Fredag 21 juni

Recension: Hel – Det som varit är

Hels senaste och fjärde album är detta med 10 helt nya låtar. Denna skiva är inspelad i Hels nya och egna studio, de har även släppt skivan själva istället för på Ultima Thule Records. På grund av att de har en egen och ny studio så har de ett helt nytt sound på denna skiva som man själv får bedöma om de låter bättre eller sämre.

"Doften av ångest" heter den första låten och med ett helt nytt sound så är det riktigt skönt att få höra nya låtar från detta framgångsrika band. Med häftiga elgittarer och andra roliga saker så låter det faktiskt riktigt bra, sen får man själv bedöma om det är bättre eller sämre än med det gamla soundet.
Andra låten är "Spikar i mitt hjärta" som är en helt okej låt, men låttexten och budskapet är svåra att tolka.
Nästa låt heter "För evigt farväl" och handlar om ett sista farväl innan man lämnar jordens liv. Det är en bra låt som även den är svår att tolka, verkar som de har ett nytt sätt att skriva låtar.
"Vilddjursjakt" som är nästa låt är en riktig kanonlåt som börjar riktigt mystiskt och lugnt med en sprakande eld. Med en skön kör i refrängen så är detta en av de bästa låtarna på skivan.
Nästkommande låt är "Moders barm" som är en lite hårdare låt än den tidigare. Låten handlar om en mor som förlorar sitt barn i den nattsvarta naturen, en dyster stark text om en mors kärlek till sitt barn.
Sjätte låten heter "Skrivet i mitt blod" handlar om frihet och hämnd, det är en hyfsad låt i ett lite lugnare tempo.
"Två världar" heter den sjunde låten som är en ganska snabb låt med ett skönt sound. Låten handlar om vänskap och om hur olika världar är för olika personer.
Nästa låt "Den frälste" har en rätt skön text om Jesus Kristus, om man tolkar den på det sättet vill säga, i övrigt en bra låt.
"Timglas" är den näst sista låten som har ett bra drag med hårda trummor i sig.
Sista låten är en riktigt härlig och fin ballad vid namn "Fria norr". Detta är helt klart den bästa låten på hela skivan och det var ett mycket klokt val att låta den avsluta skivan.
Men skivan är inte slut med denna låt för ungefär när sex minuter gått av låten så kommer två live låtar ifrån Njurunda den 3:e april -03. När man väll upptäcker dessa två låtar så blir man riktigt glad, för de är rätt skönt att få höra Hel live på skiva med.

Många tycker att denna skiva från Hel inte är speciellt bra, mycket beroende på det nya soundet. Soundet är något helt annorlunda mot de tidigare och antingen blir man mycket besviken över soundet eller så blir man nöjd med det, köp skivan och bedöm själv.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1