Tisdag 23 juli

Recension:  Karolinerna –  Förfluten tid

Då var äntligen Bruno här med sitt andra album med Karolinerna, det släpptes på Kuggnäs den 5:e Augusti, samma dag som han spelade där. Albumet går i princip samma anda som det tidigare, man kan nästan tro att låtarna spelats in samtidigt, så det är lätt att komma in i soundet vilket är skönt.

"Lejonets Tid" heter första låten och den handlar om tiden då Gustav II Adolf levde och regerade. Han var beryktad som "Lejonet från Norden" så som han ryckte fram och spred skräck bland sina fiender. Det är en härlig låt i ett skönt tempo och texten håller som vanligt hög klass och är lätt att sjunga med i, särskilt refrängen.

Andra låten "Sveriges skaror" inleds med trummor innan gitarrerna kommer igång och man får en känsla av att soundet liknar det som Thule hade på "Resa utan slut". Men det ändras när man får höra Brunos lena röst, då även låten exploderar till hans egna sköna sound. Det är åter en låt med skönt gung och härlig text som Kjell Adler har skrivit, men det är Bruno som gjort musiken och det är grymt att få höra dessa gamla texter bli tonsatta.

"Freden" som är nästa låt är en mycket lugn och sorgsen låt som är helt underbar. Låten inleds med "Se modern som ammar sitt barn vid brösten" och med en sån inledning så kan ni bara fantisera om hur vacker denna låt är, mer behövs inte sägas.
Fjärde låten heter "Varg" och den handlar så klart om detta stolta flockdjur som är hatad av vissa och älskad av andra. Låten är riktigt bra och det är en riktigt skön rytm i låten.

"Dragon till Kommendant" är nästkommande låt som inleds med Brunos härliga sound och redan vid första textraden så känner man att detta är en kanonlåt. Den handlar om Roland Eliæsons liv, kanske mer känd som Carl von Roland och Bruno berättar Rolands liv på ett underbart sätt, en av de bästa låtarna på skivan.

Sjätte låten är "Carolus Marsch Del I" och den handlar om Karl XII tid, hans stormaktstid. Mitt i låten så är det en röst som berättar en del av texten vilket är ett riktigt schysst inslag i låten.

Låten fortsätter sedan med del II där nederlagen tar vid vilket innebar att denna del är mycket lugnare och väldigt sorgsen. Det är riktigt underbart att sitta och åtnjuta sig dessa lugna låtar som är så otroligt härliga. Även här är det ett inslag i låten där två röster berättar en bit av historien, nu är det även en kvinnoröst med vilket tynger på den sorgsna biten ännu mera.

"Slå vakt" som även fanns med på Carolus Rex 7 är det dags för nu som åttonde låt, texten är av KG Ossian-Nilsson. Den handlar om att vi måste slå vakt om vårat folk och vårt fädernesland, låten är lugn i början innan den kommer igång efter första versen.

Nästa låt är "Sommarsång" gjord av våran gamle legend "Astrid Lindgren", denna underbara kvinna som tillfört det svenska folket så mycket glädje. Det är en underbar låt som Bruno framför på ett mycket bra och värdigt sätt och det är skönt att de fortfarande finns folk som fortsätter återuppliva dessa gamla kultsånger.

"Ett kungadöme av Karoliner" som är nästkommande låt handlar just om kungarna under våran karoliner-epok. Den börjar med Karl X Gustav, för sedan gå vidare till Karl XI även känd som gråkappan, där han vandrade från hem till hem som en bonde och fick folket till sitt hjärta knutet. Det avslutas sedan med Karl XII och sist så berättar åter rösten hur hans tron efterträddes av sin syster Ulrika Eleonora och som sedan överlämnade tronen till maken Fredrik.

Elfte och näst sista låten "Fornstora hjältar" börjar lugnt och stilla och man blir lycklig av att åter få höra en av dessa lugna och sorgsna sånger. Den handlar om alla våra gamla hjältar och om de nederlagen som drabbat våran historia. Se till att ägna en tanke då och då till alla de hjältar som slagits och stupat under våran historia.

Skivan avslutas sedan med låten "Viking" som även fanns med på Carolus Rex 7, det är en rätt bra låt om våra äldsta ättlingar från vikingatiden. Dock känns det inte som låten passar in då hela albumet i övrigt har gått i stormaktstidens tecken och att sedan som avslutning ta till en vikingalåt känns inte riktigt bra.

Man blir aldrig besviken när Bruno kommer med nått nytt för det är åter ett fantastiskt album som alltid och alla dessa lugna och vackra låtar är mycket välkomna. Han får gärna fortsätta med den stilen för de är helt underbara.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1