Tisdag 23 juli

Recension: Röde Orm - Röde Orm

Detta är Röde Orms tredje och senaste skiva och de har för vana att inte släppa skivor så ofta så vi är mer än glada att åter få höra deras unika vikingarocks toner.

Skivan drar igång med ett högt tempo med låten ”Låt kriget föda sig självt, År 1628” som även heter "Belle se ipsum alet" som antagligen är latin. Denna låt är väldans bra, en bättre start än så här kan nog inte denna skiva få. Den handlar om hur karolinerna svepte fram över Europa med Gustav Adolf i spetsen och om hur beryktade de var. Detta tema är det mest intressantaste att skriva låtar om och ihop med detta sound så låter det underbart.

Andra låten heter "Tors hammare" och handlar så klart om strids guden Tor och hanns kända hammare, Mjölner. En mycket bra låt och man börjar nu lägga märke till den härligt klingande gitarren bitvis, de har fått ett mäktigt ljud med detta klingande, men band medlemmarna var kritiska till det undertiden skivan mixades. Men Krohn lyckades övertala dem att ha det så och det är vi tacksamma för.

"Vårt land" som kommer nu är en lugn låt vilket kan behövas efter de två snabba låtarna som inledde skivan. Men tempot höjs i refrängen och även detta är en riktigt bra låt och med refrängen "Mitt land, mitt land, mitt fosterland..." så blir det en perfekt allsång som passar bra fram emot små timmarna om man är ute och festar.

Fjärde låten "Döden blidkar" börjar lite segt med ett flåsande som antagligen är ifrån en som springer, efter en stund kommer ett par trummor och andra medeltida instrument igång innan själva låten drar igång runt dryga minuten. Detta jobbiga intro drar ner låten lite som i övrigt håller bra klass.

Nästa låt heter "Ung och stolt" och har det återkommande temat om storhetstiden, denna gång om karolinerna och Karl XII, våran unge regent. En snabb låt som håller mycket bra klass och med sin härliga text så hör den till de bästa på skivan.

Med ett par snabba gitarrer och hårda trummor inleds sjätte låten "Ta mig till Valhall". Låten går i ett lagom tempo och handlar om våra forna hjältar som stred för att bevara Sveriges frid. En mycket bra låt med en härlig refräng som man fort lär sig och sedan inte kan låta bli att gå och nynna på.

Sjunde låten "Storhetstid" är en helt otrolig låt som handlar om vikingarna, detta måste vara den bästa låten på hela skivan med sin otroliga refräng och den mystiskt klingande gitarren som återkommer i flera av låtarna på skivan. Denna refräng går det inte att få nog av, den är så otroligt skön så alla måste få höra den och efter att hört den så kan man inte få nog av den.

"Jag driver dig hårt" är den låt som följer upp den otroliga låten innan och denna låt börjar lite lugnare och kommer inte upp i riktigt samma klass som en del andra låtar på skivan. Men det är en väldigt bra låt ändå och den handlar om att man måste stå upp och bli en viking, en man, en hjälte och visa vad man kan.

Tempot dras åter igen upp med den nionde låten "Vikingarov" som går i ett högt tempo. Den handlar om vikingarna som låtnamnet förtäljer, en rätt skön låt som man gärna sjunger med i.

"Slaget vid Bält" som är nästa låt inleds med vad som verkar vara ljudet av en strid innan låten drar igång med en hård gitarr. En hyfsad låt om hur de svenska Knektarna vann mark vid Bält, de hårda gitarrerna gör låten riktigt grym tillsammans med den lätta refrängen.

Det återstår nu bara två låtar så det är nu dags för låten "Karoliner" som har temat om karoliner/knektar och om storhetstiden som återspeglas i många av deras låtar på denna skiva. Den går i Röde Orms snabba sound och denna låt hör till en av de bästa på skivan. Låtar om storhetstiden och karolinerna går det inte att få nog av, dessa tappra soldater som slogs under våra beryktade kungar.

Sista låten "Föraktad" inleds med en väldigt hård gitarr och det är väll det enda som är bra i låten för den är inte speciellt bra. Känns mest som sångaren pratar istället för att sjunga vilket gör att låten halkar ner på klass listan.

Detta är nog den bästa av Röde Orms skivor som håller toppklass nästan rakt igenom, bitvis kan den kännas lite samma samma, men då är det bra att det kommer lite lugnare låtar emellan åt. Men med den första låten "Låt kriget föda sig självt" och "Storhetstid" så måste denna skiva få högsta betyg.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1