Tisdag 23 juli

Recension:  Futhark - Skandinavien Enas

Denna skiva släpptes på Svea Rike Records som nu mera heter Valhalla Records. Skivan är en av de mest klassiska hembrända skivorna som Svea Rike Records gav ut i början för att få igång ekonomin. Futhark består av Torbjörn Sandvik ifrån Norge som senare blev känd som Glittertind och Peter Brandt ägaren av Svea Rike Records.

Skivan börjar med låten "Skandinavien enas" som är en mycket bra låt med en härlig text och refräng. Låten handlar om ett enat Skandinavien som vi nog är många som drömmer om, en enad stark Nord.

"Mörkaste krav" heter den andra låten som håller lite sämre klass än den första topplåten. Men det är ändå en riktigt bra låt som har sin alldeles egna charm.

Tredje och nästa sista låten heter "Med ilden i øynene" och denna låt sjungs på Norska vilket är riktigt roligt att höra. Själva låten är riktigt bra och borde ha lyfts fram mer på någon av samlingsskivorna som släpptes efter denna skiva.

Skivan avslutas med en cover på Ultima Thules "Stolt och stark" fast nu på norska. Och med tunga trummor och basar så lyckas Torbjörn riktigt bra med sin norska version av denna kanonlåt. Låten inleds även med ett fint tal, även det på norska.

Det är mycket synd att denna skiva aldrig trycktes på riktigt, för det är en riktigt bra och rolig skiva och för de som är riktigt stora fans av Glittertind borde göra allt för att få tag på denna unika skiva.

Skriven av Löven och Richard

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1