Fredag 21 juni

Recension på Conny T - Anno Domini

Conny T är en av de mest udda vikingarockmusikerna. Med helt enastående tolkningar av den svenska historien har han gjort ett enormt intryck på mig. Hans briljerande musikaliska talang gör honom till en av de bäst musikerna vi har inom vår aningen begränsade genre.

Skivan börjar med låten ”Gryning” som är en lugn låt som beskriver hur inlandsisen smälte bort som täckte Skandinavien och om hur folk vandrade in och hur stenåldersperioden fick sin början. En mycket harmfylld, lugn och mystisk låt som man kan lyssna på i timmar.

Den andra låten är det lite mer fart i och det är låten ”Röde Orm” som handlar om huvudpersonen i Frans G Bengtsons roman med samma namn. Som sagt en fartfylld låt som är otroligt bra.

Som tredje låt kommer ”Nyköpings gästabud” som det är ännu mera fart i och som handlar om Kung Birger och hans bröder. Ännu en kanon låt ifrån Conny som inte verkar kunna göra en dålig låt.

”Landsfader” som är den fjärde låten inleds med ett mystiskt intro innan trummorna läggs på, låten handlar om Gustav Vasa. Det sjungs om hela historien runt Vasa och det görs på ett underbart sätt, blev fort en klassisk låt som satte sig i skallen.

Nu var det dags för en liten historie lektion om Erik XIV som var son till Gustav Vasa, en fartfylld låt med en klockren text.

Sjätte låten inleds med en fanfar och trumvirvel som för tankarna tillbaks ett antal hundra år. Låtens namn är ”Ta skydd” och handlar om Gustav II Adolf och om hur han landsteg i Tyskland 1628 och hur det trettioåriga kriget sedan bröt ut. En mäktig låt om som bevisar Svenskarns rykte under storhetstiden.

Den sjunde låten är ännu en lite lugnare och denna gång handlar den om Drottning Kristina som kallades ”Kung byxlös” som även låten heter. Som sagt en lugn låt som är riktigt harmfylld och underbar.

”Tåget över Bält” som är nästa låt återspeglar så klart tåget över Bält med ledning av Karl X Gustav. Ännu en mycket underbar låt med en trampande refräng som man fort får på hjärnan.

Men den nionde låten slår allt, det är låten ”Gråkappan” som är en sån underbar låt så det knappt finns ord att beskriva den med. Den handlar om hur Karl XI reste runt klädd som en bonde och besökte bönderna runt om i Sverige och hur han blev bemött. Detta är den låt som Conny blivit mest känd för och som är den första låten som någon nämner när man pratar om Conny.

I den efterföljande låten så är det dags att ta upp häxornas tid och detta görs så klart på ett underbart sätt, en bra och medryckande låt.

I den elfte låten tar han upp de enorma klasskillnaderna under 1600-talet, ”De fyra stånden” som är en halv lugn låt som man gärna vill stampa takten till.

”Lasse i gatan” är nästa låt och den tar upp historien om Lasse som var son till en fiskare och som senare började bygga upp den svenska flottan, han adlades senare för sina insatser i kriget mot danskarna. Det är en mycket bra låt och nu när skivan snart börjar lida mot sitt slut så verkar det som detta kan bli den bästa vikingarock skivan någonsin.

Snapphanarna är det som står för temat i den trettonde låten, låten har även namnet ”Snapphanen”. En låt där ljudet från en saxofon även finns med, kan nog vara första gången som de finns med i en låt i denna gener. Låten är kanon bra och med saxofonen så känns den ännu bättre och den sätter sig på hjärnan fort.

En låt om religionerna måste även finnas med på denna skiva och det är låten ”Potentaterna” som står för det. En klockren låt om religion som har blivit en klassisk Conny låt.

Men nu är det snart slut på skivan så näst sista låten är ”Den siste karolinen” som handlar om nederlaget vid Poltava. En grymt bra låt som nog kan sägas vara en av de bästa som Conny gjort.

Vad kan avsluta skivan bättre än låten ”Skymning” som handlar om Karl XII död i Norge 1718 och den svenska stormaktstidens slut.

Jag har försökt att beskriva Connys låtar i ord men det är svårt för denna skiva är så underbar, man måste höra själv för att förstå. Så ladda hem mp3:an Gråkappan från mp3-sektionen och hör själva! Inhandla sedan skivan fort och luta er sedan tillbaka och njut av fantastisk musik!
Med sitt originella sound och musikaliska briljans får Conny T utan tvekan 5 vikingar av 5 möjliga! Jag längtar redan till nästa skiva släpps!

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1