Fredag 21 juni

Recension:  Enhärjarna - The Last Stand

Detta är Enhärjarnas andra egna skiva men deras första fullängsskiva. Spänningen var stor inför denna skiva, om de hade fixat till den allt för hesa rösten på de tidigare låtarna eller inte. Bedömningen kan ni läsa här nedanför.

Skivan inleds med låten "Enhärjarna" som även inledde deras första mini-cd, men denna gång känns låten mycket bättre än på första skivan. Kanske är det så att man nu vant sig med Enhärjarna sound för det är samma låt på första skivan som här, men denna låter mycket bättre och rösten passar perfekt.

Det fortsätter sedan med låten "Stolthet" som även låg som andra spår på deras första skiva. Med de härliga gitarriffen i början så låter även denna låt bättre än på den första skivan, fast det är samma låt. Även det tredje spåret är samma som på mini-cd:n fast nu är den remixad en del och låter mycket bättre än första versionen. Soundet känns lite renare än den första inspelningen men på något sätt känns rösten återigen lite för skrovlig, men låten håller ändå hög klass.

Den fjärde låten är äntligen en ny låt vid namn "Forna hjältar" och håller samma standard som de tidigare låtarna.

"Djärva tiden" heter nästa låt och handlar om tider då djärva man seglade över haven. Återigen känns rösten för skrovlig men som tur är så låter det bättre i refrängen och då låter det riktigt bra.

Sjätte låten heter "Tor" men på deras mini-cd hette låten "Tors vrede" men det är nu en nyinspelning av låten som skiljer sig mycket från den första versionen. Den låter dessutom bättre vilket är bra och man hör tydligare vad de sjunger.

"Tusen själar av krig" som står på tur nu är en låt som borde få vilken vikingarockare som helst att bli knäsvag. För detta är en kanonlåt som fort blir en favorit, allt är perfekt, sången sitter perfekt ihop med musiken och textmässigt slår den de flesta låtarna. Åttonde låten "Nordmännens raseri" som inleds med trummor innan gitarrerna börjar smyga sig på. Även denna låt blir fort en favorit för de låter ännu en gång mycket bra, sången sitter bra ihop med musiken så det kan inte bli så mycket bättre.

Nu är det nu låten "Gryning" som står på tur, och den inleds med gitarrer innan trummorna kommer igång i motsvarighet till den tidigare låten där det var tvärtom. "Gryning" är en mycket lugn låt i balladstuk, med en skön text så hör även denna till en av de bästa på skivan. Den handlar om vikingarna och hur de slogs för frihet och dess folk.

"Korpen flyger" heter nästa låt som börjar lugnt innan tempot dras upp en bit och sedan kommer sången igång. Känns som man åter kommit in i soundet för nu sitter den skrovliga sången perfekt till Enhärjarnas sound. Låten handlar om en korp som flyger över landet för att ta reda på allt som händer. Elfte låten inleds med en härlig trumvirvel och sedan kommer basen insmygande innan låten drar igång och när sången kommer igång så märker man att det är engelsk sång, den första och enda på denna skiva. Då låten är på engelska så har man lite svårt att hänga med i vad den handlar om, om man inte är expert på engelska. Men med tanke på låtnamnet så förstår man om man lyssnar väll att den handlar om den mäktiga Oden.

"Patrioten" heter nästa låt, låten drar igång med först ett par gitarrriff och ett rop så känns det som om detta kommer vara en bra låt. Sedan kommer sången igång så man sitter på helspänn och lyssnar på låttexten vilket fyller ens förväntningar till fullo. "Han kommer ridande genom natten med fanan i sin hand, räddar vår kultur och vårt nordiska arv".

Det börjar nu närma sig sitt slut på skivan och man har nu verkligen kommit in i Enhärjarnas unika sound vilket är skönt. Så när näst sista låten "Bisarra stycke" drar igång så sitter man och stampar takten och försöker sjunga med även fast de inte finns några låttexter till.

Inför den sista låten "Våldtäkt" så är man spänd för man vill inte att skivan ska va slut nu, men ändå är man helspänn på vad detta är för låt. Så det är texten man lyssnar efter när låten äntligen drar igång och den handlar om det sjuka och oacceptabla som vissa människor sysselsätter sig med.

Att förstöra en kvinnas liv och alla i hennes närhet för all evighet bara för att han ska stilla sina sjuka begär. Nått som är helt oacceptabelt och som måste få ett slut, för personer med såna sjuka begär borde straffas. Själva låten är väldigt känslomässigt framkallande och mer behövs nog inte sägas, en värdig avslutning på skivan är det i alla fall.

Enhärjarnas musik är väldigt svår att förklara, man måste kanske höra en snutt för att förstå. Bitvis känns rösten allt för skrovlig, vet inte om de är vanan som gör det eller om rösten låter bättre i vissa låtar. Men det är i alla fall en mycket bra skiva som Enhärjarna åstadkommit och vi ser fram emot mer material ifrån dem.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1