Måndag 15 april

Intervju med Blå Brigader


Hur är läget med grabbarna i Blå Brigader idag?

- Mycket bra. Julen närmar sig och det ska bli skönt med lite julsnaps och ledighet.

Kan ni presentera er själva och dra en kort historia gällande bandet?
- Bandet består av Johan och Robban, båda 29 år unga och vänner sen barnsben. Från början var vi fyra stycken och vi lirade lite punk covers. Sedan blev vi tillfrågade av Uffe Hansen (Ultima Thule) om vi ville spela in två låtar till en Carolus Rex-platta.. sagt och gjort, sen har det rullat på. Vi har blivit en medlem mindre på varje platta dessutom, på den första inspelningen var det en annan sångare, till första fullängdaren försvann han och till sista Carolus Rex-skivan slutade den andra gitarristen. Men det funkar bra på två stycken, vi brukar ta in lite gästartister till inspelningarna som kör solo gitarr.

Ni har precis släppt ert andra album "Fallfördärv", hur har responsen på den varit hittills? Ert första album slog igenom riktigt bra, så ni måste väl ha en bra grundbas av lyssnare som även prisat den nya plattan?
- Responsen har varit bra, i alla fall det jag hört, nu ligger vi ju själva rätt lågt så man är inte så insatt i det hela. Jag såg att vi fick pris på Evil Music för årets platta, sånt är ju kul att höra.

Det verkar som att ni hade ett lite hårdare sound på er första skiva, hur kommer det sig att ni lugnat ner er lite med detta släpp, eller är det bara i mina öron det låter så? Vad hade ni för planer inför detta album, vad ville ni skulle bli mer framtonat än på ert debutsläpp?
- Vet inte om jag håller med riktigt, de snabba låtarna är snabbare på den nya tror jag, det var dock väldigt länge sen jag lyssnade på den gamla. Däremot kan jag hålla med om att det finns några låtar som är lugnare, den nya är nog lite mer varierad. Planen var att göra den mer rak.. mindre transportsträckor, men med mer text. Och framförallt att göra det mesta bättre än på den förra.

Ni har en del mer Engelskt material på den nya plattan dessutom, hur kommer det sig att ni inte koncentrerade er lika starkt på modersmålet på "Fallfördärv" ?

- Betydligt mer vet jag inte, räknar man bort medley låten så är det bara en mer låt på engelska. Vi försöker hålla oss till Svenska men ska sanningen fram så tycker jag att det är lättare att göra låtar på Engelska.. varför vet jag inte. Vi håller oss till ett rätt smalt ämne så det är väldigt lätt att de Svenska blir kopior på varandra.

Vilken låt på den nyaste plattan känns mest speciell för er, som har någon slags sentimental känsla eller så för er, och varför?
- "Av tider tärd" är lite speciell för den blev sågad av både mig och Robban när vi repade den innan vi skulle spela in den, jag tyckte den blev seg och dålig, och Robban höll med så vi bestämde oss för att skita i att spela in den, men sen ångrade vi oss typ i studion och gav den en chans. Jag gillar själv texten på den även om första versen är från en låt vi strök från förra skivan men måste ju tänka på miljön och återanvända.

Ni bildades kring 2000, och har fått ut ganska mycket material sen dess i form av två fullängdare och en näve samlingsplattor. Är det en ständig flod av inspiration hos er eller försöker ni se bandet som ett slags heltidsprojekt där ni ständigt jobbar hårt på nya låtar?
- Vi jobbar allt annat än hårt på att göra nya låtar.. ofta står vi kvällen innan vi ska spela in och sliter oss i håret. De flesta av texterna gör jag ofta i skaplig tid men låtarna är alltid väldigt sena. Man är ju lat av naturen så jag måste nästan alltid ha lite press på mig för att göra saker klart, jag börjar oftast i tid men avslutar det mesta för sent.

Om man ska associera till influenser så är det främst Frostfödd faktiskt som jag hör i er musik, kan detta stämma eller vilka band har ni främst influerats av till att starta bandet?
- Jag gillar Frostfödd, men vi började spela mycket tidigare även om det inte var denna typ av musik. Jag personligen har nog blivit mer influerad av vissa av Frostfödds medlemmars andra projekt. Men när vi började var det mycket Oi! musik, Ramones och Thule förstås. De gamla Strängnäs punkarna Strebers går inte av för hackor heller.

Hur träffades ni i bandet och varför bestämde ni er för att köra igång?
- Vi hade alla varit kompisar sen vi var små men vi spelade inte ihop förrän i högstadiet, sen var jag inte med på många år, medan Robban och den första sångaren höll på och spelade hela tiden. Sen hoppade jag med och spelade lite bas med dem, och sen har det rullat på även om han inte längre är kvar.

Har någon av medlemmarna i Blå Brigader spelat i något annat band innan, eller spelar i något sidoprojekt just nu?
- Vi har spelat i lite allt möjligt. Robban har spelat med lite olika punkband som ung, men inga har direkt spelat in nåt i studio.

Ni är ett s.k studioband, kommer ni fortsätta med det eller kommer vi få se er spela live nångång också? Har ni blivit tillfrågade att spela på t.ex Kuggnäsfestivalen under dessa år, men avböjt?

- Jag tror nog aldrig att vi fått någon förfrågan att spela på Kuggnäs, men det är inte så konstigt eftersom han som fixar banden dit vet att vi är bara två stycken i bandet. Vi har pratat om att spela live, men mycket handlar om tid och det är inget vi har gott om. Sen är det ju inte så att det blomstrar med speltillfällen heller.

Vad innebär patriotism för er, och vilka viktiga ställningstaganden har ni gjort för att vidhålla den stoltheten?
- Det är inget jag reflekterat över. I alla andra länder är det ju helt naturligt, så jag vet inte vad som har hänt här riktigt. Jag går inte runt och tänker på det, jag är Svensk, jag lever i Sverige och jag älskar mitt land. Även om skönhetsfläckarna blir fler och fler kommer jag leva och dö här.

Hur har det gått på skivinspelningen till era plattor, har det flutit på bra eller är det några roliga eller kaotiska saker som hänt då?
- Vi är ofta sena med det mesta, men Krohn är förstående och han vet nog inte riktigt hur lite vi repat innan. Eftersom vi nästan alltid ser en inspelning som en chans till fylla är det svårt att komma ihåg några speciella tillfällen. Men det är alltid lite organiserat kaos mest mellan mig och Robban.. vi har en förmåga att ändra låtarna mitt under tiden som vi spelar in dem, men oftast löser det sig.

Vad är den bästa meningen/bästa budskapet som nånsin skrivits i en låttext?
- Svårt att säga.. det finns många. Hela låten "Havamal" med Thule är nog den bästa texten inom Vikingarocken enligt mitt tycke;

"Hörde gudasånger kvädas, hörde ord och mening bli,
Likt en viskning utur forn- och hednatid.
Om hednatro och mannavett, om sunt förnuft och levnadssätt,
Så den vise kunde finna frid och ro!

Nio nätter allt som allt, sårsvett rann och det var kallt,
Gav åt korpen så mitt kött det gjorde jag!

Hur den höge gjorde offer, själv i Mimameid sig hängt,
Låtit Gungner hugga herrens egen hand.
Hur han vetskap gavs om runor, och att galdrar säga fram,
Var det Mimer själv som av sin vishet gav?"

Nu ska jag inte ta upp mer av er tid, men har ni något ni skulle vilja tillägga eller säga till dem som läser detta?

- Skål och vi syns vid en bardisk någon gång någonstans!

- Marcus

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1