Lördag 25 maj

Recension: Carolus Rex 5

Detta är den femte skivan i Carolus Rex serien och denna gång en dubbel skiva med hela 30 låtar på. Banden som medverkar är Aurora, Blå Brigader, Brokk, Conny T, Dagaz, Enhärjarna, Glittertind, Greedy, Hel, Heroes, Karolinerna, Patron Ur, Röde Orm och självklart Ultima Thule. Hela 23 av de 30 låtarna är outgivna vilket gör denna skiva mycket köpvärd.

Första skivan drar igång med Karolinerna med låten ”Hurra för nordens länder”, Karolinerna är igentligen inget helt band, utan det är Thules första sångare Bruno som är tillbaks i vikingarocken. Denna låt är en nyinspelning och tidigare outgiven låt och man vet inte riktigt om man ska kalla denna version bättre än den han gjorde med Thule, men man kan i alla fall säga att denna är mera rockig och hans röst har blivit lite hårdare sen sist.

Andra låten är ”Redo för strid” med Borås bandet Heroes, som är tillbaks efter en lång tids tystnad och nu med sina låtar på Svenska. Låten är ruskigt bra och handlar om de finska lejonen som alltid är redo för strid, låten går i ett bra och rockigt tempo. Skönt att dessa killar är tillbaks och nu på Svenska, kan de bli bättre?

Nästa låt är ”Död i fält” med Ultima Thule, låten fanns även med på deras senaste skiva Resa utan slut. En lugn låt med mycket känslor i som är ett trevligt inslag i deras låtlista då de i de flesta andra låtarna har ett snabbt och rockigt tempo, men ibland dyker dessa lugna guldglimtar upp.

Nu är det dags för en outgiven låt med Hel vid namn ”Pöbelhop” en härlig låt som de flesta andra av deras låtar. Det är ingen riktig klassiker men ändå en härlig låt som blev över ifrån deras album ”Blodspår”.

Femte låten är ifrån de rockande vikingarna från Nyköping, nämligen Röde Orm som det har vart väldigt tyst ifrån sen deras första album kom ut –95. Låtens namn är ”Dödsriket” som även finns med på deras senaste album ”Korpens öga”. Det är en bra låt i hederligt Röde orm sound och gästsjunger gör Freja ifrån Dagaz med sin härliga röst.

Efterföljande låt är ifrån ett helt nytt band vid namn Blå brigaden som med denna låt ”Lånad tid” tycks se en ljus framtid inom vikingarocken. För detta är en väldigt bra låt, så man ser gärna fram emot ett skivsläpp med denna grupp inom kort.

Som sjunde låt är det glad punk bandet Greedy som gör en cover på en av The Bloods bästa låtar. Låten heter ”Megalomania” och är en medryckande låt som fort sätter sig på hjärnan med sitt glada sound.

Enhärjarna är det som står för den åttonde låten ”Asgård”, låten är ifrån deras senaste album Svea Rikes arv. Detta band blir bara bättre och bättre för varje låt som spelas in, med Bissons skrovliga röst och sound så är detta en riktig klassiker.

Dagaz – Den rätta sidan är nästa låt, detta är ett nybildat band med en otroligt fin röst, det är Freja som står för den. Detta är verkligen en kanon debut av detta band och låten är en av de bättre låtarna på denna samling.

Karolinernas andra låt på denna skiva är ”Bedrövelsens tidevarv” som är en sån underbar låt, helt lugn i början där Bruno sjunger om att vara ensam i detta bedrövelsens tidevarv som vi lever i. Sedan övergår låten i mera rockigt tempo men fortfarande lika underbart, en av de bästa låtarna som Bruno åstadkommit med Karolinerna och även en av de bästa på hela skivan.

Elfte låten är det åter igen Heroes som står för och även denna gång på svenska, det pratas om en hel fullängsskiva på gång, helt på svenska, det ser vi starkt fram emot. Åter till låten som heter ”Vem kan ge svar” som är en väldigt politisk låt om hur samhället ser ut idag, men bara för det så gör det den inte dålig utan detta är ännu en kanon låt av dessa Boråsare.

Nästa låt är med den blott sjutton år unga Norrmannen Torbjörn med artistnamnet Glittertind och låten heter ”Norge, i rött, vitt och blått”. Det är riktigt kul att höra en Norsk låt på denna samling, och det låter ruskigt bra. Låten är en hyllning till Norge antar man då man inte är expert på det norska språket.

Som trettonde låt är det åter dags att presentera ett nybildat band, denna gång ifrån Gävle vid namn Brokk. Låten de debuterar med är ”Sagan om folke” det är ett härligt sound på deras musik och sedan har de en grov och lite skrovlig röst och det låter riktigt bra för att vara en debut.

