Fredag 21 juni

Recension:  Röde Orm - Stolt

Röde Orm kom ut med denna, deras första skiva -95 utan att ha släppt tidigare material på någon samlings skiva och med denna skiva gjorde de en kanon debut. Detta är en lite tyngre version av vikingarock än vad som tidigare hade gjorts på den tiden, när skivan släpptes i mitten av 90-talet.

"Frihet" heter låten som startar upp detta album och den handlar om friheten som asaguden Tor slogs för. Det är en väldigt fartfylld och bra låt som inleder detta album på ett värdigt sätt.

Den efterföljs sedan av "En vikingakung" som känns lite mystisk på något sätt. Det är en hyllning till den världskända roman hjälten Röde Orm ifrån boken med samma namn. Som sagt en mystisk låt som är mycket bra och som är en värdig hyllning till den spännande boken om Röde Orm.

Tredje låten heter "Måltidssång" och är en snabb låt som passar bra till fester och andra roliga sammanhang. Det är en sång om måltiden gjord av CM Bellman, men den passar nog inte så jätte bra till middagen då den går i högt tempo utan den passar bättre till mer fartfyllda tillställningar.

Nästa låt är "Höga nord" som inte är speciellt bra och med en text som kan tolkas på många olika sätt. Verserna är helt okej att lyssna på men i refrängen så känns det som om de pratar istället för och att sjunga. Texten kan som sagt tolkas på många olika sätt och är en populär låt för de som motarbetar vikingarocken, då de kan tolka låten på sitt egna sätt istället för att gå till källan.

På det femte spåret har de spelat in den klassiska "Värmlandsvisan" som oftast brukar bli bra och Röde Orm har verkligen lyckats med den.

"Sverige Sverige" heter nästa låt och det känns som den håller lite sämre klass än de tidigare låtarna.

Sjunde låten "Haga" inleds med ett kort gitarr intro innan en trallvänlig melodi kommer igång. Även denna låt är en gammal CM Bellman låt och det är kul att de åter upplivar dessa gamla klassiker. Röde Orm gör även denna gång en mycket bra återupplivning av denna gamla Bellman låt.

Nästkommande låt är "Hyllning till fanan" som är en mycket bra låt, hör till de bästa på skivan. Den går i ett lagom tempo och med den underbara hyllnings texten till Sverige och fanan så har detta kommit att bli en klassisk Röde Orm låt.

"Stolt" heter den nionde låten som är en snabb låt med en mycket bra text som man gärna sjunger med i.

Näst sista låten på skivan heter "Mitt Sverige" och även den är en väldigt snabb låt med en grym text. En hyllnings låt till vårt underbart vackra land som vi håller så kärt, vilket gör texten riktigt bra.

Sista låten är en bonus låt och heter "Dancing with myself" och man kan nog ställa sig frågan vad en sån här låt gör med på denna skiva. De har återupplivat denna gamla klassiker, en rock/dans låt kan man nog klassa den som och originalet gjordes av B Idol och T James. Även om låten inte hör hemma på en vikingarocks skiva så är den riktigt skön att lyssna på och det bara rycker i kroppen för man vill upp och röra på sig.

För de som vill ha lite lugnare musik så kan nog dessa låtar tyckas låta lite för mycket lika varandra. Men den som gillar mer fartfylld musik så är denna skiva ett kanon köp, en riktig fest platta. Ett litet minus som drar ner betyget ett snäpp är att låtarna är väldigt korta och det går fort att lyssna igenom skivan. Men man lär sig låtarna fort vilket kan vara en fördel för dem som brukar vilja stå och sjunga i duschen.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1