Måndag 15 april

Recension: Tills Döden Skiljer Oss Åt

Detta är en projekt skiva som killarna i Thule har producerat, det är nio patriotiska låtar med lite annorlunda sound och stil. Kan ses som en uppföljare till projektet VÄS där det var grabbarna i Thule som stod för musiken medans tjejerna i Hel och Johan i Heroes stod för sången.

Första låten är ”Svenska hjärtan” som har funnits att ladda ner från Thules hemsida under en tid, det är en medryckande låt om hur Sverige har vuxit fram ur isarna och vart det nu är på väg. En riktigt skön och härlig låt med nya instrument och med ett underbart sound, en bättre start kan inte denna skiva få.

Nästa låt som har samma namn som titeln på skivan är lite lugnare, men den är ruskigt underbar. Går som sagt i ett litet lugnare mystiskt tempo och sound, den handlar om hur man fortfarande känner band till människor fast döden har skiljt oss åt som låt namnet förtäljer.

”Fjärran, Fjäll & Äng” som är näst kommande låt gavs först ut på VÄS singeln men är nu om mixad med Jannes röst. En lugn och riktigt härlig låt och med Hel-tjejernas röster i det mystiska lallandet emellanåt så är det riktigt vackert. Johan ifrån Heroes är även med och duar med Janne på sången och man blir imponerad av att höra Johans lena stämma då han i vanliga fall kör hårda och snabba låtar.

Den fjärde låten som heter ”Allt vi vill ha” är nog den bästa låten på hela skivan, och den handlar om att vi är nöjda med det vi har och att vi inte önskar oss något mer än det vi har här. Snabb och hård låt med basarna, riktigt underbar låt som kan spelas i timmar och refrängen är så jäkla bra så det går inte att låta bli att sjunga med när man lärt sig texten.

”Landet lever” som är nästa låt är en väldigt lugn låt som just beskriver att landet fortfarande lever, även denna ruskigt fantastisk och man börjar nu komma in i detta härliga sound.

Nästa låt är verkligen en projekt låt som absolut inte kommer upp i samma klass som originalet, en techno/pop version av ”Sörjd & saknad” skulle man nog kunna kalla de. Men refrängen håller hög klass och man ryser i hela kroppen av att höra den.

Sjunde låten ”Hetsjakt” handlar om den hetsjakt som vi Patrioter blir utsatta för varje dag för de tankar och känslor som vi har. Väldigt lugn och mystisk låt vilket passar utmärkt till texten.

Näst sista låten ”Så gick de igenom livet” är en av de absolut bästa på skivan och handlar om hur våra förfäder gick genom livet, den går i högt tempo och man vill hela tiden sjunga med.

”Fädernesland” avslutar skivan och även denna låt är tagen ifrån VÄS singeln fast nu om mixad med Jannes röst. Med dessa röster, Jannes, Johans, Malins och Ulrikas så kan de inte bli bättre än bäst, den kanske inte kommer upp i samma klass som originalet men är ändå helt underbar och väcker känslorna till liv hos alla.

Denna skiva är ett mycket lyckat projekt och man hoppas att det kommer mer. För det är alltid kul med nya saker men bitvis känns det för mycket dator i det hela med konstgjorda ljud, men inget som är överdrivet utan det passar perfekt in i detta sound och projekt. Hade även sett att det vart flera nya låtar med på skivan då tre redan finns i original versioner, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller vad är det man säger. Så se till att få tag på ”Tills döden skiljer oss åt” så snabbt som möjligt om du inte redan gjort det.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1