Tisdag 23 juli

Recension: Mjölner - Vikingasjäl

Mjölner är ett nytt och ungt band som består av Nille, Alex och Palle. De har ett helt nytt och eget sound som nog kommer slå igenom stort. Det är det nya skivbolaget Valhalla Records som lyckats lägga beslag på detta mycket duktiga band.

Skivan drar igång med låten ”Vikingasjäl” som är en mycket bra och snabb låt. Låten handlar om en vikingasjäl som vandrar upp till Odens sal efter att ha dräpts i häftiga strider.

Andra låten heter ”Vishetens ord” och är en lite lugnare låt än den tidigare men ändå ruskigt underbar.

Nästa låt kan vara en av de bästa på hela skivan, låtens namn är ”Fäders kall” och det är en riktigt fartfylld och hård låt.

Fjärde låten ”Sköna nord” hör också till en av de absolut bästa låtarna på skivan som handlar om vår sköna natur. Den inleds med ett underbart piano spel och gästsjunger i låten gör Torbjørn från Glittertind på norska vilket höjer låten till skyarna, som sagt en extremt bra låt.

”Hjältarnas tid” heter nästa låt och den handlar om att det finns hjältar i alla tidsepoker och att vi alltid ska hylla dem. Personer som lever idag kommer säkert att hyllas som hjältar om några hundra år liksom vi hyllar våra gamla hjältar från storhetstiden.

Sjätte låten ”Slaget” handlar om slag och hur tappra män kämpade hårt på slagfälten. Det är en lite halvlugn låt som håller hög klass.

Som namnet på nästa låt ”Själslugn” antyder så är det en mycket lugnt och härlig låt. Precis som namnet på låten så lugnar denna låt själen och stärker den på ett mysigt sätt.

”Hat & Svek” heter nästa låt som handlar om en vandring ifrån krig och död, en vandring ifrån det hemska. En bra och skön låt som håller riktigt hög klass.

Nionde låten är ”Sorgens tid” och som man misstänker på låtnamnet så är det åter en mycket lugn och harmfylld låt, även denna är en av de bästa på skivan. En sorgsen låt som alla borde lyssna på i svåra tider, Tyra gästsjunger också i denna låt med sin underbart vackra stämma som går rakt in i hjärtat.

Nästa låt ”Kamp & sorg” handlar om en man som lämnat sitt hem för att resa ut och söka efter lyckan. Sången i denna låt låter alldeles för grov vilket drar ner klassen på låten som i övrigt är helt okej.

”Vikingakung” heter den elfte låten som inleds med ett häftigt skrik innan den drar igång i ett snabbt och hårt tempo, helt enkelt en riktigt bra låt.

Tolfte låten ”Hämndens sötma” fastnar man fort för, för låten har en riktigt härlig och slagkraftig refräng.

Nästa låt har det hårda namnet ”Stolt utan skam” det är förövrigt inte en allt för bra låt.

Näst sista låten är ”Styrka” som har ett riktigt skönt sound. Den har även en hård text som är riktigt skön.

Skivan avslutas med valsen ”Vingåker vals” som är ett roligt avslut på denna kanondebut av detta nya band.

Mjölner har lyckats bra med sin debut men de kan mycket bättre än så här så vi får hoppas att det kommer en uppföljare på denna sköna skiva.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1