Måndag 15 april

Recension: Midgårds Söner – Nordens kall

Detta är Midgårds Söners andra fullängsskiva som gavs ut under namnet Midgårds Söner Records fast uppbackade av Ultima Thule Records. Den innehåller 13 låtar varav sju på svenska och sex på engelska.

Första låten är ”Av is och eld” som handlar om att kämpa för sitt arv och kall som återspeglas i många av Midgårds Söners låtar. Det är en bra låt och en del av den nordiska mytologin speglas även i låten.

”C’mon now” är den andra låten och den första på engelska, även denna mycket bra. En av deras bättre låtar som är gjord på engelska och den handlar om hur Svenssons ser ner på folk som är annorlunda.

Tredje låten har blivit en av de klassiska Midgårds Söner låtarna genom tiderna, låten är ”30 november”. Den handlar så klart om Karl XII fast nu om sammandrabbningarna på hans dödsdag mellan de röda och de gul-blåa. En mycket bra låt och som jag nämnde innan, en av de bästa och klassiskaste Midgårds Söner låtarna.

”Fuck the law” som är den fjärde låten är tillägnad den unga skinnskalle som sköts ihjäl av en polis i Malmö 1993. En upprors låt mot polisen som alltid skyddar sina egna och står över lagarna själva. En av de sämre låtarna på skivan men har ändå en medryckande refräng.

Som femte låt kommer det nått så ovanligt som en brutal kärleksballad ”För dig”, vem kunde tänka sig att dessa råa grabbar kunde göra nått sånt här. Det sägs att Nitton skrivit den till sin flickvän som alltid stått vid hans sida. En rätt härlig låt som man aldrig kunde tänka sig vara en kärleks låt om man inte börjar syna texten ordentligt.

”King of bands” som är nästa låt är ännu en hyllnings låt och denna gång till ett gammalt engelskt Oi band.

Låt nummer sju ”Hör vår röst” är en rätt politisk låt som handlar om landets förfall och som ger en känga åt regeringen. En hyfsad låt som håller bra klass men som inte är någon riktig topp låt.

Åttonde låten är ännu en med temat att slåss för Sverige, låtens namn är ”Mot seger”, en rätt bra låt.

Som nionde låt är det dags för en upprepning och det är låten ”Violence” som fanns med på deras första singel Sverige vikingaland. En ny mix är det på denna låt som är en av de sämre på denna skiva.

”Profiten bli vår död” som är den tionde låten är ännu en låt om att vi måste tänka på miljön och att pengarna är roten till allt ont. En bra låt med ett bra budskap som vi alltid måste tänka på.

Det börjar nu närma sig slutet på skivan och som elfte låt är det dags för ”Europé greet the storm” som hyllar nationalismens framväxt inom Europa. Även detta är en av de sämre låtarna på skivan men den är inte dålig.

Näst sista låten är ”Mur av lögn” som även den har temat om landets förfall och att man ska kämpa för Sverige. En riktigt bra låt med ett bra tema och en hyfsad refräng som går hem hos de flesta.

Sista låten kommer ifrån filmen Romper stomper, låtens namn är ”Fourth reich” och original låt namnet är ”Fourth reich fighting men”. Midgårds Söner har skrivit om texten en del och detta är tyvärr en av de sämre låtarna på skivan.

Men till sin stora förvåning så finns det faktiskt en fjortonde låt, som blev till när Fabbe var inne i studierummet och gjorde konstiga ljud för sig. De andra i bandet hörde detta och spelade då in det, de tror han nynnade på 30 November. De lade sedan till musik till hans ljud och då blev det denna låt och nog förstår man att de garvade när de hörde detta i studion för det låter inte klokt. En rolig avslutning på skivan för oss lyssnare men kanske inte för Fabbe.

Ännu en kanon skiva ifrån Midgårds Söner som det har stormat rejält runt, men som ändå säljer som smör.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1