Näst sista låten på första skivan är ”Patrioter” med soldat rock bandet Patron Ur. Låten är ifrån deras senaste demo och det är en mycket bra låt med enkel och klar text som kommer att bli en klassiker med refrängen ”Vi är patrioter, de är inge politik”.

Sista låten är en instrumental gjord av Conny T, som planerar en uppföljare till sin otroliga debut skiva Anno domini. Det är en härlig och harmfylld instrumental som han har komponerat, den heter ”Gutevals”.

Då var första skivan slut och med ett par lämpligt valda ord så kan man säga att detta är nog den bästa samlingen hittills, i alla fall om man ser på första skivan. Men återkommer med det utlåtandet efter att ha lyssnat på den andra skivan med som kommer nu.

Andra skivan

Andra skivan är det Thule själva som startar upp med låten ”Moder jord” som handlar om att vi måste värna om miljön. Låten är en av de sämre av Thules låtar, men texten är kanon bra som de oftast är, men soundet och Jannes röst är för grovt på nått sätt.

Heroes har hela fyra låtar med på denna samling och ”Frihet” är den tredje som kommer nu och som de andra låtarna är även denna outgiven. En härlig Heroes låt som alltid, och man börjar nu se starkt fram emot ett skivsläpp helt på svenska.

Tredje låten är det åter dags för Enhärjarna och i denna låt ”Gryningssol” så spelar Bisson banjo bland annat. Denna låt är ifrån senaste skivan som kom ut 2001, och detta är en av de bästa låtarna ifrån den skivan.

Som fjärde låt kommer en av Hels största klassiker ifrån skivan Blodspår nämligen låten Engelbrekt. Som är en lugn och mystiskt låt om Engelbrekt, detta är klart en av de bästa låtarna med Hel och den är redan en klassiker och kommer så förbli.

Greedy medverkar även på den andra skivan och åter igen med en cover, denna gång med låten ”King of the djungel” som är en cover på bandet The last resort. En inte allt för bra låt och kan nog klassas som en av de sämre på denna skiva.

Andra låten med det nya bandet Brokk är Forne krigaren, som även denna är riktigt bra med sångarens skrovliga och hesa röst, ser fram emot mer material från dessa Gävle grabbar.

Låt nummer sju är det Bruno med Karolinerna som står för och denna gång vid namn Vikings. En engelsk låt om vikingar och som med Brunos röst låter kanon bra, man längtar så efter mer material ifrån denna veteran.

På åttonde spåret är det åter igen dags för gubbarna i Thule och denna gång med en outgiven låt vid namn ”Hör ni mig”. Den håller samma sound som den senaste skivan ”Resa utan slut” som är en de sämre skivorna de har producerat och denna låt hör inte till de bästa på denna skiva heller.

Nionde låten får vi höra tonerna av den Norske grabben igen, fast denna gång en låt på engelska, ”Into the fire”. Bara för att han sjunger på engelska så gör det inte den dålig, man förstår nu bättre sång texten och detta är en av de bästa låtarna på denna skiva och sätter sig fort på skallen. Helt enkelt en kanon låt ifrån början till slut.

Andra låten med det nystartade bandet Dagaz är det dags för nu och den heter ”Försvar”. Även detta en mycket bra låt med en kanon text, framtiden ser ljus ut för bandet.

Nästa låt är med otroliga Röde Orm och denna gång heter låten ”Sköna nord”. Det är en mycket slagkraftig och helt otroligt härlig låt som även fanns med på deras senaste skiva ”Korpens Öga”.

”Sydlig kravall” är det dags för nu och den framförs av det nya bandet Blå Brigader, det är deras andra låt på denna skiva och som den första är även denna mycket bra.

Trettonde låten är en ännu en låt av Heroes vid namn ”Instinktens ideal” och deras kommande skiva helt på svenska ser ut att bli en kanon skiva. För det är riktigt roligt att de gör låtar på svenska och som alltid så levererar detta Borås band otroligt bra låtar som även denna är.

Denna samling börjar närma sig sitt slut och som näst sista låt kommer det en outgiven låt av Hel vid namn ”Krigarens fanfar”. Låten blev över ifrån deras senaste album vilket ses som väldigt konstigt för det är en riktigt härlig och underbar låt. Janne är med och gästsjunger också och detta gör ju inte låten sämre precis, utan helt klart bättre.

Sista låten är en rätt rolig låt för det är det Italienskt bandet ”Aurora” som gör en cover på ”Fädernesland” på Italienska. Riktig skönt att höra en version av denna otroligt underbara sång på ett annat språk, sånt ser vi gärna mer av.

Ännu en kanon samling i serien av Carolus Rex skivor som nog kan ses som den bästa hittills i denna kult samling, har man en måste man ha alla. Roligt med en dubbel skiva med hela 30 låtar på så man har nått att lyssna på länge och man kör den gärna flera gånger på raken för det är en mycket lyckad blandning av låtar.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1