Lördag 25 maj

Recension: Carolus Rex  6

Detta är ett mycket efterlängtat album med hela 12 outgivna låtar av 17 låtar totalt. Det är en riktigt fin uppsättning av band denna gång och nått man lägger märke till är att det endast är vikingarocks band med förutom Heroes men de ska alltid vara med, vad man än klassar deras musik som. Banden som medverkar är Ultima Thule, Glittertind, Karolinerna, Dagaz, Mjölner, Heroes, Blå Brigader, Hel och sist men inte minst Röde Orm.


Den första låten är "Glittertind - Karl den store" och enda sen Glittertinds debut album släpptes i sommar så kan man inte låta bli att älska denna unge norrmans härliga musik.  Det är en fartfylld och mycket bra låt, men den känns väldigt kort på något sätt men de gör bara att man vill spela den om och om igen.

Sedan kommer "November år 1700" med Bruno Hansens Karolinerna och detta är en helt otrolig låt om man ska fatta sig kort. Detta är nog en av Brunos bästa låtar och den handlar om Karolinerna under November år 1700 då de bland annat intog Narva.

"Frihet" med Dagaz som är nästa låt börjar lugnt och kan nog ses som en ballad. En mycket lugn och bra låt om att lyckan kommer till dig en dag även om det kan se väldigt mörkt ut ibland.

Vi står nu åter inför en ny låt med Blå Brigader och dess namn är "Nicopia" och detta är det bästa man har hört ifrån detta band hittills. Det känns nu som att deras planerade skivsläpp ses ännu mer efterlängtat.

Äntligen är det dags för det nya bandet Mjölner och det med låten "Sköna nord" som är en helt otroligt vacker låt ifrån detta färska och relativt nya bandet. Låten inleds med otroligt vackert piano spel och Mjölner kommer nog att gå långt.

Sedan är det dags för en ny Thule låt vid namn "Summer wine" och det är en någorlunda bra låt. Soundet är i samma grova anda som det var på skivan "Resa utan slut". Malin ifrån Dagaz är med och gästsjunger och hennes sköna stämma passar mycket bra till denna låt.

Sjunde låten står Heroes för och det med låten "Duger brödet" som är ifrån deras senaste album "Alla talar Svenska". Det roliga med texten är att varje fras i sången är en fråga, början av låten är lite svår att smälta men sen kommer låten igång och gör den till en riktig kanon låt.

Nästa låt "I det dolda" med Hel börjar lite mystisk med Ulricas härliga stämma innan trummorna och Malin kommer igång. Det är en härligt snabb och hård låt med en riktigt underbar röst "Var stark".

Nionde låten är Glittertind - "Fjellheimen gir meg fred" och är ännu en mycket härlig låt ifrån mannen i Norge. Men nått man börjar märka är att Glittertinds låtar låter väldigt mycket lika varandra vilket inte håller i längden.

Nästa låt står Karolinerna för och det med "Gustav den store" som handlar om våran gamle konung Gustav II Adolf, mer känd som Lejonet ifrån Norden, som det har skrivits en hel del låtar om. En snabb låt med en underbar text som hör till de bästa låtarna på skivan och det går inte att låta bli att sjunga med i denna underbara låt.

Sedan kommer "Mitt barn" som är ännu en ny låt av Thule med det nya grova soundet. Det är en sorglig låt som inte är speciellt bra, det tar nog ett tag innan man vänjer sig med detta sound.

Och äntligen ännu en ny låt av Blå Brigader, låtens namn är "Medborgarsång" vilket gör en förväntansfull. Och denna låt är ännu en sån otrolig låt ifrån detta band så den kommer nog snabbt bli en favorit och man ser nu ännu mer fram emot deras album.

Trettonde låten är med Dagaz och heter "Morgondagens ljus", det är en mycket bra låt med ett härligt intro. Men det är dock svårt å tolka vad den handlar om, men det är en fartfylld och väldigt bra låt.

Nästa låt är med Röde Orm och det med låten "Oskuld" som släpptes för över ett år sen på deras senaste album "Korpens öga". Det härliga är att Malin ifrån Dagaz är med och gästsjunger vilket höjer låten till skyarna, för detta är en otroligt bra låt.

Femtonde låten "Ragnarök" med Mjölner är ännu en härlig och skön låt ifrån detta nya band.

Näst sista låten får Glittertind äran att framföra och det gör han med låten "Om kvelden" som är en lugn och härlig låt.

Sedan avslutar Hel skivan med den gamla Völund Smed låten "Fast besluten" och med Tjejernas sköna röster så blir denna låt helt enkelt en klockren avslutning av skivan.


Detta är en mycket bra Carolus skiva, vilket alla har vart hittills. Men alla skivor i serien har sin egna charm och det är kul att många nya unga band får äran att visa upp sig på dessa skivor.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1