Måndag 15 april

Recension:  Enhärjarna - Återkomsten

Enhärjarna är åter tillbaka med ett nytt album efter tre års tystnad. Denna gång ligger de på Ultima Thule Records och då Thule endast släpper förstklassigt material så är förväntningarna stora inför denna återkomst.

Första låten heter "Enhärjarnas armé" och ger direkt ett starkt intryck med sina hårda och mystiska gitarrer. Låten handlar om vikingarna och om Asgårds armé av Enhärjare, det är en mycket bra låt som inleder denna skiva på ett värdigt sätt.

Den andra låten "Kust till kust" börjar även den på ett mystiskt vis, där de använder en fiol, den hörs även i refrängen och det låter riktigt bra. Även denna låt handlar om vikingarna och om hur de for runt och slogs mot skottar och kelter. Är roligt att de tar tillvara så gamla instrument som fioler och använder dem i låtar, för de ger ett mäktigt ljud som passar perfekt till denna sorts musik.

På den tredje låten som heter "Blå-gul kärlek" så är Janne från Ultima Thule med och gästsjunger. Jannes och Tomas röster passar perfekt ihop vilket höjer låten till skyn, för med en text som denna så låter det underbart. Detta är nog en av de bästa låtarna som Enhärjarna gjort.

"Bärsärk" heter den fjärde låten och är en snabb låt som åter igen håller vikingatema. Man märker redan nu att detta kommer bli en kanonplatta för med en sådan här start så kan skivan inte misslyckas.

Femte låten "Enhärjarna goes to Ireland" är en instrumental låt och den är så underbar. De har i denna låt använt många nya instrument så som fiol, banjo och flöjt vilket även finns inspelat i andra låtar. Det är en låt som går i ett högt tempo och som får en att drömma sig tillbaka till för över tusen år sedan.

"Hälsinge ära" heter nästa låt som börjar med ett par hårda gitarrer som sedan övergår i ett skönt sound. Låten är en hyllning till Hälsingland och det är en mycket bra hyllning till denna underbara plats.

Sjunde låten "Tyr" inleds med trumvirvlar och återigen känner man de nya instrumenten som för tankarna tillbaks till stormaktstiden. Janne gästsjunger även i denna låt och genom hela låten så är det trumvirvlar som gör att man vill tillbaka i tiden.

Nästa låt "Väsen" handlar om hur alla våra mytomspunna väsen far fram över vårt avlånga land. En skön låt med sångarens skrovliga röst som hade kunnat vart lite lenare, men man ska inte klaga, det låter bra. Speciellt i refrängen så passar hans röst perfekt.

I "Glödande eld, svidande is" så är de härliga tonerna av fiolen, banjon och flöjten återigen med och man drömmer sig bort. Det är en mycket bra låt som handlar om våran härliga nordiska mytologi.

Näst sista låten heter "Fängslad" och är den första låten på skivan som handlar om dagens samhälle och om massmedia. Det är en härlig låt som ger en rejäl känga åt massmedia om hur de har märkt oss för en lång tid framöver.

Sista låten är en ny inspelning av låten "Enhärjarna” som även fanns med på de tidigare skivorna, fast nu i en ny version. Den låter bättre nu än den gjorde tidigare och låten avslutar skivan på ett härligt sätt.

Detta är den bästa av deras skivor hittills, för med fiolerna, banjon och flöjten så låter det underbart. Det är bra att Enhärjarna tagit initiativet att använda dessa instrument vilket fler band borde ta efter. För det ger en helt ny känsla när de instrumenten används och sen är ju Janne med och gästsjunger på några låtar vilket höjer skivan ännu några steg.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1