Fredag 21 juni

Recension: Hel - Blodspår

Detta är uppföljaren till Hels kanondebut "Valkyriors dom" som direkt sökte sig in i folkets hjärtan så frågan är ju, har de återigen lyckas med än underbar skiva? Bedömningen ser ni här nedanför.

Blodspår drar igång med låten "Fjärran öster" som inleds på ett mystiskt sätt med bas och sång som får en att känna håret resa sig på armarna av spänning. Låten fortsätter än bit in på detta vis som får en att sitta på nålar för det är en fantastisk fin inledning, innan det fortsätter med kraftfulltfullt och vackert gitarrspel. Låten handlar om en liten del av våran anrika historia där våra förfäder har rest och stridit i länder långt bort ifrån våran fosterjord. Och med orden ”Vår stolta fana ska bli vår igen” som det sjungs i låten menar de att vi måste få känna kärlek till dessa färger utan att bli påhoppad och beskylld för att vara rasist eller nazist.

Andra låten ”Frälsare svart” är en påhittad saga om en präst som under vikingatiden kom till Sverige med kristendomen för att frälsa de hedniska vikingarna. Det är en fartfylld låt med härliga gitarriffs som fort sätter sig på hjärnan.

”Hjältars kall” heter den tredje låten och är skriven som en saga där de framför att det inte finns något gott eller herosiskt över krig och våld, bara förlorare. Det är en riktigt skön låt och det går helt enkelt inte att få nog av Malin och Ulricas härliga röster.

Fjärde låten ”Engelbrekt” börjar lugnt och helt otroligt vackert med en gitarr, det fortsätter så igenom hela låten. Den handlar så klart om Engelbrekt och hur han slogs för bönderna, detta lands grundsten. Det är en sån otroligt vacker låt som är svårt att beskriva i ord, det är lätt att låta en tår rinna ner för kinden när man lyssnar på dessa underbara toner, helt klart kvalificerad som en utav de bästa låtarna på hela skivan.

Nästa låt heter ”Bröders blod” börjar väldigt hårt i motsvarighet till den tidigare och hela låten igenom så är den fartfylld och hård. Den handlar om en vikingaby som är hotad av en främmande här och att man där en gång för alla har beslutat att ta till kamp för att befria landet ifrån dess plågoandar. Texten är skriven som en saga och inte en uppmaning till kamp poängterar Hel själva hårt. Det är en riktigt bra och snabb låt som även fanns att ladda ner som smakprov innan skivan släpptes.

Den sjätte ”Livsfärd i blindo” känns lite mer dov på något sätt än de tidigare låtarna. Låten är en hyllning till alla som följer sitt inre istället för att lyssna och påverkas av allt utifrån. En härligt snabb och skön låt med schyssta gitarriffs som gör låten till en favorit.

”Ont begär” som är den sjunde låten är en snabb och hård låt där trumslagen har lyfts fram lite extra, vilket låter riktigt bra. Låten handlar om hur folk som sticker ut och blir utstötta ifrån gemenskapen lätt vänder sig till mörkret och det onda utan att tänka på konsekvenserna.

Åttonde låten ”Vargars sång” börjar riktigt mäktigt med ett härligt gitarrintro innan trummorna och resten kommer igång. Låten är om Hel själva där de beskriver sina egna snedsteg i livet och att de söker förståelse och förlåtelse men att de aldrig får det, en gång bränd, alltid bränd verkar det som. Det är en mycket bra låt med mäktiga gitarrer.

Nästa låt ”Res er upp” börjar riktigt storartat med hårda trummor innan den över går i sången. Det är en ruskigt härlig och mäktig låt och med texter som denna ”En för alla, alla för en, ingen man är för svag, så res er upp, res er upp” så kan en låt inte misslyckas.

Sista låten på skivan heter ”Tysta tankar” och man misstänker direkt att det blir en lugn låt och helt rätt så blir det. Det är en mycket lugn låt utan trummor i början, men sedan när de mäktiga trummorna kommer igång så höjs tempot lite och man har svårt att låta bli att sjunga med. En riktigt bra avslutning på ännu en kanonskiva från detta framgångsrika band.

Man kan genast konstatera efter att ha lyssnat igenom skivan ett par gånger att de har åter igen lyckats med ett kanon album som borde gå hem hos de flesta. Efter en härlig blandning med lugna och snabba låtar så måste man bara ha denna skiva.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1