Måndag 15 april

Intervju med Nidhöggs Vrede


Hur är läget med Andreas och grabbarna i Nidhöggs Vrede idag?
- Jo tack det är bara fint, varmt och skönt i sommarvärmen!

Kan ni presentera er själva och dra en kort historia om bandet?
- Andreas på sång och gitarr, Tommy på bas och Johan sköter trummorna. Men vi ska försöka repa in en gitarrist så fort som möjligt också.

Nidhöggs Vrede startade sent 2002 som ett soloprojekt bara för att se hur lätt/svårt det var att komma in i vikingarocken. Sedan dess har det varit lite fram och tillbaka med medlemmar men det verkar ha ordnat upp sig.

Ni har precis varit och spelat in låtar till debutplattan, kan ni berätta lite om den och vad vi kan tänkas förvänta oss? Det var först snack om att bli en split med Dagaz, hur blir det egentligen?
- Det stämmer bra det, vi var till Thules studio och spelade in 10 låtar till albumet som kommer innehålla 13 spår. Det ni kan förvänta er är väl egentligen en tyngre, elakare vikingarock, vill hellre kalla musiken "Asametal". Låtarna handlar endast om den fornnordiska mytologin och musiken är tyngre än den ”vanliga” vikingarocken. Thule tyckte att vårt material var för bra för att släppas på en split så dom ville släppa debuten istället.

Hur har responsen för er medverkan på Carolus Rex 8 varit hittills, har det varit enbart positiva ord eller även en del konstruktiv kritik från lyssnarnas håll?
- Vi har bara fått bra respons, absolut! Har inte fått någon negativ kritik alls.. ännu!

Kan ni förklara namnet och varför just detta valdes?
- Nidhögg var det enorma ormväsendet som låg vid en av Yggdrasils rötter och gnagde på roten och lyckades fälla asken till slut. Han var en av orsakerna till Ragnarök och vår musik är elak och kommer säkert vara en av orsakerna till jordens undergång.

Tänker ni bestå som ett studioband ett tag eller planerar ni förfullt för livespelningar? Blivit erbjuden att uppträda på Kuggnäs möjligtvis?
- Vi har tyvärr inte haft några spelningar med Nidhöggs Vrede ännu men vi är bokade inför Kuggnäsfestivalen 2007 och det kommer bli skitkul! Och vill någon att vi kommer och spelar så kan vi absolut lösa det på något sätt, är bara att höra av sig! Vi ska absolut börja köra så mycket live som möjligt!

Detta har till och från varit ett enmansband och nu nyligen har en ny trummis tagits in. Var det bara för inspelningen eller planerar ni att utöka ytterligare?
- Johan blev lånad för att lägga trummor i studion endast, men han tyckte materialet var så jävla bra så han ville vara med, så han blev med i bandet efter inspelningen hos Thule. Sen frågade vi Tommy om han ville hoppa in som basist inför Kuggnäs, han tackade ja och tyckte låtarna var bättre än han trodde och blev då med i bandet. Så nu ska vi försöka repa in en till gitarrist så vi blir komplett.

På tal om förändringar, du spelade för några år sedan i Soypooh, varför gick det bandet i graven och på vilket sätt har du främst ändrats och utvecklats i dina musikaliska ådror sedan dess?
- Soypooh lades ner när vår trummis flyttade för att studera, hade kört punken sedan 1997 och slutade 2003. Mitt skapande ligger väl kvar i ”Soypooh-stadiet” i grunden, men har utvecklats i snabbare fingrar och mer komplicerade grejer. Metal har alltid legat mig närmast hjärtat och i den djupaste grunden har det alltid funnits med i skapandet hur jag än gör. Går inte och att få det ur systemet! Hehe.

Från början hade Nidhöggs Vrede ett samarbete med Valhalla records, ett bolag som helt plötsligt la ner och bara försvann. Hur seriöst var allting kring det bolaget och dess dedikation till Vikingarocken egentligen?
- Nidhöggs Vrede blev erbjuden att vara med på samlingsplattan "Party På Valhall!" med en låt. När Valhalla Records fick höra låtarna ville dom släppa ett album, men kontraktet revs då dom lurade band på pengar och marknadsförde inte alls som det stod i kontraktet. Valhalla Records var nog bara ute efter pengar och ville nog inte egentligen sprida vikingarocken för vikingarockens skull. Så jag är glad att jag aldrig släppte mer än en låt där.

När började ni från början att lyssna på Vikingarock, och varför gick det sedan vidare över till att själva vilja bidra till scenen?

- Vikingarocken hörde man första gången då syrran slog på Ultima Thules platta "För Fäderneslandet", gillade några låtar men sen var det inget mer med det. Sen när vi spelade med Soypooh på Sensommarblot -01 så kom man vikingarocken närmare och gillade det mer och mer. Blev polare med folk i vikingarock-kretsar och sen blev jag intresserad av fornnordisk mytologi, sen hamnade jag här! Hehe.

Vad tycker ni om folks syn på Vikingarocken idag? Har det blivit mer accepterat och att folk äntligen förstått att det inte handlar om något nedvärderande och trångssynt, trots att debatten fortfarande är ganska het?
- Det är väldigt mycket snack om vikingarock! Men jag tror folk börjar inse mer och mer att det inte har något med vit makt-musiken att göra, det verkar bli mer och mer vanligt att ungdomar lyssnar på vikingarock utan att bli kallad rasister och att folk börjar förstå skillnaden mellan Vikingarock och vit makt-musik. Att det blir mer accepterat än förr.

Vad lyssnar ni mest på för musik nuförtiden, förutom inom denna genre, är det närmast punk eller är ni en allätare gällande musik? Vilka är favoriterna?
- Vi lyssnar nog mest på metal, alla i bandet. Men jag lyssnar på mycket blandat. Känns som, att ska jag utvecklas och bli en bra musiker så vill jag få inspiration från all möjlig musik. Blir mest metal men gillar även rock, punk, hårdrock och kanske t.o.m nån radiodänga. Favoriterna är Stam1na, Killswitch Engage, Daughtry, Slipknot, Lamb of God för att nämna några. Johan gillar mer snabb och elak musik så som Nargaroth, Mayhem, Marduk etc. Tommy gillar My Dying Bride vad jag vet hehe.

Nu ska jag inte ta upp mer av er tid, men har ni något ni slutligen skulle vilja tillägga eller säga till de som läser detta?

- Vill tacka Schizoipunx för intervjun och hoppas att alla kommer till Kuggnäs och röjer i augusti!! Kolla in hemsidan på http://www.nidhoggsvrede.com

- Marcus

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1