Fredag 21 juni

Recension: Carolus Rex 7

Till alla vikingarockares glädje och förtjusning har ännu ett efterlängtat album har släppts i den berömda och kultförklarade Carolus Rex-kollektionen! Carolus Rex-samlingsskivorna är en hyllning till vår gamle tappra krigarkonung Karl XII. Till att börja med så kan man konstatera att denna dubbel-CD är väldigt välarbetad redan i omslaget som är väldigt stilrent och vackert utformat med svart bakgrund och med ett foto på Karl XII:s staty som står i Kungsträdgården i Stockholm, fint inbäddat med silverram och övertonad text med lite klitschiga och snygga typsnitt.

Man kan nu också förstå att folk är väldigt nyfikna på musiken också, och Vikingarock.se har varit till stor hjälp vid lanseringen av skivan, då man har lagt ut små smakprov på hemsidan under tiden som skivan har spelats in, detta har naturligtvis väckt upp "Jag måste ha"-känslan hos de många vikingarockarna. Så ger vi oss in på musiken och drar igång den första låten på CD 1 som består av Nilles nya band Nordkall (fd. Mjölner) med Blå gula band. Denna låt är lite poppig, den skulle mycket väl ha kunnat varit en låt som man hör dagligen på radio idag, det är en låt som säkert också kan gå hem även hos morsan och farsan som hos en ung vikingarockare, och visst känner man igen Nilles fina fosterländska texter, en liten detalj är också att man har lagt in ett solo i låten från nationalsången, en lagom låt när man sitter och småjobbar vid datorn eller liknande.

Därefter följer Bruno Hansens Karolinerna med Slå Vakt, denna låt har en oerhört lugn och vacker intro som låter lite folkmusik/ballad-aktig, därefter spinner det igång med ett ett sound som är kännetecknande vikingarocken, och visst har Bruno kvar sina talanger sedan han var med i Ultima Thule, man känner igen Ultima Thule-stilen en hel del, en väldigt behaglig låt.

Härpå fortsätter det med Enhärjarna - Vår fosterjord som har ett litet speciellt sound, jag har lite svårt att smälta låten, men den går att lyssna på, i solona har man blandat med lite country-stuk, detta kan säkert tilltala en del folk, men i min smak så passar det inte så bra. Desto bättre är Enhärjarna på sina texter som man känner igen som just Enhärjarnas.

Efter Enhärjarna kommer Ultima Thule som många säkert är väldigt nyfikna på att höra igen, här med Ginnungagap. Det första som slår en när man lyssnar är att det är ett nytt sound, ganska säreget, låter lite hårdare men i en smula lugnare tempo, många kommer inte minst bli förvånade över det lite nya stuket, utan även över Janne Törnbloms stämma i låten som är lite mörkare än vanligt och i stil med stämman hos en metal-sångare, en häftig låt, men lite svårt att vänja sig vid stilen och känna igen låten som en Ultima Thule-låt.

Så kommer vi in på låt nummer fem som är Vargflock med Förakt, Vargflock är ett sidoprojekt till Hel som leds leds utav Esa Rosenström som liksom Thule har lång erfarenhet inom vikingarocken. Detta måste verkligen påpekas: Förakt är en Riktigt, riktigt bra låt! Man dras genast med i den rockiga och härliga stilen som det är riktigt ös i. Man känner igen stilen en del från Völund Smed, därmed förstår nog de flesta att det är en grymt bra låt! En låt som verkligen måste upplevas!

Därefter kommer Blå Brigader med View 22, även detta är en rockig och härlig låt som man dras med i, en mörk och härlig låt i bra tempo på engelska, det är lite i soundet som man känner igen och den låter både lite metal-aktigt och punkaktigt, det är lite blandat i en och samma låt, en häftig låt!

Efter den så följer en väldigt lugn och skön harmonisk låt från norska Glittertind, som i sin låt Ein ven som aldri sviker, inleder med en väldigt vacker klinkig, melodisk intro som är lite jazzig och härlig, som övergår i en lugn och härlig rock-pop-aktig mix i soundet med ett mörkt sound, en bra låt när man vill koppla av, detta är också en låt som bör höras, den kommer nog att tilltala de som gillar lite hårda, men halvlugna låtar.

