Lördag 25 maj

Recension:  Karolinerna – November år 1700

Bandet består av Ultima Thules förra sångare Bruno Hansen (sång, bas, gitarr), hans bror Ulf Hansen på trummor, som för övrigt även trummar i Ultima Thule. Även Anders (Lunken) eldar loss på trumsetet. Det var intressant att se vad dessa två bröder kunde åstadkomma gemensamt, men man var inte speciellt orolig efter att ha hört Brunos tidigare mästerverk.

Skivan inleds med "Karl X Gustav" som är en kanon låt där Bruno verkligen lever ut sina musikaliska talanger. Den handlar så klart om Karl X Gustav, vars far hade gått i Gustav II Adolfs tjänst, Karl blev sedan kung 1654 och låten handlar om hans strider mot danskarna.

Denna låt följs av "November år 1700" som även fanns att höra på Carolus Rex VI, även detta en kanon låt som börjar i ett lugnt tempo innan den drar igång ordentligt. En sån otroligt bra låt som kanske är en av Brunos bästa och som handlar om Karolinerna under November år 1700 då de bland annat intog Narva.

Som tredje låt får Bruno med en fantastiskt vacker ballad vid namn ”Farväl min son”. Som sagt en väldigt lugn och underbar ballad som fort blir en favorit med sin härliga refräng som man inte glömmer i första taget.

Nästa låt ”Rättvisans lag” är en låt med politiska inslag och med en sanningsenlig text, den går i ett lugnt tempo som märks på hela skivan över lag.

Som femte låt kommer en cover på Evert Taubes ”Balladen om briggen blue bird hull” som är en av de sämre låtarna på skivan, ingen dunder låt som man vill lyssna på hela tiden.

”Gustav den store” som är nästa låt handlar om våran gamle konung Gustav II Adolf, mer känd som Lejonet ifrån Norden, som det har skrivits en hel del låtar om. En snabb låt med en underbar text som hör till de bästa låtarna på skivan och det går inte att låta bli att sjunga med i denna underbara låt.

Den Sjunde låten är ännu en fantastiskt lugn och vacker ballad, ”En okänd människas grav” som Bruno döpt låten till. Den handlar om de rallare och gruvarbetare som kämpade för vår välfärd, kan ses som en hyllnings ballad till dem.

Åttonde låten heter ”Våra liar blir till svärd” som är ännu en ruskigt musikalisk och underbar låt. Handlar om hur böndernas liar blev till svärd då våldet över gränserna kom, då bönderna tog till vapen för att försvara sin hembygd. En sån otroligt bra låt med en text som slår det mesta och med Brunos a:ande i låten så ryser man i hela kroppen.

Den näst sista låten är den klassiska ”Värmlandsvisan” som ingen kan påstå att de inte har hört tidigare då det är en klassisk låt. Går i ett lugnt tempo och kan nog ses som den bästa versionen som man har hört av denna låt.

Sista låten är den klassiska Bruno låten ”Bedrövelsens tidevarv” som ingen heller kan ha undgått att höra då den finns med på både Brunos egna skiva och på Carolus Rex 5. Denna gång i en ny version och den är lika underbar som i de tidigare skivorna. Det är svårt att låta bli att släppa en tår i denna låt för den är så otroligt vacker, den är svår att beskriva, man måste lyssna själv för att förstå.

Soundet på skivan går i sann "Bruno-anda", vilket är helt unikt och som är svårt att beskriva. Musiken är generellt sett väldigt lugn, men det hindrar inte grabbarna från att få med två otroligt vackra ballader. Lyssna på smakproven så förstår du och med dessa låtar kan skivan inte få sämre betyg än högsta.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1