Lördag 25 maj

Recension: Bärsärkar

Bärsärkar är en samling ifrån Valhalla Records som innehåller 10 låtar med banden Mjölner, Blood Red Eagle, SOT, Thrudvang och Väringarna. Det är kul att de fortfarande dyker upp nya låtar med det nedlagda bandet Mjölner.

Det är Mjölner som står för den första låten på denna samling och låtens namn är ”Motstånd mot Förfall”. Det är en mycket stark låt i Mjölners goda sound, det kanske inte är den bästa låten som Mjölner har gjort men den ligger högt upp på topplistan.

Andra låten ”Of Berserker Blood” står det Amerikanska bandet Blood Red Eagle för. BRE har ett skönt grovt och skitigt sound med riktig underground stil. Det är en riktigt bra låt om Bärsärkar krigare och som en bit av låttexten går så kan ingen kontrollera dem utan endast släppa dem lösa för att sedan ordna förödelse.

Bandet SOT som står för den tredje låten vid namn ”Bärsärk” har tillkommit från delar av Skymningstid/Heroes och med några nya medlemmar. Låten är rätt bra mot vad man hört på SOT’s tidigare demos där sångrösten inte vart den bästa. Det är fortfarande inte allt för bra, men helt klart godkänt.

Fjärde låten är Thrudvangs ”Odins män” som även finns med på deras skiva som kom ut -96. Känns som denna låt samt Thrudvangs och Väringarnas andra låtar på denna skiva endast är till för att fylla ut plats då varken Väringarna eller Thrudvang är något toppband. Fast ”Odins män” är en riktigt schysst låt om man diggar Thrudvangs stil.

”Thunderer” heter nästa låt och det är BRE som framför den, denna låt fanns även med på deras album ”An Evil Shall Break Forth”. Låten handlar om guden Tor och om hur han ser ner på oss från sitt palats, en riktigt bra låt om man gillar BRE sound.

Som sjätte spår är det dags för Väringarnas ”Åskguden” och denna låt är tagen ifrån deras album ”Blå-gula hjältar”. För er som inte listat ut det redan så handlar även denna låt om den nordiska Åskguden Tor. Låten inleds med åskan som slår och en massa muller precis som när Tor framkallar det. Låten har en riktigt skön text som passar bra ihop med Väringarnas sound.

Nästkommande låt är en cover på Thules ”Besten” som Mjölner har gjort. Låten går ju inte att jämföra med originalet men Mjölner har lyckats få till en helt egen stil på denna låt, men de känns som de inte passar in direkt.

Thrudvang – Havets vargar är nästa låt och även denna är ifrån deras debut album ”Fornstora dagar”. Låten handlar om vikingarna, dessa tappra äventyrare, det är en rätt bra låt med ett mystiskt sound i sig.

Näst sista låten står åter BRE för och det med låten ”The war of everything”, det är en snabb låt med samma sound som tidigare, dock är denna låt något sämre än de tidigare.

Sista låten är åter en cover av Mjölner och denna gång är det på The Crows ”Hard to handle”. Låten passar inte alls in på skivan men för övrigt är det en riktigt svängig och skön låt.

Skivan håller samma tema rakt igenom om man bortser från den sista låten och det är nått som är riktigt bra. Finns en del riktiga hits på skivan, men de gamla låtarna av Väringarna och Thrudvang hade kunnat skipats och gett plats åt några nya låtar istället.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1