Fredag 21 juni

Recension: Heroes - Heroes of Today

Detta är tredje skivan från Heroes sedan deras start -95 och spänningen var stor inför detta album, ifall den skulle hålla samma mått som tidigare. De har med sin härliga rock gått direkt in i hjärtana på vikingarockpubliken, för det är inte vikingarock de spelar utan någon slags hårdrock med samhällskritiska texter.

Skivan inleds med introt "Spiritual terrorism" som är en liten instrumental låt med fornnordiska anor som ofta spelas som intro på deras spelningar. Ett riktigt schysst intro som får en på gott humör i alla de sorgsna stunder man kan hamna i ibland.

Introt efterföljs sedan av ett väldigt snabbt och kort musikstycke som heter "How can i make you understand" som bara är ungefär 40 sekunder långt. Men låten är riktigt bra med sitt otroligt snabba tempo och sköna text.

Den första riktiga låten blir den tredje "Fuck you" som handlar om hur media vinklar allt till lögner när man förtalar folk och deras åsikter. En riktigt bra och snabb låt som fort blir en favorit på skivan med sin råa refräng som man gärna sjunger med i.

Fjärde låten är den låt som skivan döpts efter, nämligen "Heroes of today" som är en lite lugnare låt, i alla fall i början. De som är hjältarna för dagen är dem som vågar stå emot de etablerade och korrekta åsikterna, och som vågar tänka själva.

"Viking spirit r'n'r" som är nästa låt är en riktigt bra låt som de tidigare spelat in med bandet Heroes in the snow. Det är en fartfylld låt som det är svårt att sitta still till eller låta bli att sjunga med i, helt enkelt en klockren låt.

Den efterföljs sedan med den roliga låten "Man with the hat" som handlar om en person som förlorar alla sina pengar när han spelar på hästar efter att ha följt ett råd av en man som bar hatt. Låten är som en saga vilket gör att låten får en speciell charm.

Sjunde låten "Don't dare to feel pride" inleds med munspel där de nynnar på nationalsången innan låten drar igång ordentligt. Låten handlar om synen på samhället och de sjunger om hur pressen från politiker och media har gjort folk blinda.

Nästa låt "Freedom to speak" handlar om åsiktsfriheten, att vi nu börjar närma oss 2000-talet och att vi fortfarande måste slåss för vad vi tycker och att åsiktsfriheten är endast en ytligfasad utåt. Men under den ytliga fasaden så får vi inte tycka och tänka som vi vill. Själva låten är fartfylld och riktigt rockig vilket gör den till en stark favorit.

Nionde låten "In another life" är en sorglig låt som går i ett lugnt tempo och den är så pass sorglig att man har svårt att hålla tillbaks tårarna. Låten handlar om hur en person förlorat sin käraste vän och att de kanske åter kommer ses i ett annat liv. En som sagt mycket skärrande låt som alla borde lyssna på när de är som mest nere för att förstå att de alltid finns en ljusöppning att leta efter.

I den tionde låten "Andlig terrorism" dras tempot upp igen med en svensk låt, vilket är helt unikt, för detta är den första låten på svenska som Heroes gjort. Och Heroes borde satsa mera på svenska låtar för detta är en kanonlåt som går i ett bra tempo och med en härlig melodi. Handlingen i låten är den att vi lever i en demokratur*, på ytan en demokrati men under ytan så lever vi i en diktatur där folket styrs av de etablerade politikerna.

"Stand up" är nästa låt och den handlar om att stå upp för den man är till varje pris, att stå stolt och stark. Låten går i ett högt och snabbt tempo vilket gör låten riktigt bra och blir lätt en av favoriterna på skivan.

Sedan är det dags för den sista låten det är låten "Hitman" som är en klasisk livelåt om krogslagsmål och att man inte ska bråka med mig. En härligt hård och rå låt som borde få vilken vem som helst på humör.

Skivan avslutas på ett storslaget vis med låten "United we stand" som handlar om att vi just måste stå enade för att få våra känslor igenom. Låten är helt klockren och en mycket värdig avslutning på skivan som hör till en av de bästa de gjort.

Heroes har många bra synpunkter på samhället på denna skiva och med deras härliga rock sound så gör det dem till ett av de bästa banden i detta land. Deras åsikter och yttringar speglar den verkliga världen mycket bra så det är helt enkelt en klockren skiva rakt igenom.

*Demokratur, en blandning av demokrati och diktatur, är ett begrepp använt av den franske sociologen Gerard Mermet. I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvenserna är att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väll dolt, den fria debatten stryps.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1