Måndag 15 april

Recension: Carolus Rex  4
 

Fjärde skivan i Carolus Rex serien är detta och man är lika spänd varenda gång de kommer en ny skiva i denna serie. Men denna gång blir de lite av en besvikelse när man får se låtlistan, det är 20 låtar med på skivan men bara hälften är outgivna vilket är mycket synd. Det är ju outgivna låtar man vill ha på dessa samlingar. Men misströsta inte för de, utan vi får ju iallafall tio helt nya låtar.

 

Första låten är "Förfall" med Hel och den handlar om att nazism och rasism inte har något att göra med nationalism. Är en känga åt nazismen för att de har förvärvat vår rätt att hylla vårt land. Det är en mycket bra låt med en bra text som fort blir en favorit.


"En vandring" heter nästa låt och som framförs av Midgårds Söner, låten handlar om landets förfall och om regeringen, detta tema återspeglas i många av deras låtar. Ett tema som det aldrig kan spelas för mycket av, en hyfsat bra låt som nog går hem hos de flesta.


Tredje låten är "Hel" med Ultima Thule, denna låt finns även med på skivan "Sverige" fast då heter den "Portarna till Hel". Det är en mycket bra låt och den hör till en av deras bästa låtar igenom åren.
 

Nästa låt är med Enhärjarna och det med låten "Enhärjarnas armé" och denna låt ger direkt ett starkt intryck med sina hårda och mystiska gitarrer. Låten handlar om vikingarna och om deras armé av Enhärjar, det är en mycket bra låt ifrån deras album "Återkomsten".


Femte låten "Mitt blod" med Röde Orm drar igång med ett högt tempo som man fastnar för direkt och när sedan sången kommer igång så låter det underbart. Det är som sagt en fartfylld låt med en härlig text om blodsbanden mellan våra fäder och oss.


”Lasse i gatan” med Conny T är nästa låt och den tar upp historien om Lasse som var son till en fiskare och som senare började bygga upp den svenska flottan, han adlades senare för sina insatser i kriget mot danskarna. Låten är ifrån Conny's debut skiva "Anno Domini" som han gjorde stor succé med.


Heroes – ”Andlig terrorism" är nästa låt och denna låt är tidigare outgiven och detta är den första låten som de gjort på Svenska. Och Heroes borde satsa mera på svenska låtar för detta är en kanonlåt som går i ett bra tempo och med en härlig melodi. Handlingen i låten är den att vi lever i en demokratur, på ytan en demokrati men under ytan så lever vi i en diktatur där folket styrs av de etablerade politikerna.


Gladpunk bandet Greedy har även fått plats på denna samling som tidigare så som åttonde låt är det dags för "AA". Det är en skön och härlig låt i Greedys trevliga sound.
 

Nästa låt är en helt ny Ultima Thule låt vid namn "Birger Jarl" och det är en riktigt bra låt som alltid. Synd att denna låt inte släppts på något helt Thule album, för den är helt klart värd det.
 

Enhärjarna – ”Glödande eld, svidande is" är nästa låt och här har de använt ett par härliga instrument, så som fiol, banjo och flöjt för att få till deras unik fornnordiska sound. Det är en mycket bra låt som handlar om våran härliga nordiska mytologi.


Nästa låt Conny T - "Gråkappan" slår allt, det är en sån underbar låt så det knappt finns ord att beskriva den med. Den handlar om hur Karl XI reste runt klädd som en bonde och besökte bönderna runt om i Sverige och hur han blev bemött. Detta är den låt som Conny blivit mest känd för och som är den första låten som någon nämner när man pratar om Conny.
 

Det är nu dags för "Hels rike" med det skönsjungande bandet Hel och detta är deras egna tolkning av just Hel om att hon kanske vakar över oss där nere, vem vet. Ännu en kanon låt ifrån detta band som uppstod ur Völund Smeds aska.
 

När den trettonde låten "Frid" med Röde Orm drar igång så är det i ett högt tempo som inte mattas av ett dug och med en fartfylld text så kommer man i högform och man försöker sjunga med så gott man kan. Dessa hårda metallinfluerande riff får en verkligen på humör och man vill ut och festa, men låten handlar om friden i Valhall faktiskt.
 

Det är nu dags för nästa låt med Heroes och det är låten "Hitman, be my enemy" som är en klasisk live låt om krogslagsmål och att man inte ska bråka med mig. En härligt hård och rå låt som borde få vilken viking som helst på humör.
 

Greedys andra låt heter "Burn" och är åter en mycket härlig och svängig låt som man blir på riktigt bra humör av att lyssna på.
 

Ultima Thule har även med sin otroligt härliga låt "Vi sålde våra hemman" som även finns med på skivan "Sverige". Låten handlar om utvandringen som föregick från Sverige till Amerika då de trodde att de skulle få så mycket bättre på andra sidan, men ack så fel de hade.
 

"Sveas väl" med Midgårds Söner är nästa låt och den har det återkommande temat om vårt land och att vi måste kämpa för att få det bättre. En låt som håller fanan högt och som är riktigt bra.
 

Artonde låten "Tåget över Bält" är ifrån Conny T debut skiva "Anno domini" och självklart så återspeglar låten så klart tåget över Bält med ledning av Karl X Gustav. Ännu en mycket underbar låt med en trampande refräng som man fort får på hjärnan.
 

Den näst sista låten på denna samling är "Blå-gul kärlek" med Enhärjarna, Janne ifrån Ultima Thule är även med och gästsjunger. Jannes och Tomas röster passar perfekt ihop vilket höjer låten till skyn, för med en text som denna så låter det underbart. Detta är nog en av de bästa låtarna som Enhärjarna gjort.
 

Skivan avslutas med en rolig och härlig låt med bandet Krankensvine, låtens namn är "Killer crew".

 

Som sagt så innehåller denna skiva hälften outgivet medans resten redan finns på andra skivor vilket kan tyckas är synd. Men den är helt klart köpvärd för de, för tio outgivna låtar säger man inte nej till. Och skivan är perfekt till de som inte har de skivor som låtarna finns med på för ni får ju en skiva full med nya låtar.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1