Många kommer nog att bli lite förvånade över den nästföljande låten: Detta är en riktigt hit! Här är det vikingarock när den är som bäst, och den framförs i form av Sandviken-gänget Njord med låten Fornstora dagar, som är en hyllningslåt till Sverige, en patriotisk och härlig rocklåt med riktigt härligt drag i, som man kan känna igen stilen i, de som har hört det mesta ur vikingarocken kan nog känna igen dragen i låten från det gamla härliga Völund Smed-soundet likaså som Odins Änglar och Ultima Thule-soundet, sånt gillar vi! De som hör låten första gången och inte kollar ordentligt vilka som spelar kan nog missta sig att det är Ultima Thule som framför den, men nejdå, på sång har vi den 17-årige Mathias Hellhoff. En av de bästa låtarna på denna skiva måste understrykas, att tillägga är att Njord faktiskt inte är så kända ännu och bandmedlemmarna är väldigt unga, fyra färska och friska lirare som med all säkerhet kommer att gå mycket långt!

Därefter är det Röde Orms tur att framföra sin låt Fosterjord, som har lite eget stuk, en lite egen stil på sången och lite blandning av pop och rockabillystil på musiken. Sångtekniken är dock inte den allra bästa, men det går att lyssna på.

Efter detta på spelningslistan följer Hel som har den fantastiska förmågan att vid varje skivsläpp komma med ett nytt sound, här med låten Farväl har man verkligen lyckats med att få en väldigt lugn och riktigt skön popaktig balladlåt, bandmedlemmen Adde Norlin, som de flesta inte har känt till så väl, har bidragit till att bandet har utvecklats ytterligare och fått en lite egen genré för att ligga under vikingarocken breda mantel. Detta är en väldigt vacker låt med lite vemodig, men fin text som förgylls av Ulrica och Malin Petterssons sköna stämmor som verkligen passar in i låten, en av de bästa låtarna på skivan. Denna låt kommer Hel-fansen med all säkerhet att gilla skarpt!

Så är det Härskarnas som står på tur med låten "Drakskeppet fram", denna låt präglas av ett ganska traditionellt vikinarock-sound, även detta en rockig och bra låt, och låter lite som de gamla goá Völund Smed-låtarna, och texten handlar om det som namnet på låten anger, vikingar som drog ut över hav och oceaner i Drakskepp.

Oden framför sedan Hammer of Thor, detta är låt på engelska och har en lite häftig bluesprägel, den kommer säkerligen också bli gillad av många.

Sedan kommer ytterligare en låt från Enhärjarna, här med "Storebror" som håller i sin stil från den första låten, Vår fosterjord, här har man dock dragit upp tempot och här är det ett riktigt rockigt och häftigt sound, Enhärjarna håller i sin stil med att ha kritiska texter om vårt sjuka samhälle, som säkert får en och annan svenskfientlig och slita sig i håret, en häftig låt med rejält ös i.

Efter Enhärjarna kommer Heroes med Woman, en rocklåt med lugnt tempo, som övergår i snabbt tempo i mitten av låten, en rolig låt på engelska som handlar om en mans förälskelse till en kvinna som leder till ett förhållande, mannen blir oerhört kär i kvinnan när de träffas, men till slut så går det inte ihop sig och mannen tröttnar på kvinnan, och blir till sist att hata henne, och blir lite besinningslös, som sagt, en rolig låt.

Sedan kommer Dagaz med låten Nordiskt stål, men denna gång är det inte Malin som är sångerska, texten handlar om nordisk stolthet, men det är en bra låt som är lite blandat vikingarock/metal-aktig.

Den sista låten på CD 1 är Skymningstid med Aldrig sviker modet, som i texten beskriver lite om vikingars moral och levnad, texten är också lite förgylld med Jasmines fina stämma, en lugn och härlig låt med lite lugn metalstil.

Detta var allt en otroligt bra CD! Så man kan inte vänta på att slänga igång CD 2, som inleds med ytterligare en låt med Vargflock, "Det land jag älskar" heter låten, och stilen håller i sig med ett härligt ös, riktigt rockig och bra även denna låt, man känner igen lite i soundet och texten från Völund Smed även i denna låt, riktigt härlig fosterländsk text i låten dessutom.

Nästa på listan är Ultima Thule med låten "I österled". En väldigt lugn låt behaglig att lyssna på, och visst känns det härligt att höra Janne Törnbloms stämma i ännu en ny låt, med klassisk vikingarock-text, och i slutet är det en väldigt intressant detalj som är ett minne från våra förfäder då låten avslutas med ett citat från en runsten; Rolev reste denna sten, efter sin fader skarv, han var faren med Ingvar. Gun Ulv reste denna sten efter Ulv, sin fader, han var på färd med Ingvar."

