Fredag 21 juni

Intervju med Völund Smed


Hur är läget med Micke och grabbarna i Völund Smed idag?
- Läget är lugnt, vissa medlemmar har en mindre svacka vad gäller inspiration. Vi andra jobbar på nytt material och putsar på gitarrer och lagar PA etc.

De flesta vet redan det mesta om er så jag ska inte be er dra upp någon historia, men kan ni berätta vad ni har för planer för framtiden och hur det har varit hittils sedan bandet startade upp igen?
- Mottagandet från publiken var väldigt överraskande för oss. När vi klev upp på scenen på Kuggnäs -05 efter 9 års frånvaro så trodde vi att publiken skulle gå och handla korv. Reaktionen från publiken var det som gjorde att vi bestämde oss för att fortsätta spela. Nu vill vi sluta spela covers på oss själva och ge ut nytt material. Det går sakta, men framåt.

Nyligen har Esa och Piere bestämt sig för att lämna bandet, vilka orsaker ligger bakom detta?
- Esa och Piere bestämde sig för att lämna bandet på grund av olika orsaker. Esa kände att han inte hade inspiration till att träna och skriva nytt. Piere bytte arbete och reser mycket, och för att få tid att vara med familjen så valde han att hoppa av Völund Smed.

Och vilka är de nya medlemmarna som trätt in i bandet, det talas mycket om bl.a Jocke Karlsson från Pitbullfarm? Hur kommer detta medlemsbyte påverka Völund's sound och musikinfluenser som det var planerat innan denna förlust av medlemmar?
- Det är mycket riktigt Jocke som spelat i Pitbullfarm som trätt in som gitarrist. Henke som nu spelar trummor är en hårt slående trummis som lirat i diverse band. Någon ny stil på musiken lär det väl inte bli till att börja med, men vi har ju redan innan personalbytet sagt att vi vill lira lite tyngre än vad vi gjort förr. Det ska ju sägas att det gått många år sedan våra låtar skrevs, självklart så har vi utvecklats samtidigt som nya bandmedlemmar ger andra grunder. Jocke ska ju inte lira som Esa på gitarren, han ska lira som Jocke.

Precis, Jocke ska spela som han brukar, och han brukar ju ha ett speciellt och lite råare sound i banden han spelat i. Kommer han med sin erfarenhet att ingå i låtskrivandet också, därav lite ändring på det musikaliska, eller kommer det vara grunden i Völund som lägger lyrik och musik på låtarna främst? Har ni någon låt klar till kommande skivan redan möjligtvis?
- Klart han sätter sin prägel på musiken, men han har ju spelat många olika stilar. Inga låtar klara, vi repar för fullt befintligt material så att de nya kan låtarna innan Kuggnäs.

Ni planerar som du sa att släppa nytt material, kan ni berätta lite om den nya skivan och vad vi kan förvänta oss av den? Kommer det vara helt nytt material, eller har ni några osläppta låtar från tidigare år som även kommer vara med?
- Vi siktar på helt nytt material. Soundet kommer vara lite tyngre och låtarna kommer nog inte hålla 160bpm längre, vi är äldre nu och orkar inte så snabba låtar längre haha.

På era tidigare skivor har ni enbart haft Svenska låtar, kommer ni fortsätta i samma linje eller ska ni försöka er på några Engelska dessutom?
- Det är inga planer på annat än Svenska texter. Dock så har vi diskuterat att ge ut "Varg" på Engelska, men det är bara på snack-stadiet ännu.

Vi fick avnjuta ett par nya låtar från er på Carolus Rex 8, och de låter precis som det gamla goda Völund Smed, helt underbart. Ni har sagt att ni vill ändra på ert sound till det nya materialet, men varför behöll ni det gamla soundet till just de låtarna?
- "Vår Eld" kan vara det sista med det soundet skulle jag tro, även om grunden och vår typ av slingor kommer att bestå. Just "Vår Eld" var en besvikelse för oss då låten inte på långa vägar var slutmixad som den skulle. Vi får sätta om den om vi ska ge ut den igen. Självklart har alla utvecklats sedan vi splittrades. Spelar man så utvecklas man.

Hur kommer det sig att bandet splittrades i mitten av 90-talet, ville ni prova på något nytt eller var det oenigheter inom bandet? Esa hoppade då av pga den högerextrema stämpeln ni fått, var det pga detta som hela bandet la av?
- Njae, Peter hade ju hoppat av efter "Runor". När det sedan blev en massa tjafs pga skivbolagets politiska stämpel och pga den typ av spelningar vi fick så bestämde sig också jag för att hoppa av innan "Varg". Skivbolaget nekade då att göra skivan utan mig, så då ställde jag upp "för laget". Efter skivsläppet så splittrades bandet.

Varför bestämde ni er för att återförenas efter 10 år isär då? Jag förstår att förfrågan efter nytt material var en del av det?

- Att spela på Kuggnäs var mest en kul grej. Sen var reaktionen som sagt sådan att vi ville fortsätta.

Hur har det känts att stå på scen igen för första gången med Völund Smed sedan 90-talet?
- Underbart!

Har ni några roliga eller galna minnen från spelningar förr i tiden som ni vill dela med er av?
- Spelningarna förr var inte så roliga. Vi fick alltid löfte om att det var opolitiska spelningar, sen var de andra banden WP-band och publiken likaså. De tände inte riktigt på våra texter som ju var utan politiska haranger. Så publiken stod efter väggarna när vi spelade.

Gällande skivinspelningar då, försöker ni sköta er i studion?

- Vi sköter oss alltid haha. Några låtar till samlingsskivor kanske kan vara inspelade under påverkan av alkoholhaltiga drycker.

Ni har nog med material för att köra igenom en livespelning, men brukar ni köra covers också? Vilken är favoriten isånafall, och vilken av era låtar brukar publiken gilla mest när ni lirar live?

- Vi har lirat Vargflocks "Tänk Själv" och "I wanna be (500 miles)" Live som covers. Populäraste låten live är utan tvekan "Kämpa".

Stefan har ju spelat tillsammans med Esa och Piere i Hel under de senaste åren, men har även du och Peter varit aktiva i andra band eller engagerat sig i scenen på något sätt?

- Peter har lirat i Dagaz, jag har dock varit inaktiv.

Helt inaktiv? Vissa säger att du sjöng i bandet Sveaborg, och andra säger att det var någon med liknande röst bara. Hur ligger det där till?

- Varken jag eller någon annan i bandet har spelat i gruppen Sveaborg.

Era skivor "Runor" och "Varg" var släppta på Ragnarock respektive Fjalar records. Vilket bolag kommer ni samarbeta med gällande den nya skivan, kommer det bli Ultima Thule records eller tänker ni släppa den själva?
- Det blir troligtvis Ultima Thule records, vi har bra kontakt med dem och de stöttar oss i alla lägen.

Nu ska jag inte ta upp mer av er tid, men har ni något ni skulle vilja tillägga eller säga till de som läser detta?
- Tack till alla fans. Kolla gärna vår hemsida på http://www.volundsmed.se och vår officiella myspace-sida http://www.myspace.com/volundsmed .

- Marcus

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1