Fredag 21 juni

Recension: Dagaz - Gryning

Detta är Dagaz första fullängdsskiva, de har tidigare bara släppt en mini-cd med fyra låtar och medverkat på några enstaka samlingsskivor. Deras sound är hårt och en del metalinfluerat, tankarna går ju till Hel när man hör att det är en kvinnlig sångerska, men Dagaz sound är som sagt hårdare och mer slitet kan man nog säga.

Skivan startas upp med låten "Snorres edda" som inleds med några väldigt hårda riff uttryckta på ett spännande sätt. Sedan kommer låten igång och är väldigt fartfylld. Med Frejas otroliga röst så är detta en mycket bra låt att starta skivan med.

Andra låten heter "Morgondagens ljus" och är svår att tolka innehållsmässigt, men det är ännu en fartfylld och väldigt bra låt.

Nästa låt "Frejas öde" inleds lugnt med mystiska trumslag, sedan kommer gitarrerna och sången igång. Som sagt en väldigt mystisk och spännande låt som handlar om Freja. Detta är en sådan låt som man gärna vill sjunga med i.

Fjärde låten "Försvar" fanns även med på deras första mini-cd "De korade ska falla" men är här i en ny mix. Det är en mycket bra låt om att vi alltid måste försvara oss från saker som vi inte är men att vi alltid ska stå för vad vi är utan att skämmas. Det är en riktigt bra skriven text och här får ni ett smakprov; "Att lämna någon ensam är den feges försvar".

Nästkommande låt "Odens rike" handlar såklart om Odens stora rike, en liten gudasaga kan man nog kalla låten för. Det är en vällskriven text med ett skönt sound.

Sjätte låten är "Nordfrost" och är en inte allt för fartfylld låt utan den är mera harmonisk med en mycket bra text.

Ännu en sådan låt som man gärna vill sjunga med i, för Frejas underbara stämma går de inte att få nog av. "Rätta sidan" som det är dags för nu fanns även den med på deras första mini-cd. En kanonlåt med en härlig refräng som borde gå hem hos de flesta.

Även nästa låt "Pilbåge & svärd" fanns med på deras första mini-cd fast även denna låt med ny mix på. Det är ännu en bra låt, med en härlig.

Nionde låten ”Svag” börjar med ett härligt kort gitarrintro innan de andra instrumenten kommer igång och Frejas sång hörs. Låten kan nog tolkas så att den handlar om att tänka själv, men det är svårt att riktigt placera texterna vad de egentligen handlar om.

”Frihet” som är nästa låt börjar lugnt och kan nog ses som en ballad. En mycket lugn och bra låt om att lyckan kommer till dig en dag även om det kan se väldigt mörkt ut ibland.

Näst sista låten heter ”Svart gestalt” som börjar med ett riktigt kraftfullt och hårt gitarrintro innan Frejas sång tar vid. Bitvis kan texten ses som en kärlekslåt, då det är en svart gestalt som plötsligt träffar en kvinna, som gått många mil till hans palats, där han faller för henne direkt. Men låten är också sorlig då den handlar mycket om döden, den är svår att tolka som många av deras andra låtar.

Skivan avslutas mycket lugnt och harmfyllt med den sköna balladen "Ensamma steg". Här hålls Frejas sång fram rejält och det är den som är hela låten, en mycket underbar och härlig låt.

Dagaz har ett sound som har en del metalinfluenser vilket låter riktigt bra, men bitvis kan de kännas lite enformigt. Frejas sångröst slår det mesta och lyfter detta band till nya höjder, deras texter är väldigt invecklande och mycket svåra att tolka. Men det är ändå en mycket bra skiva som bör finnas i alla vikingarockars hem.

Skriven av Löven & Fred

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1