Därpå ytterligare en låt med Blå Brigader, Vanmaktsvisa, en svängig och härlig vikingarocklåt med lagom tempo som är skön att lyssna på.

Därefter kommer Röde Orm med en riktigt härlig låt; Basker blå, som är en cover på en gammal marsch, texten handlar inte heller oväntat om en Svensk soldat som åker utomlands för att skapa fred. Denna låt har de verkligen lyckats med, den inleds av härliga trumvirvlar, därefter står det att höra en väldigt fin, rockig och svängig låt.

Därefter följer ytterligare en låt med Karolinerna, Viking, och man känner igen Karolinernas stil med en fin melodi och ett rockigt stuk som är härligt att lyssna på, lugn och skön att lyssna på.

Och, har man hört, därefter kommer en till riktig panghit från Hel, Tusen ögon, här har de verkligen lyckats få till en riktig häftig, rockig låt med härligt ös i, riktigt vacker melodi och sköna toner.

Så ytterligare en härlig Glittertind-låt, denna heter Every mossgrown stone, och är på engelska, även denna är lugn och skön att lyssna på, en väldigt bra låt som håller en stil som är lite poppig, låter som en modern punklåt.

Efter ytterligare en Glittertind-låt så kommer också ytterligare en Nordkall-låt, "Landet i hans hjärta." Detta låter lite som en renodlad poplåt och är en riktigt härlig låt som passar till Nilles röst och hans sätt att sjunga, låten präglas också av en bra text, en mycket riktigt bra låt med fosterländsk text på sedvanligt Nille-Manér!

Och så ytterligare en Dagaz-låt som inleds med lite härliga trumvirvlar. Låten heter "En viking", och fortsätter i Dagaz-stilen som man lärt sig känna igen med, denna låt har ett lugnt tempo och är behaglig att lyssna på.

Nummer 10 är Härskarna med Sverige i mitt hjärta, som är en patriotisk låt, som rakt igenom handlar om kärleken till Sverige, en härlig låt med väldigt fin text som alla bör lyssna noggrant till. En mycket vacker låt som väcker en skön känsla inombords med dess vackra text.

Efter denna, Ultima Thule med ännu en låt, Bifrost bro heter den, i denna låt har Janne som i den första låten i detta album ett lite nytt stuk på sättet att sjunga, sångstilen passar låten bra, och låten är i traditionell Ultima Thule-stil med lite nya effekter på sången, en härlig låt att lyssna på, man känner igen stilen i texten från tidigare låtar från Thule.

Så följer ännu en Blå Brigader-låt, Blue eye blues som är på engelska, och har en häftig stil, denna låt är väldigt härlig att lyssna på, den går i lite punk/SKA-stil som tycks börja bli allt mer populär inom vikingarocken, en låt som troligen kommer att bli omtyckt.

Därefter ytterligare en Njord-låt som låter riktigt, riktigt bra även den. Kallt stål är namnet på denna, och Njord visar verkligen framfötter i att skapa musik, Njord är nog ett band som kommer att gå väldigt långt inom vikingarocken, det är väldigt roligt att se så unga skapare kunna lyckas så här bra redan från början.

Efter den följer ännu en Enhärjarna-låt, Du sköna skatt. Här har Enhärjarna lyckats väldigt bra, en väldigt rockig och härlig låt, detta är en låt som bör höras! Låten är en hyllning till fosterlandet.

Heroes med Vikingabröder följer sedan, och här har man fått ihop ett lite speciellt sound, lite seg i vissa verser, men ändå ganska bra.

Sedan avslutas så denna förnäma utgåva av Carolus Rex med Oden - Time will come, som är på engelska och är en lite lugn rockig låt.

Sammanfattningsvis:
Detta är nog en av de bästa samlingsalbumen på väldigt länge, den kommer nog att hålla sin kvalitet och även bli väldigt eftertraktad av samlare i framtiden! Man vill bara lyssna på den om och om igen, det är verkligen härlig vikingarock när den är som bäst och jag rekommenderar verkligen alla som är sugna på en riktigt häfig skiva att genast investera den! Det är en oerhört prisvärd skiva som får en att känna sig riktigt bra inombords, man blir väldigt glad och peppad av att lyssna på den. Så håll till godo! Besök www.noshame.se redan idag! för det ringa priset av 149 kronor får du denna fantastiska skiva!

Skriven av Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1