Fredag 21 juni

Intervju med Röde Orm


Hur är läget med grabbarna i Röde Orm idag?
- Stressat inför Kuggnäs, mycket som ska sättas. Annars är allt på topp!

Kan ni presentera er själva och dra en kort historia om bandet? Det har dröjt några år mellan varje platta, har ni hållit igång med repningar och så hela tiden eller har det varit pauser med bandet till och från?
- Röde Orm startade som en projekt av basisten och gitarristen från Blind System. Sen har vi under resans gång använt oss av olika trummisar. Repat har vi aldrig gjort med Röde Orm, utan endast inför en skivinspelning. Dock lär det bli ändring på detta eftersom vi nu är ett komplett band.

Vad är er nuvarande banduppställning? Alla medlemmar från senaste plattan är inte kvar i bandet längre, hur kommer det sig? Vilka orsaker ligger bakom era medlemsbyten?
- Aktuella medlemmar i Röde Orm är:
Lasse - Elbas och körsång
Eddie – Leadsång
Anton- Gitarr och körsång
Christer- Trummor och körsång

Ni har en ny sångare nu dessutom, vilket troligtvis är det mest kritiska bytet av medlem i vilket band som helst. Hur kommer detta påverka musiken, har han lite grövre röst som tonar ner det hela lite, eller passar den bra till ert gamla sound?
- Det kommer bli kanooon!

Nu på sommarens Kuggnäs kommer ni ha er första livespelning någonsin, efter "bara" 12 år som band. Varför valde ni att göra detta nu, ställer ni upp för Vikingarockens 25-års dag, eller kändes det bara som det var på tiden att kliva upp på scenen?
- Nu med fullständigt band känns det som om det är dags att kliva upp och hjälpa Vikingarocken att frodas live och inte bara på skivor.

Folk spekulerar vilt i om det kommer någon ny platta snart, hur ligger det till med detta? Ifall ni har en ny skiva på gång, kan ni berätta lite för oss om den? Hur kommer den vara i jämförelse med tidigare alster och vad kan vi förvänta oss av den?
- Till höst planeras en ny skiva, därefter en samlingsskiva. Den nya skivan kommer bli mer annorlunda pga nya sångaren. "Det har han lovat".

Vad tar ni främst i åtanke gällande lyrik till nya låtar?
- När det gäller texterna så finns det så mycket historisk näring att hämta ideér ifrån. För övrigt angående musiken så poppar det upp i skallen så fort vi pratar om att "nu är det kanske dags och göra en platta". Dock har vi inte pratat så mycket om att göra plattor med tanke på de ynka tre skivor som vi har släppt, men det skall det bli ändring på. Vi har ju fått ny näring i bandet, Ny trummis Christer och vår nye Eminente sångare Eddie. Taggad som faan, skitkul tycker vi!

För att återvända lite till spelningar igen.. Ni har som sagt varit aktiva sedan mitten av 90-talet, men aldrig spelat live förut, får vi se er på scen oftare nu eller blir Kuggnäs en engångsföreteelse framför publiken?
- Som nuläget ser ut nu för Vikingarocken så är det ju lite svårt med spelningar, men går allt som det ska så blir det inte sista gången. Vi är öppna för förslag.

Har ni spelat live någongång förut, om än inte officiellt?
- Nej, inte med Röde Orm.

Senaste skivan är självbetitlade "Röde Orm" från 2003 vilket var en rejält bra skiva med skönt genomgående tempo och härliga låtar. Hur har responsen allmänt från lyssnarna varit, helt positiv sedan den släpptes eller en del konstruktiv kritik dessutom? Ni är idag väldigt efterfrågade, så plattan måste ju ha sålt ganska bra?
- Den har sålt bra! Kritik är bra, kan ibland vara ett rättesnöre.. Dock har det varit blandade influenser på alla plattorna, men det beror nog på vilken sida man vaknar på innan man skall skriva en låt!

Vilken låt från den skivan är er personliga favorit, någon som känns riktigt speciell för er? Och hur är era nya texter i jämförelse med dessa?
- "Vikingarov" är en av några favoriter från den plattan. Men om man ser tillbaka på de tre alster som vi har gjort så känns den första plattan "Stolt" som en liten favorit..

Det var en tråkig händelse för er också med branden i Studio Valhall där allt ert material till "Korpens Öga" brann upp, och ni var tvungen börja om från början med låtarna. Hur tog ni det, var det nära att ni tappade kraften att börja om igen eller blev ni bara mer inställda på att verkligen få skivan släppt efter detta?

- Det kändes faktiskt lite bittert en tid framåt, men det var bara att "bita ihop" och köra på.. man är ju trots allt en viking.

Ni har medverkat på nästan alla Carolus Rex-samlingar genom åren, kommer vi få se er medverkan på nästa upplaga av denna samlingsplatta också, eller är det inget som börjat diskuteras ännu?
- Vi har inte fått någon förfrågan för stunden, men vi får väl se hur det blir med det!

Anton gästspelade väl på Blå Brigaders senaste platta "Fallfördärv" också, hur kom detta till?
- Det var inte så komplicerat, Blå Brigader kontaktade Gitarristen i Röde Orm och bad om lite gitarrhjälp! "Å det är väl klart att man ställer upp" sa han..

Det har kommit en hel del nya band till Vikingarocksscenen under de senaste åren, som t.ex Blå Brigader, SOT, Korpöga, Eldgrim osv.. Vad tycker ni om dessa, representerar de en bra vidare framtid för Vikingarocken, och vad tycker ni allmänt om 2000-talets standard inom scenen?
- Vi tycker det känns viktigt att Vikingarockens budskap kommer fram och inte mörkläggs, därför är det viktigt med samarbete från fler band.

Nu ska jag inte ta upp mer av er tid, men har ni något ni slutligen vill tillägga eller säga till de som läser detta?
- Ses på Kuggnäs i Augusti. Den som väntar på nåt gott väntar alltid för länge!

- Marcus

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1