Lördag 25 maj

Recension: Nordkall - Resan Utan Slut

Detta är skivan som det länge har talats om och nu äntligen är den släppt. Och den som inte är nöjd med innehållet kan inte mycket om musik för detta är en av de bästa skivorna som släppts inom vikingarocken sedan Thules storhetstid. Nordkall har tagit fram ett helt eget sound och det passar helt perfekt ihop med Nilles sångröst.

Skivan inleds med låten "Blågula band" som är en mycket bra låt som är fartfylld och glad. Texten är mixad från dikten "Svitjod" som är skriven av Stefan på www.stolthet.se, där ni även kan skåda original texten till dikten. Nordkall har lyckats plocka ut det bästa därifrån och gjort en helt underbar låt av denna.

Sedan fortsätter skivan med låten "Sommaren är här" och det är en riktigt skön sommarlåt. När man hör den så har man bara lust att öppna fönstret och känna hur den varma sommarvinden blåser in. Låten passar bra att lyssna på när man bara sitter och tar det lugnt eller småjobbar, ja den går bra när som helst.

Skivan fortsätter sedan med den tredje låten "Farväl", en bra låt med en härlig text.

”Jag brinner” heter nästa låt och det är en mycket bra låt, en av favoriterna på skivan.  Den kan man nog spela hur många gånger som helst utan att tröttna.

Femte låten är en cover på Ultima Thules ”Bäring nord”. Frågan man ställer sig här är om man verkligen ska ge sig in på den svåra uppgiften att göra en cover på en Ultima Thule-låt? Nordkall lyckas, men den är inte bättre än originalet.

Sedan kommer vi till "Medians hets", en härlig låt och lite svängig samtidigt som den tar upp en mycket viktig del av våra liv, nämligen den hetsjakt som media bedriver. Texten är mycket klok och välskriven och de fick inspirationen till texten efter Aftonbladets lilla historia angående Kuggnäs –03.

"Vindarna vänder" som nästa låt heter, känns nästan också som en sommarlåt, men det går nog att lyssna på den vilken årstid som helst. Denna låt har en mycket härlig refräng.

"Ett hem" är mycket välkomnande som är spår nummer åtta, den varvar ner skivan lite med sin lite lugnare framfart, men samtidigt är det inte ett sömnpiller. Så även denna låt har Nordkall lyckats mycket bra med.

Nästa låt som är "Resan runt Sverige" är en härlig låt, man blir väldigt glad av att höra den.

"Vår sommarvisa" som Torbjørn i Glittertind gästsjunger på är också en lite lugnare låt, men ack så bra, helt klart en av dom bättre låtarna på denna kanon-CD!

Nästa låt, "Vakna" är väl lite halvt omdiskuterad. Den kommer inte kommenteras så mycket mer än att den kanske hade varit bäst att lägga åt sidan? Det är en bra låt i sig. Men ja, vikingarock? Svaren är flera.

Nästa låt "Landet i hans hjärta" känns också som en transportsträcka, men den håller ändå mycket hög klass.

”Balladen till Sverige" är också för de flesta en mycket välbekant låt, Thule har gjort den förut, och man kan känna sig trygg i den. Nordkall gör den minst lika bra som Ultima Thule.

Och den sista låten (enligt fodralet) "Här ska jag leva" är en härlig låt, en riktigt skön avslutning på skivan som nog också får tillfalla en av favoritlåtarna.

Men sedan så finns det en 'dold bonus' som låt nummer 66, ”Fäderneslandet”. Man blev mycket förvånad när man märkte att den fanns med så långt borta. Denna låt är bra, vem som än gör den. Texten är helt underbar, likaså melodin. Nordkall har återigen lyckats med att göra en Thule-cover.

Skivan är som sagt i sin helhet mycket bra, en av dom bättre sedan 90-talet. Låten "Vakna" må vara omdiskuterad, men den sänker inte skivans slutbetyg. Detta var den bästa debut Nordkall kunnat få, och man väntar otåligt på nästa album. Denna skiva kommer att spelas många gånger i sommar! Det är väldigt bra att det kommer något som spränger gränserna för hur vikingarock kan låta. Annars så har det ju varit många band som är likt dom andra, men inte Nordkall!"

Skriven av Stefan & Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1