Tisdag 23 juli

Recension: Svea Rike 1

Den här skivan gjordes av Peter på Valhalla Records som ett stöd till Thule sedan bandets studio förstörts i bomattentatet i februari 2000. Skivan är egentligen ingen riktig release utan mer av hemtillverkad art och skivan nämns inte längre i Valhalla Records egen diskografi.

Första låten "Svea rike" är med Ultima Thule och denna låt släpptes första gången på Carolus Rex 1. Denna låt är mycket bra fast tyvärr är den underskattad av många och borde ha funnits med på fler skivor.
Andra låten är åter en okänd låt vid namn "Till kriget", den finns endast på Karoliner skivan men borde ha fått plats på många fler skivor. Det är en mycket bra låt med sorgsna tecken då den handlar om hur folk gick ifrån sina hem ut i kriget.
Nästa låt "Besten II" är en uppföljare på den omtalade första "Besten" som tolkades av förstå-sig-påare på många konstiga sätt så självklart måste de bli en uppföljare.
Fjärde låten är Midgårds söners "Fjällhöga nord" och Janne är med och spelar munspel och låten handlar om våran fantastiska natur som förstörs mer och mer av girighet och maktbegär. En mycket bra låt och med Jannes munspel så blir den ännu bättre.
Nästa låt är den otroligt härliga låten "Vi sålde våra hemman" med Ultima Thule och tjejerna ifrån Hel på gästsång. Låten handlar om utvandringen som föregick från Sverige till Amerika då de trodde att de skulle få så mycket bättre på andra sidan, men ack så fel de hade.
Sjätte låten är "Stängda dörrar" och det är en dyster och kall låt, lite deppig på nått sätt. Den är ifrån albumet "Early years" vilket betyder att det är Bruno som är sångare.
Nästa låt är "Svea saga" och den är just uppbyggd som en saga och har samma känsla som sagor har. Det är en härlig saga om Sveriges historia med allt ifrån medeltiden till storhetstiden.
Åttonde låten är en cover på E. Dahlgrens "Ung och stolt", riktigt roligt att se vem som gjort låten, hehe. Låten är riktigt bra med en schysst text och med tanke på vem som skrivit den så är den riktigt bra.
"Mäster smed" som är nästa låt är en berättelse om de tre gudagåvorna som blev smidda trots Lokes list och knep. Det är en otroligt bra och snabb låt som kan spelas om och om igen med sin mytologiska stämma.
Midgårds söners andra och sista låt heter "Kvädet om Trym" och är en bit ur våran historia, närmare bestämt ur nordiska mytologin.
Låten "Hjältar" med Ultima Thule är det dags för nu och det är en mycket bra låt som handlar om alla våra hjältar genom tiderna.
Nästa låt är en mycket tung och otroligt bra låt, "Ungdomstak", en av Brunos bättre låtar.
Trettonde låten heter "Vägvisaren" och handlar om en vilse vandring efter den rätta vägen. En riktigt bra och skön låt som alltid.
Nästa låt heter ”Festsång i Odens sal”, vilket man kan tro är en party låt men de skulle inte jag klassa den som utan det är en hederligt lugn Thule låt som är helt okej.
"Svea arv, Svealand" som det är dags för nu är ett skön och mycket bra låt om vårat härliga Svealand. En låt i samma stuk som "Balladen till Sverige", texten handlar om hur vackert vårat land är och hur underbart det är att vara ute i naturen.
”En för alla” som är nästa låt är även den mycket bra, med ett tungt tempo och en riktigt skön text som man gärna sjunger med i.
Skivan avslutas med "Blå Brigader 6 Nov 1632" som är en helt otroligt vacker ballad om den mystiska morgonen den 6 Nov 1632 då våran stolte kung Gustav II Adolf stupade på sin häst Streiff. Det är svårt att beskriva hur vacker denna ballad är, man måste lyssna själv för att förstå, tårarna är inte långt ifrån när man åtnjuter denna låt.

Skivan innehåller många bra låtar men skivan går inte att få tag på idag utan var endast en slags stödskiva till Ultima Thule efter branden.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1