Lördag 25 maj

Recension: Midgårds Söner – Fä Dör

"Fä dör" är Midgårds Söners senaste skiva och den sista som de gjorde, släpptes i september 1999 på Ultima Thule Records. På denna skiva så är det DP som ersatt Nitton, både som sångare och låtskrivare.

Skivan drar igång med den tunga låten "Kalle dussin" som självklart handlar om våran kära gamle konung Karl XII. En mycket bra och härlig låt som för tankarna tillbaks till 1600 och 1700-talet.

Den andra låten heter "Kvädet om Trym" och är en bit ur våran historia, närmare bestämt ur nordiska mytologin. Det är en härlig låt och man märker inte att de bytt sångare om man inte redan visste om det innan och det låter fortfarande som gamla goda Midgårds Söner.

"En vandring" som är nästa låt handlar om landets förfall och om regeringen, detta tema återspeglas i många av deras låtar. Ett tema som det aldrig kan spelas för mycket av, en hyfsat bra låt som nog går hem hos de flesta.

Den fjärde låten är "Fördömare och tvivlare" som handlar om historien om Midgårds söner. En väldigt snabb och riktigt bra låt som man speciellt ska lyssna på texten till, för de är en riktigt härlig låt där de hyllar sig själva.

Nästa låt är en mycket politisk låt riktat mot kommunismen, låten heter "Beware". Den har ett härligt gitarr intro men är en allt för politisk låt för att passa in under vikingarock.

Sjätte låten "Vikingar" är en sorgsen låt enligt texten då den handlar om ett skepp med vikingar som är på väg tillbaks efter ett förlorat slag och som slukas av havets blåa djup. De får sedan se Valhalla, där nog alla som köper denna skiva vill hamna efter sin död. Det är en härlig låt i ett bra tempo och med en mycket skickligt skriven text.

"Sveas väl" är den sjunde låten som har det återkommande temat om vårt land och att vi måste kämpa för att få det bättre. En låt som håller fanan högt och som är riktigt bra.

Som åttonde låt kommer en väldigt bra låt ur musiken sett, men en ännu bättre låt ur texten och budskapets synpunkt. Den handlar om att du inte kan ändra ditt liv efter din bortgång, så gör det medans du ännu är i livet, en tankeställare som de flesta borde ta till sig.

Nästa låt "Sverige fosterland" är en tonsatt dikt av Verner von Heidenstam vid namn "Sverige". En mycket tilltalande text och ett bra sound som håller länge, rent ut sagt, en mycket bra låt.

Tionde låten "To Deutschland" handlar om Midgårds Söners spelning i Tyskland. Det är en fartfylld låt med en medryckande refräng om deras resa och spelning. Så med tanke på texten är det en mycket rolig och bra låt, som kanske kan klassas lite som en party låt.

Nästa låt ”Society of hate” är en klassisk punk text om att stå emot överhet och politisk korrekthet. En rätt underhållande låt som verkligen håller punk stil vilket gör den ännu bättre.

Som näst sista låt kommer ”Italia” som är en hälsning till bandets alla Italienska polare, en fartfylld och bra låt.

Sista spåret är en avslutnings instrumental, bandets ända, ett rätt bra musikaliskt stycke faktiskt.

Detta är det senaste som vi kan höra ifrån Midgårds söner vilket är en stor besvikelse och någon återförening är det inte på tal om, så vi får nöja oss med det som finns att lyssna på från detta gäng. R.I.P Midgårds Söner.
Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1