Fredag 21 juni

Recension: Blå brigader - Sagan kung och tron


Efter att ha hört bandets tolkning av Medborgarsång (originaltext Verner von Heidenstam) samt Nicopia på CR6 ville jag absolut höra mer av gruppen. Den melodiösa och samtidigt kraftfulla rocken, tilltalade mig verkligen.

Skivan startar med låten ”Sharia” som går på engelska och som inte är speciellt bra, en bättre öppnings låt hade suttit mycket bättre. För man fick redan nu avsmak för hela skivan, så när ”Forntidshjältar” som är den andra låten kom så tyckte man även att den var dålig. Men när man väll tänker efter och börjar ta låt för låt så är denna låt inte så dålig ändå, men den är inte heller bra. Tempo växlingen de har i refrängen känns jobbigt på nått sätt så de stora förväntningar man hade efter att hört dem på Carolus Rex skivorna gick nu i stöpet.

Men med den tredje låten ”Sagan kung och tron” så fick man tillbaks tron om att bandet skulle lyckas med denna skiva, för detta är en riktigt bra låt och den är absolut värdig att döpa en skiva efter.

”Medborgarsång” som är den fjärde låten och kanske den absolut bästa på hela skivan, rycker upp betyget ännu ett snäpp. För denna sång är verkligen en kanon låt som jag säkert tror kommer att bli en klassiker genom åren.

Femte låten heter ”För vem” och är en hyfsad låt i ett bra tempo som även den hör till de bästa på skivan.

”Standarförare Johan Brisk” som är den sjätte låten börjar med ett gitarr intro innan låten drar igång i ett litet lugnare tempo än de andra låtarna och jag får säga att detta är också en av de bättre låtarna på skivan. Börjar verkligen gilla sångarens grova röst nu och deras sound som jag såga så mycket i början.

Sjunde låten är ”Ur aska född” som är en helt okej låt och som på låten ”Forntidshjältar” så byter de även här tempo i refrängen, fast det låter mycket bättre i denna låt än på ”Forntidshjältar”.

”New day rising” börjar bra med ett skönt intro för att sedan gå över i ett hårdare tempo, och som de andra engelska låtarna så håller de sämre klass än de svenska. Men efter att ha lyssnat några gånger på denna låt så kan jag nog säga att detta är en av de bästa på engelska i alla fall.

Vi börjar nu närma oss slutet på skivan så den nionde låten ”Tomma ord” som det är dags för nu håller även den hög klass. Detta är en riktig kanon låt och även här har de tempoväxling i refrängen fast denna gång till det lugnare vilket låter underbart. Det är en riktigt rockig låt som hör till de bästa på skivan.

”Young ned of the hill” är den tionde låten och den sista på engelska och som de andra på engelska så hör den till den sämre delen på skivan. Men en rätt bra låt ändå som tåls att lyssna på emellanåt.

Näst sista låten är ”6”67” som är en mycket bra låt fast de finns politiska inslag i den.

Men nu står vi inför den sista låten som även finns med på CR6 och som vi minns från den skivan så är detta en av de bästa låtarna de gjort. ”Nicopia” går att lyssna på om och om igen utan att tröttna, och tillsammans med ”Medborgarsång” så är dem de absolut bästa låtarna som de har gjort.

För att vara en debutskiva är den otroligt bra och hur som helst kommer ni absolut inte bli besvikna på skivan om ni köper den.  Om Blå Brigader fortsätter i samma stil kommer de utan överdrift att bli riktigt stora!

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1