Måndag 15 april

Recension: Genom Eld & Aska

Denna skiva gjordes för att stötta Ultima Thule efter bombattentatet på deras studio som totalförstördes i den brand som utbröt den 11 februari 2000. Det var Thule och Hels webbmasters som kom på iden om denna skiva och med hjälp av denna skiva så finns fortfarande Ultima Thule. För ur askan återuppstår dem vilket visar att vi inte viker oss för något.

Skivan inleds med Hel's ”Res er upp” som börjar riktigt storartat med kraftigt trumspel innan det övergår i sången. Det är en ruskigt härlig och mäktig låt och med texter som detta ”En för alla, alla för en, ingen man är för svag, så res er upp, res er upp” så kan en låt inte misslyckas.

Andra låten är "Gryning" som börjar med mystiska vindljud innan tjejernas underbara röster kommer igång. Det är en lugn låt i ett mäktigt sound, helt enkelt en riktigt bra låt av mästerbandet Hel.

"Valkyriors dom" drar igång med ett par sköna gitarrackord innan trummorna kommer igång. Det är en riktigt bra låt som är lite snabbare i refrängerna än i själva låten vilket känns riktigt bra. Låten handlar om en person som inte vågar stå för det han tycker utan han styrs av gruppen att göra fel. Han tycker positionen i gruppen är viktigare än att stå för vad som är rätt och han själv tycker.

"Eldsjäl" heter nästa låt som även den börjar med ett par härliga gitarrer, låten är väldigt lugn. Den handlar om en person som flyr detta liv för han är mobbad och utstött. Han tar till droger och alkohol för att döva smärtan men det hela leder sedan till självmord. Det är en mycket bra låt, kanske den bästa på hela skivan, fast med ett sorgligt tema som tyvärr är verklighet för många.

Sedan kommer Ultima Thule med låten "Återtåget" som är ifrån Carolus Rex 2 och detta är en mycket bra låt. Låten går i äkta Thule-sound med en härlig text som vanligt.

Sjätte låten är "Svarta döden" som är från Carolus Rex 3 och det är en mycket bra låt som alltid. Den handlar om den svarta döden, nämligen pesten som härjade i vårt land i de tidigare tidsåldrarna, ett mycket viktigt tema att ta upp.

Nästa låt är den klassiska "En skägglös dundergud" som handlar om Karl XII, som kallades för den skägglöse dunderguden. För han var en av de få kungar som inte bar skägg vilket kan förknippas med hans låga ålder då han tillträdde tronen.

Åttonde låten är den engelska versionen på deras klassiska "Mitt land". Även på engelska så låter den underbart och uppskattas säkert stort av Thules utländska fans.

Nästa låt är en helt ny och outgiven låt som blev över när skivan "Sverige" släpptes. Låtens namn är "Frihetssång" och det är mycket märkligt hur den inte fick en plats på albumet då det är en sån helt otroligt underbar låt.

"Vi sålde våra hemman" är nästa klassiska låt som handlar om utvandringen ifrån Sverige då alla trodde de skulle få så mycket bättre i Amerika. Men ack så fel de kunde ha. Av detta kan man dra lärdom av att de är bäst att hålla sig hemma. Det är en cover de har gjort på en folkvisa från Värmländska Kristinehamn.

Elfte låten är "Stolt" som kommer ifrån albumet "Karolinerna", en slagkraftig och mycket bra låt om stolthet.

"Svea saga" heter nästa låt och det är också en underbar låt som är som en hel saga. Sagan handlar om vårt underbara land och vår underbara historia.

Trettonde låten är en livelåt ifrån 1994, den finns även med på Skinhead-skivan. Det som låten handlar om är "Ragnarök" och det finns väll inte så mycket att säga om den, alla lär väll ha hört den.

De tre nästkommande låtarna är ifrån splitskivan Punk was som Thule gjorde tillsammans med Blind System. De livade upp gamla klassiska punklåtar på den skivan. Så den fjortonde låten är "First time" som är en cover på The Boys. En skön och härlig kärlekslåt som Thule rockat upp i en mycket bra stil.

"Baby baby" är den andra covern och originalet är gjort av The vibrators och de har åter livat upp denna gamla klassiker på ett mycket bra sätt.

Näst sista låten är Sex pistols "Friggin in the riggin" som är en riktigt rolig låt som inte är allt för bra.

Sista låten på skivan är en bonus i form av den första demoversionen av Hel's "Gryning", det är roligt att få höra lite olika versioner av låtar.

Denna skiva är bara ett måste, den innehåller endast topplåtar och med tanke på vad skivans ändamål var så lär man bara köpa den.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1