Fredag 21 juni

Recension på Conny T -  När kanonerna tystnat

Conny Törebrant, denna underbara musiker och även målare har efter 6 års tystnad äntligen släppt sitt andra album. Det var med stor förväntan som man har längtat efter detta album som det så länge har pratats om, men nu äntligen så är det här. Släpptes på Kuggnäs festivalen tillsammans med tre andra nya skivor av toppartister.

Första låten heter ”Välkommen hit” som är en mycket passande låt att välkomna en in i detta nya album. Låten inleds med ett mäktigt tal tillsammans med några hårda gitarriff, talet kan ni läsa som vers ett under låttexten. Låten handlar om hur Enhärjarna välkomnades in i Valhalla, asarnas sal och det är en riktigt skön låt med Connys nya modernare sound. Men hans lugn och mystik i låtarna har han bibehållit.

Nästa låt fortsätter i asarnas tema och det med låten ”Tor”, som självklart handlar om försvararen av Midgård, åskguden Tor. Det är åter en mäktig låt och Connys röst på låten är riktigt häftig och man blir redan här trollbunden till detta album.

”Gutarnas ö” är nästa låt och den handlar om våran egna forntidiska ö: Gotland, som är ett populärt turistmål med många historiska förankringar. Texten är skriven på ett mycket hyllande sätt vilket Gotland verkligen är värt och det är åter en underbar låt.

Fjärde låten ”Kristian Tyrann” inleds mycket lugnt medan de berättas om hur halshuggningen av den svenska adelseliten precis ska verkställas. Låten handlar om Kristian II som regerade två år innan Gustav Vasa grep makten och återställde ordningen. Låten är mycket fängslande med det härliga soundet och den sköna refrängen, det är dock lite jobbig i slutet då ”Kristian Tyrann” upprepas lite för många gånger.

Nästkommande låt handlar om naturens krafter och sägner nämligen ”Troll”. Det är lite som en sagolåt med ett underbart sound som borde trollbinda varje litet barn och även alla fullvuxna vikingar under denna låt.

Legosoldater handlar ”Krigets hundar” om, för under trettioåriga kriget så fanns dessa soldater både i den svenska och tyska armén. De utgjorde en stor del av båda arméerna och deras filosofi var enkel, den som betalade mest slogs man för. Det är en riktigt skön låt och med en skön handling som nog tidigare inte tagits upp inom vikingarocken.

”Förvisad” som är nästa låt har även funnits som demo, som en försmak på detta album att tillgå från nätet. Låten handlar om 1600-talet då ett skepp seglade från Sverige mot nuvarande USA med en del straffångar ombord, som hade förvisats på livstid från Sverige. Det är vad denna underbart lugna låten handlar om och det är även en mycket känslosam låt om ännu en del av vår historia som är bortglömd. Det finns även en kvinna som är med och sjunger med i en underbar stämma i denna låt.

Åttonde låten ”Stora män” är den humoristiska låten på denna skiva för den är riktigt rolig, upptäcker man efter ett tag. Den handlar om Kung Karl X Gustav som var en njutningsmänniska som levde hårt och under en överdådig fest så fick han problem. Vilket problemet var, visar sig när ni lyssnar på skivan, det är i alla fall ett mycket roligt inslag i låten och även den bild som Conny målat till låten är riktigt skön att se.

”När kanonerna tystnat” heter nästa låt där Conny åter bitvis har det mäktiga trollbindande rösten som han har på låten ”Tor”. Själva låten handlar om slaget vid Lund 1676 mellan danskar och svenskar som var den blodigaste uppgörelsen i vår historia.

Näst sista låten handlar om Lasse Lucidor som även låten heter. Lucidor var sextonhundratalets Cornelis Vreeswijk men tyvärr dog han efter ett knivslagsmål 1674. Inledningen är på gammalsvenska, skaldat av Lasse Lucidor själv och det är en riktigt härlig publåt som vilken trubadur som helst kunde ha producerat. Den har en härlig ”lalala” bitvis i låten som kan funka fint som allsång.

”Skott i natten” avslutar denna underbara skiva, den handlar om Karl XII död, och kan ett mer passande tema avsluta denna låt? Nej, skulle inte tro de. Låten är så lugn och man faller direkt in i stämningen och vill sjunga med, med dämpad röst. Frågan man ställer sig efter låtens slut är om vi någon gång kommer få svar på vad och vem som tog död på våran store konung.

Conny har gjort det igen, han har åter lyckats få till ett kanon album på sitt helt egna viss. Det går inte att jämföra hans musik med någons annans, han har skapat något helt eget och som är helt fantastiskt.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1