Fredag 21 juni

Recension: Carolus Rex 8

Nu har man varit med ett tag, (faktiskt sen ´93) och sett trender inom vikingarocken komma och gå… I år verkar trenden vara mjukrock, och största del poppig radiomusik, samt flört med Psychobillygenren, som på senare år blivit allt större. Proffsigt producerat, och kul att musikstilen breddas. Självklart finns även det hårdare och mer bekanta representerat. Hela 28 låtar och fjorton band på denna platta, som är en av de bästa i serien.

Ultima Thule
Skaldemjödet - Från plattan Yggdrasil som kom förra året. Finns inte mycket mer att tillägga förutom att om du inte har plattan så KÖP den, en omedelbar klassiker.
Eld i berget - Tidigare outgiven. Tungt intro, som övergår till typisk Thulerock. Janne trixar som vanligt med orden, och ger samhällskritik samtidigt som han sjunger om gruvdrift. ”En person, så präktigt god… smörjer kråset med mitt blod…” Underbart. Har saknat den sidan av UT bland alla vikingatexter senaste åren. Bästa låten utan tvekan.

Völund Smed
Tänk själv - Kanonlåt av det återuppståndna och mest saknade bandet i vikingarockens historia. Hoppas skivan går i samma stuk som denna låten som är en ”cover” från projektet Vargflock och som vanligt med Esa som skriver lyriken. ”Se dem brinna över verkan se dem dansa framför bål, Se dem mässa inför Satan se dem smida sina stål”
Våreld - Här låter VS som de gjorde när det begav sig, på gott och ont. Själv blir jag lite besviken, då det låter för mycket som annat de gjort.

Njord
Ragnarök - Detta unga band har verkligen utvecklats, både musikaliskt och textmässigt. Dock sneglas det väl fortfarande lite väl mycket åt både Esa o Janne, men det märks att Hellhoff brinner för det han gör.
På vikingafärd - Ungefär samma kan sägas om denna låt som förra, men jag tror inget Njordfan blir besviket. Habilt hantverk.

Conny T
En man som är i en klass för sig inom stilen, trots bara två skivor i bagaget, tack vare sin unika stil och annorlunda texter. "Förvisad" är en underbart vacker duett och även "Gutarnas Ö" håller högsta klass. ”Med en boja runt foten utan värdighet, Vigd till mörker och ensamhet”. Tagna från förra årets När kanonerna tystnar som var en av de bästa skivorna.

Enhärjarna
Veteranen Bisson levererar som vanligt, till synes utan någon större ansträngning… Två låtar från avskedsplattan som kom förra året. "Warriors" är det bättre spåret, men "Enhärjarna 2" innehåller Banjo och rosslig sång, och gillar du Enhärjarna gillar du det här!

Mjölner
Mycket bättre än förr! En av de bättre representanterna för den nya ”mjukisvikingarocken”.
Blickar - Låter mycket sommar, sol och glädje. Helt klart godkänt.
En sommar i vårt land - Kunde lika gärna legat på svensktoppen, men bra är den likväl ändå, och som Nille lärt sig sjunga!

Korpöga
Årets överraskning! Fattar inte jag missat deras debut, har inte hört nåt av dem alls innan. "Gille" är bäst (faktiskt en av de bästa på plattorna) med sin allsångsrefräng men "Ditt sagolika land" ligger inte långt efter och även om det är lite för mjukt för min smak är det jävligt bra!

Blå Brigader
Vikingarockens mest politiskt inkorrekta och dystraste Karlsson är tillbaka. Han sjunger bättre än förr och fast deras molltoner känns igen är där bättre fart och tyngd än innan. De nattsvarta och samhällskritiska texterna känns än mer slipade och genomarbetade. ”Är folk och land i fara, vad göms i dimman där? En viskning genom tiden- Hin Håle är på färd”
Båda nya mästerverken "Landsorg" och "Inför freden" kommer att vara med på Fallfördärv som släpps till Kuggnäsfestivalen. Efter Thule de stora favoriterna på plattan.

Hel
Genom tid och rum - Typisk låt från sorgligt avsomnade Hel. Tyvärr blev de väl under kort tid lite väl överexponerade, som gjorde att jag tröttnade på dem. Men bra är låten.
For the brave - Lite annorlunda låt på engelska, riktigt bra… och som de sjunger töserna! Vackert, så vackert.

Nidhöggs Vrede
"Ulv" och "Ägirs släkte" - Sångaren påminner om någon på definitivt 50 spänn samlingen, inget ont i det, växte ju upp med sånt. Musiken är typisk vikingarock i Thule/Völund/Röde Orm-skolan, liksom texterna. Helt klart godkänt, fast brist på originalitet.

Karolinerna
Freden - Här visar Bruno att han förutom skönsång behärskar textskrivandets ädla konst. ”Hon matar en låga på kärlekshärden, hon formar en fråga vars svar är Världen, hon rustar ett skepp för en fjärran hamn och ankrar det ängsligt ömt i sin famn” Kanon. Tagen från förra årets förfluten tid.
Riddarsång - Rockigare bit, men helt kanon. En av de bättre låtar han gjort!

Battle scarred
Oiband som harvat på ett tag nu och som sällan gör en besviken. "Gefle IF" - hyllning till favoritlaget, allsång och gött tryck.
Oi Oi music, football and beer - Tyngre, mer fart, och med en refräng som sitter som en stålhätta i bakhuvudet. Bästa blågula efter Perkele?

Pitbullfarm
White trash gigolo – Brunstiga gubbar som smäcker av den ena Punkabillyklassikern efter den andra, här är ännu en. Debuten överskuggas utan snack! Ses längst fram på kuggnäs.
Rubber sex machine - Jocke sjunger bättre än någonsin. Snabba på med fullängdaren nu va?

Hotrod Frankie
Ultima Thules nya projekt. "Parts of wich i am" och "Arising from my grave". Först en besvikelse, men har vuxit och växer ännu. Janne sjunger som vanligt bra, och texterna är som vanligt klanderfria, men jag hade väntat mig mer… fart? Tror dock fullängdaren skulle bli bra, (om den kommer) viss musik ska inte tas ur sitt sammanhang.

Trist att det, som vanligt när det gäller samlingsskivor, saknas texthäfte. Annars tycker jag alla inblandade gör gott ifrån sig och tackar för årets hittills bästa skiva!

Skriven av Stephen

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1