Fredag 21 juni

Recension: Carolus Rex I - En skägglös dundergud

Detta är den första skivan i en samling som har blivit kult med åren, den uppstod som en hyllning till våran gamle konung Karl XII, där av namnet på skivan.

Första låten är det Thule själva som står för och det är "En konungs död" som var outgiven när denna samling släpptes och idag finns den endast med på dubbel skivan Folkets röst också. En mycket bra och klassiska Thule låt som borde ha funnits med på någon av deras fullängdsskivor.

Som andra låt kommer den välkända Nordman låten "Vandraren" som här framförs av Blind System. De har verkligen rockat upp denna kult låt och det låter underbart, mycket bättre än originalet.

Midgårds söner är det som framför nästa låt med samma namn som band namnet ”Midgårds söner” och den handlar om hur gudarna skyddade människorna ifrån jättarna. En snabb och mycket bra låt i deras hårda sound, verkligen värd sin plats på denna kult samling.

Fjärde låten är det "Karoliner" med Väringarna som kommer och det är kul att få höra dessa grabbar igen för detta är nästan den enda chansen att få höra dem då deras skiva är väldigt svår att få tag på. De har ett sound som inte är speciellt originellt och med en inte allt för bra röst så hör denna låt ändå hemma på den här skivan för den är hyfsat bra.

Nästa låt är det Thrudvang med "Så minns vi dom" som kommer och som med Väringarna så är detta enda chansen att få höra Thrudvang för även deras skiva är slutsåld sen långt tillbaks. Denna låt platsar inte alls på den här samlingen för det låter inte bra, med ett krasligt sound och med en jobbig röst så borde en annan låt ha fått tagit dennas plats.

"Sveriges röst" med Oi bandet Agent bulldog är det sjätte spåret och detta är en hyfsat bra låt som blir bättre och bättre ju mer man lyssnar på den.

På det åttonde spåret så är det Blind system som återkommer och denna gång med en egen låt vid namn "Kyrkans lag" som är en riktigt bra och snabb låt.

Nionde låten "Svea rike" är Thules andra låt på skivan och som den första så finns denna endast med på den här skivan förutom på ”Best of” skivan Folkets röst. Och som den första så borde även denna ha fått en plats på en hel Thule skiva för detta är en mycket bra låt som blivit underskattad.

"En tid" är nästa låt och den framförs av Väringarna och denna låt ger starkare intryck än deras första för det är en riktigt skön låt med en härlig refräng. Känns verkligen att det är deras debut och för att gå långt lär dessa grabbar träna mera. Som de flesta vet så gjorde de inte det och de gick i graven strax efter deras första skivsläpp.

På den elfte låten så är det åter Midgårds söner som kommer och denna gång med låten "Nordanvind" som är en snabb och hård låt. Mycket bra gjord och med den underbara texten så vill man gärna sjunga med i refrängen.

Tolfte låten är tagen ifrån Thules senaste album Nu grönskar det och låten det gäller är "Det är en viking". Det är en riktigt snabb party låt som det är svårt att sitta stil till, sitter perfekt på vikinga festerna runt om i vårt vackra land.

Thrudvang får en andra chans med den trettonde låten "Krigarkungen" men de lyckas inte heller här övertyga en. Den grova och orena stämman lär nog inte gå hem hos någon för man trycker helst förbi denna låt.

Det återstår nu bara två låtar på skivan och det blir nu spännande för båda två framförs tillsammans av Ultima Thule, Midgårds söner, Blind system. Först ut som fjortonde låt är Thules "En skägglös dundergud" och tillsammans har dessa band åstadkommit en riktigt härlig version av denna underbara låt.

Andra och sista låten på skivan är återigen "Vandraren" men denna gång tillsammans med mycket öl. Det märks att det har festats rejält när de spelat in denna låt och man kan inte låta bli att bli på samma humör. En riktigt skön och härlig version av denna kult låt och den sitter perfekt på festerna tillsammans med diverse drycker och allsång.

En kanon debut av denna samling som blivit många genom åren och som fortfarande produceras, hör till den samling av skivor som passar perfekt på fester och liknande. Det är även en riktigt fin och genomtänkt booklet där de i början har skrivit om den unge hjälten karl XII som tillägnats denna samling.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1