Måndag 15 april

Recension: Röde Orm - Korpens Öga

Förväntningarna var stora kring Röde Orms andra platta, speciellt eftersom det var 6 år sedan de gav ut sitt debutalbum "Stolt". Något som höjde förväntningarna var ju även faktumet att Freja från Dagaz medverkar på några låtar, något som verkligen skulle bli intressant att ta del av.

Första låten som inleder skivan heter "Sköna nord" och börjar lite lugnt med sköna gitarriffs och hårda trumslag innan tempot dras upp och man känner att låten kommer igång. Det är en halvlugn låt med en helt otroligt fin hyllnings text till Sverige som gör att de patriotiska känslorna sprudlar. Sedan när refrängen drar igång så kan man inte få nog, en riktigt storslagen inledning. Sen i slutet av låten när gitarrerna tystnar i refrängen och man endast hör sången till trummorna då vill man bara ställa sig upp och sjunga ut sina känslor, helt obeskrivligt.

Efter denna underbara låt kommer ett par hårda, äkta Röde Orm-gitarrer som inleder den andra låten "Mitt kalla Svenska stål". Även detta är en mycket bra låt om hur folk slagits med det svenska stålet för våran frihet och gemenskap genom tiderna.

"Stolt och stark" heter den tredje låten men det är inte en cover på Thules låt med samma namn utan en egen av Röde Orm. Låten kommer inte upp i samma klass som de tidigare för själva sången känns inte så bra, det går för snabbt på nått sätt, känns som de nästan pratar.

Nästa låt heter "Dödsriket" och känns inte speciellt originell i början men sen när refrängen kommer igång och man hör att Freja gästsjunger så höjs låten till nya höjder. En riktigt hyfsad låt i helhet, men den biten där Freja medverkar slår mycket, en mycket bra blandning av Eriks och Frejas röster.

Femte låten, "Mitt blod", drar igång med ett högt tempo som man fastnar för direkt och när sedan sången kommer igång så låter det underbart. Det är som sagt en fartfylld låt med en härlig text om blodsbanden mellan våra fäder och oss.

Efterföljande låt "Röde orm" håller samma tempo den med om inte ett snäpp hårdare än den tidigare och den handlar om den stolthet som Röde Orm känner.

Sjunde låten "Festen" börjar på ett uppmuntrande sätt med ett gitarr intro och som låt namnet förtäljer så är det en fest låt. En snabb och härlig låt som handlar om vikingafest som alla borde ha, med mycket folk, bra musik och bra röj.

"Frejas sal" som är nästa låt börjar på ett mystiskt sätt och man kunde nästa misstänka att Freja skulle medverka på denna låt och misstankarna visade sig korrekta. För det varvas med hennes och Eriks sång och det låter ännu en gång underbart med dessa röster tillsammans.

När den nionde låten "Frid" drar igång så är det i ett högt tempo som inte minskas ett dugg, med en fartfylld text så kommer man i högform och försöker sjunga med så gott man kan. De hårda metallinfluerande riffen får en verkligen på humör och man vill ut och festa, men låten handlar faktiskt om friden i Valhall.

Den tionde låten "Nya mål" inleds med trummor i ett bra tempo innan sången kommer igång som känns mystisk på nått sätt i verserna. Men i refrängen som kommer emellanåt så känner man sig hemma med de underbara riffen och den sköna rösten.

Näst sista låten "Smeden" börjar även den mystiskt och handlar såklart om en smed och om hur han smider och slipar svärden. En kraftfull låt som utrycker sig extra mycket i refrängen, en slagkraftig refräng som man måste sjunga med i.

Skivan avslutas sedan med låten "Oskuld" och självklart är Freja med och avslutar denna dunderskiva som passerar förbi den klass de presenterade i det första albumet. Man märker att de har sina slagkraftigaste bitar i refrängerna som finns i så stort sett alla låtarna.

Man kan nu konstatera att förväntningarna inte var överdrivna, skivan håller verkligen hög klass och även om de varit borta ifrån musiken i 6 års tid lägger man verkligen inte märke det i vare sig musik eller sång. Med hårda metallinfluerade riff och klar inspiration ifrån AC/DC så lyckas Röde Orm leva upp till förväntningarna och de har verkligen genom sitt originella sound och framförande lyckats skapa en sann vikingakänsla genom hela skivan och Frejas stödsång bidrar till att känslan stiger ytterligare när de två vokalisterna sjunger tillsammans.

"Korpens öga" rekommenderas med lätthet till alla som uppskattar och värderar bra musik, snabba riff och starka toner.

Skriven av Löven & Fredd

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1