Måndag 15 april

Recension: Hel - Valkyriors Dom

Första låten med samma namn som skivan drar igång med ett par sköna gitarrackord innan snabba trummor kommer igång. Det är en riktigt bra låt som är lite snabbare i refrängerna än i själva låten vilket känns riktigt bra. Låten handlar om en person som inte vågar stå för det han tycker utan han styrs av gruppen för att göra fel. Han tycker positionen i gruppen är viktigare än att stå för vad som är rätt och han själv tycker.

"Eldsjäl" heter nästa låt, som även den börjar med härlig gitarr, låten är väldigt lugn. Den handlar om en person som flyr detta liv för han är utstött. Han tar till alkohol för att döva smärtan men det hela leder sedan till självmord. Det är en mycket bra låt, kanske den bästa på hela skivan, fast med ett sorgligt tema som tyvärr är verklighet för många.

Tredje låten heter "Förfall" och handlar om att nazism och rasism inte har något att göra med nationalism. Är en känga åt nazismen för att de har förvärvat vår rätt att hylla vårt land. Det är en mycket bra låt med en bra text som fort blir en favorit.

Nästa låt "Själaro" börjar väldigt lugnt vilket håller genom hela låten, låtnamnet förtäljde nästan att det skulle vara en lugn låt. Texten är skriven som en saga vilket är riktigt fint och med den härliga kören så är den en riktigt bra låt.

"Gudars lag" heter den femte låten som är ännu en saga fast nu i snabbare tempo än den tidigare. Den går i riktigt bra tempo och med de härliga stämmor som Malin och Ulrica skapar tillsammans låter underbart, är även riktigt sköna trumsolon i låten.

Sjätte låten "Hels Rike" är Hels egna tolkning av just dödsgudinnan Hel om att hon kanske vakar över oss där nere. Soundet i denna låt är lite annorlunda än tidigare, men det märks endast i början då gitarrerna känns mer distade än tidigare.

"Mörker" heter den sjunde låten som har ett härligt intro med en gitarr och den härliga sången. Den handlar i korta drag om en person som lider över sitt samvete över vad han har gjort. Det är en riktigt underbar låt speciellt i refrängen och början. Helt enkelt en låt som sätter sig fast och blir mångas favorit.

Som åttonde låt kommer något helt otroligt, låten heter "Den feges lögn" och börjar väldigt lugnt med en mystisk sång. Den handlar om en person som valt att gå igenom livet med en lögn och som han är fullt medveten om men inte kan ta sig ur. Låten går i ett lugnt tempo vilket är helt underbart, svårt att beskriva låten mer än att det är en kanonlåt, klart en av de bästa på skivan.

Den nionde låten är "Häxjakt" som tidigare spelades in av Völund Smed, även de tre sista är covers på Völund Smeds låtar. Det är en härlig låt med vackra gitarriff och den handlar om den jakt på häxor som pågick för ett par hundra år sen.

Tionde låten, "Varg", handlar så klart om våran kära varg som är hatad av vissa och älskad av andra. Svårt att bedöma om det låter bättre med en kvinnlig stämma på dessa låtar än Völund Smeds manliga stämma.

Nästa sista låt är "Mälare strand" som handlar om vårt vackra vatten Mälaren i Sörmland. Är ena riktigt härliga gitarriff och trumslag i låten och det är inte allt för avlägset Völund Smeds underbara version.

Sista låten är "Is" som drar igång med ett gitarrintro, själva låten går i ett rätt lugnt tempo. Textmässigt är det riktigt bra och tjejerna får till sången på denna låt väldigt bra, en härlig avslutning av skivan.

Ingen kan nog säga att Hel gjorde en dålig debut, för detta låter underbart. Tjejerna visar i denna skiva verkligen vad de kan. Man hoppas att fler följer detta band och låter kvinnor sjunga, för det behövs. Så införskaffa denna så fort som möjligt. Den är helt klart bland de mest populära vikingarockskivorna.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1