Måndag 15 april

Recension:  Carolus Rex 2

Detta är den andra skivan i Carolus Rex-serien, som blivit en riktig kultserie med mycket bra samlingsskivor. Även denna samling håller måttet för att få det stolta namnet Carolus Rex. Det som skiljer denna skiva ifrån den första i serien är att det inte bara är vikingarocklåtar med, utan även banden New Age Messiah och The Jinx medverkar med några riktigt bra låtar.

New Age Messiah får äran att inleda denna skiva med låten "I'm not ashamed" som är en mycket bra och fartfylld låt. Den handlar om att man inte ska skämmas utan stå upp, stolta och starka för sitt land, låten går i ett härligt tempo och man rycks med direkt och vill hela tiden sjunga med.

Sedan kommer Ultima Thule med en helt ny låt vid namn "Återtåget" som även den är mycket bra. Låten går i äkta Thulesound med en härlig text som vanligt.

Midgårds söner står för nästa låt som är "Fä dör", som är en mycket bra låt musikalisk sett, men en ännu bättre låt ur texten och budskapets synpunkt. Den handlar om att du inte kan ändra ditt liv efter din bortgång, så gör det medans du ännu är i livet, en tankeställare som de flesta borde ta till sig.

Oi-bandet The Jinx står för den fjärde låten och låtens namn är "War". Låten är mycket snabb som The Jinx-låtar brukar vara och den borde gå hem hos dem som gillar Oi väldigt mycket.

Femte låten är "Frusna själar" med Thrudvang som även finns med på deras debutalbum "Fornstora dagar".  Som med många av Thrudvangs andra låtar så håller även denna väldigt låg klass och kunde ha gett plats åt någon bättre låt på denna samling.

Nästa låt heter "Frihet" och den framförs av det mycket bra bandet Röde Orm. Låten handlar om friheten som asaguden Tor slogs för. Det är en härlig låt i ett mycket bra och halvlugnt tempo.

Väringarna är det som kommer härnäst med låten "En vikings liv" och detta är en av deras bättre låtar. Tyvärr har de inte gjort så många bra låtar men denna här till en av deras bästa i alla fall och den är helt klart värd att lyssna på.

Åttonde låten är det åter igen Thule som står för och denna gång framför de en ny mix på låten "Besten II". Denna nya mix är väldigt bra och man gillar den med ens, men man vet inte om man ska uppskatta denna version som bättre än den första men helt klart är denna låt mycket grym och härlig att lyssna på.

Nästa låt är den nionde i ordningen och det är låten "New age messiah" med just bandet New age messiah som står för den. Det är en fartfylld och häftig låt som de flesta av deras låtar är, de lyckas på något sätt få till sina låtar så man inte kan låta bli att sjunga med i dem, och det märker man tydligt på låtarna de har med på denna skiva.

Med den tionde låten så har vi nått mitten på denna skiva och det är Midgårds Söner som får den ärade platsen med låten "Slaget vid Narva".  Och de är helt klart värda denna plats för detta är en av de bästa låtarna som producerats av Midgårds Söner. Det är en helt klockren låt om slaget vid Narva.

Sedan återkommer The Jinx och denna gång med låten "Wake up", för Oi-lyssnare och skins så går nog denna låt hem mycket bra. Men för inbitna vikingarockare som inte gillar Oi så är det nog inte så mycket att lyssna på.

Den tolfte låten "Gånglåt till äppelbo" med Thrudvang inleds med härligt fiolspel som för tankarna till midsommar och den underbara folkmusiken som vi har i detta land. Folkmusiken finns med igenom hela låten, men de är egentligen inte en låt utan en instrumental som de lyckats bra med.

Sedan kommer åter det härliga bandet Röde orm med låten "En vikingakung" och denna låt känns mystisk på något sätt. Låten är en hyllning till den världskända romanhjälten Röde Orm ifrån boken med samma namn. För dem som läst boken så känns låten väldigt levande på ett härligt sätt.

Fjortonde låten är ännu en outgiven låt ifrån Ultima Thule vid namn "Words of Odin". Det är en mycket bra engelsk låt som Thule skapat, deras engelska låtar brukar annars hålla lite sämre klass, men denna låt håller mycket hög klass och konkurrerar lätt ut många av Thules svenska låtar.

Nästa låt är "Av is och eld" med Midgårds söner, låten inleds på ett lugnt sätt innan den kommer igång med det härliga Midgårds söner-soundet. Låten handlar om att man måste kämpa för sitt arv och kall, namnet på låten fick de ifrån den nordiska mytologin.

Den sextonde låten är New age messiahs "Simon" som är en lugn och mycket underhållande låt som tåls att lyssna på om och om igen.

Och för alla Oi fans så finns det en tredje och sista låt med bandet The Jinx och det är låten "Wan't change".

Nästa låt är en outgiven Midgårds Söner låt vid namn "Under korpens skugga". Det är en mycket bra och snabb låt som de flesta av Midgårds söners låtar är.

Vi börjar nu närma oss slutet på denna sköna samling, så den näst sista låten är "Viking" med Thrudvang. Denna låt är tidigare outgiven som de flesta av låtarna på denna skiva är. Själva låten är inte speciellt bra och tåls att lyssna på någon gång ibland annars trycker man gärna förbi den bara.

Självklart så avslutar Ultima Thule själva denna samling och det är med en ny version av låten "Förkastad och förnekad". De har lyckats mixa om den på ett sånt otroligt häftigt sätt så den låter hur bra som helst. Denna låt går det inte att få nog av och den avslutar denna sköna samlingsskiva på ett mycket värdigt sätt.

Då var den andra skivan i serien Carolus Rex avslutad och när man ser på helheten så verkar de inte kunna misslyckas med dessa underbara samlingar som innehåller alla olika stilarna inom vikingarock.
Skriven av Löven & Richard

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1