rejält tyvärr.


11. Ni är ett av de yngsta och mest lovande banden i genren, hur tycker ni framtiden ser ut för vikingarocken i stort?

Personligen tycker jag att framtiden faktiskt ser rätt lovande ut. Okej, det har kommit band som jag måste medge inte har tillfört särskilt mycket utan som näst intill bidragit att sänka standarden på låtar inom Vikingarocken - Men nya band behövs och förr eller senare kommer många av dessa att utvecklas och förhoppningsvis skapa mycket bra musik. För oss ser det relativt ljust ut, vi har haft turen med oss och har en hel del höjdarlåtar på G, jag tror på det här!


12. Vilken är bästa plattan att kröka respektive göka till?

Bästa plattan att kröka till är troligen någon av Ultima Thules tidigare. Under sommaren helt klart Nu Grönskar Det och Nu Grönskar Det Igen och under Vinterhalvåret Easter Sucks, X-mas Rules! Jag kan dock inte påstå att dessa är några gökarplattor så det lämnar jag upp till var och en! :)


14. Ovanligt många vikingarockskivor släpptes i år, vilken har varit bäst hittills?

Av skivorna i år definitivt Ultima Thule - Yggdrasil och på andra plats Karolinerna - Förfluten Tid. Enhärjarnas gick inte av för hackor, men jag föredrar dom två förstnämnda!


15. Hur ser ett typiskt Njordfan ut? tror du ni når ut till en yngre skara än gubbrockarna?

Mycket svår fråga. Som du nämner tror jag dock att många av våra fans är lite yngre, men ändå att det är rätt uppvägt bland yngre personer och folk runt 25-30. Det vi förespråkar är dock en sund nationalism vilket jag hoppas påverkar och bestämmer lite vilka som lyssnar på oss.


16. Till sist, hur gick din pengainsamling på forumet, fick ni ihop lokalen och är man välkommen på en sup eller två`?

Pengainsamlingen blev en stor besvikelse. Även om vi själva aldrig planerat insamlingen och den kom som en spontan hjälp av en av våra största och mest hjälpande fans så trodde man att folk hade det kuraget att hjälpa till för att få en plats att ha små spelningar och fester. Tyvärr visade det sig att detta var fel och endast någon enstaka hundring dök upp på kontot förutom den stora sponsringen av den förstnämnde som startade hela insamlingen, hans bidrag låg nämligen på 1400 kronor, så än är inte hoppet ute. Jag lovar dig en sup eller två:)


15 snabba, vad säger Ni om jag säger….

Skinheads - Barndomsminnen och mentalitet
Vikingarockare – Underbar publik!
Raggare - Trevligt folk med god moral och rättvisa!
Fjortisar - Gotta love ’em all ;)
Punkare - Skumt folk :)
Psychobilly - ÖS!
Sverige - Världens vackraste land
Dokusåpor - Snälla, skona mig från TV!
horgubbe - Uffe Hansen
Guinness - geh mejj en schexa schkåne!
Oi! - OI OI OI!
USA - Tror att de är störst och bäst. Bah, Sverige har företag som har existerat längre än Amerika som nation!
Feminism – Feminister har bara fått för lite….. Ja ni vet.


Jag vill tacka Hellhoff för de uttömmande och underhållande svaren i denna intervju, och önska lycka till med debutplatta och spelningar under året. Det känns gott med sund, positiv nationalism och någon som brinner för att föra musiken vidare.

- Stephen

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1