Lördag 25 maj

Recension: Hel - Bortglömda Tid

"Bortglömda tid" är Hels tredje egna album och här medverkar en ny bandmedlem, nämligen Cia Hedmark. Cias bidrag till Hels musik är hennes underbara fiolslingor som märks betydligt i dessa låtar.

"Fast besluten" heter den första låten och den som hänger med i denna genre av musik vet att det är en cover på Völund Smeds låt med samma namn. Låten är till minne av Nils Rosenström som stred i det finska vinterkriget. Själva låten är helt underbar, med snabba gitarrer och trummor så kan man inte låta bli att sjunga med, helt enkelt en klockren låt som inleder denna skiva.

Andra låten "Öde värld" inleds med hårda gitarrer och man märker här en skillnad från tidigare album, för det låter hårdare på något sätt, vilket är trevligt. Det är en lite lugnare låt än den tidigare och sången lyfts fram extra mycket här. Malin och Ulricas röster måste få stort utrymme, det är nästan så att det är deras röster som gör hela låten.

Nästa låt "I det dolda" börjar lite mystisk med Ulricas härliga stämma innan trummorna och Malin kommer igång. Det är en härlig, snabb och hård låt med ett riktigt underbart budskap; "Var stark".

Fjärde låten "Tjockare än blod" är en ruskigt underbar låt om att det finns saker som är tjockare än blod.

"Mitt all" heter den femte låten som även den är en snabb och hård låt med härliga gitarrer. Den går i ett snabbt tempo som man hör på trummorna, där Piere verkligen tar i för Kung och Fosterland.

Nästa låt "Segerfylld hemkomst" inleds först med trummorna som går i en skön takt medan tjejernas röster kommer igång. Låten handlar just om hur män kom hem efter segerfyllda resor, alla de fester och stoltheter de förde med sig när de lade till i hamnen.

"Bestarnas sal" heter den sjunde låten som handlar om att aldrig vara rädd och att stå upp för det man är. En riktigt fartfylld och hård låt som fort sätter sig i skallen på en.

Nästa låt är en omskriven version på en gammal svensk folkmelodi men här i en helt egen version med endast tjejernas underbara stämmor. Som handlar om den emigration som skedde när svenskarna sökte sig till Amerika för att där få frihet och ett gott liv. Men vi vet ju alla hur de gick, de borde ha stannat i sitt Fosterland Sverige och där så småningom fått den frihet och välfärd de sökte. En mycket bra version av denna underbara text som det inte går att få nog av.

Den nionde låten "Hämnaren" är åter en cover på en av Völund Smeds låtar, den handlar om en son som svär att hämna sin faders död. Vilket är något som alla borde ha som regel, att sina nära och kära är det viktigaste vi har och för dem ska vi stå upp för i all evighet.

Nästa låt är en ny version av "Valkyriors dom" som var en av de första låtarna som Hel spelade in men denna gång så är Cias härliga fiol med som höjer låten till nya höjder. Det låter helt underbart, för med fiolen så går det inte att få denna låt bättre, den är helt enkelt klockren.

Även nästa låt "Eldsjäl" är en av de första låtarna de spelade in men nu i en ny version med Cias fiolslingor och tidigare så var "Eldsjäl" en av Hels bästa låtar men nu med fiolen så blir den bara bättre. Fiolen lyfter denna låt till helt otroliga höjder och poängterar igen att detta är en av de absolut bästa låtar som Hel har gjort.

Som avslutning på skivan så har de gjort en låt med endast fiolen och tjejernas underbara röster, den går i ett mycket lugnt tempo och det låter helt underbart, en mycket fin och stolt avslutning på skivan. Det är även på denna låt väldigt vacker folkmusikstil.

Detta är helt klart en utav Hels bästa skivor, det är en klockren skiva rakt igenom. Nått att tillägga är att Hel tackar Göran Johansson på Exit för hans stöd och goda referenser inför spelningar och dylikt. "Den som har modet att förändra sitt liv förtjänar att lyckas!"

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1