Tisdag 23 juli

Recension: Ultima Thule - Folkets röst

Detta är en "best of"-skiva där lyssnarna fick rösta på vilka låtar som skulle vara med. Meningen var att Thule skulle spela in alla låtarna på nytt men på grund av bomben mot studion så försenades skivan och det blev aldrig av. Omslaget till skivan är skapat av en kille som kallas Tnek och det var det vinnande bidraget i en design tävling.

Första skivan inleds med den tunga låten ”Ragnarök”, som är en riktig kanon låt. Låten inleds med ett intro där de berättas om när ragnarök inträffade, detta intro användes alltid i början av deras spelningar under turnén 93-94.
Andra låten är den otroligt mäktiga och hårda låten vid namn "Förkastad & Förnekad". Den handlar om hur det är i dagens samhälle att man inte får tycka och tänka som man vill. Denna låt ska spelas högt och med mycket bas, en sån otroligt tung låt så de knappt går att beskriva.
Nästa låt "Fädernesland" var den låt som fick mest röster och med sin otroliga text så är det en av de populäraste låtarna som Thule gjort. Det har hänt på spelningar att publiken överröstat Janne när denna låt spelas.
Fjärde låten är "Balladen till Sverige" som är Thules största hyllningssång till våran kära fosterjord. Den har en sån fruktansvärt fin text som verkligen beskriver hur fantastiskt Sverige är, en av Thule absolut bästa låtar.
"Knekt och karolin" är nästa låt och detta är en riktigt bra hyllningslåt till knektarna och karolinerna som trampade fram i röken och dammet på slagfälten.
Nästa låt är den underbara "Sörjd & Saknad" som handlar om de gamla hjältarna, det är en lugn låt i ett mystiskt sound. Denna låt har misstolkats av många då man plockat ut textrader bitvis utan att se helheten.
Sjunde låten är en cover på U.P Olrogs ”Samling vid pumpen” som är en fartfylld och riktigt trevlig låt som man gärna stampar takten till och så småningom sjunger med i. Man vad denna låt gör med på denna skiva kan man undra för den hör inte direkt till en av de bästa som de gjort.
Julsången "Frosty the snowman" kommer som åttonde spår på denna samling, det är en klassisk jullåt som Thule gör ett väldigt bra uppsving på.
Nionde låten är den underbara låten "Sista brevet hem" som är nått helt speciellt, med ett lugnt och sorgset sound så söker den sig ner djupt i hjärtat.
Nästa låt "Sverige, Sverige fosterland" var en av de första låtarna som någonsin spelades in, den första versionen var med Bruno på sång dock är denna version nyinspelad med Janne.
Elfte låten är "Det är en viking" denna partylåt har hämtats från albumet "Nu Grönskar det". Det är en svängig låt som passar perfekt på midsommarn mellan snapsarna och sillen då man behöver röra på sig.
Nästa låt är "Kornett Peter Kulfetdt" och är en mycket lugn och härlig saga om denna kända Kornett. Låten handlar om hur Kulfetdt och Armfelt ledde det hemska återtåget ifrån Norge.
"Vårvindar friska" är nästa låt och det är en skön folkmelodi från Norrland. En riktigt skön och tung sommar låt som man gärna spelar på våren.
Nästa låt är den härliga "En skägglös dundergud" som är en tonsatt dikt av Esias Tegnér. Nitton från Midgårds söner och Ubbe från Blind system/new age messiah är med och gästsjunger vilket gör denna låt så otroligt häftig
"Balladen om herr Fredrik Åkare" är nästa låt och denna låt borde ju alla ha hört tidigare då den är gjord av kompositören Cornelis Wreeswijk som gjort många underbara texter och låtar. Det är en lugn och harmfylld ballad om herr Fredrik åkare och den söta Cecilia Lind, en komplicerad kärlekshistoria.
Nästkommande låt är "Stolt svensk" som är inleds med ett intro där Janne pratar. En låt med denna titel kan väll inte bara bli annat än kanon när det är Thule som gör den. Den handlar om att vi är trötta på att skämmas över vårt vackra fosterland.
Näst sista låten är 50/60-tals låten "Dream" där Eddie Meduza är med och gästsjunger, detta är en långsammare version av låten.
Den sista låten är också "Dream" fast i ett snabbare tempo, båda dessa versioner är tidigare outgivna vilket är roligt.

Andra skivan inleds med hyllnings låten till Gustav II Adolf, nämligen "Lejonet från Norden". Låten har en helt underbar text som slår det mesta och med Jannes sköna röst och det mystiska soundet så är detta en av de bästa låtarna Thule gjort och en helt underbar hyllning till våran gamle kung.
Andra låten ”Mitt land” är ännu en låt som blivit en klassiker genom tiderna. Det är en nationell ballad som är riktigt populär live.
Men som tredje låt kommer den verkligt tunga låten ”Stolt och stark” som handlar om att vi blir förvägrade alla livets gåvor, men att vi ändå ska stå stolta och starka. Det är som sagt en riktigt tung låt som är en av de bästa de gjort, med de grymma trummorna och Jannes sköna röst så är det verkligen en kanon låt.
Nästa låt heter "Gleipner" och handlar om den boja som användes för att binda fenrisulven. Det är en riktigt bra och rätt okänd låt.
Femte låten är "En konungs död" som kom ut första gången på den första skivan i Carolus Rex serien. En mycket bra och klassiska Thule låt som borde ha funnits med på någon av deras fullängdsskivor.
Nästkommande låt är våran otroliga nationalsång "Du gamla du fria" och denna upp-rockning av sången har verkligen blivit populär.
"Blå Brigader 6 Nov 1632" är låten som det är dags för nu och detta är ju en sån helt otroligt vacker ballad om den mystiska morgonen den 6 Nov 1632 då våran stolte kung Gustav II Adolf stupade på sin häst Streiff. Det är svårt att beskriva hur vacker denna ballad är, man måste lyssna själv för att förstå, tårarna är inte långt ifrån när man åtnjuter denna låt.
Åttonde låten är tagen ifrån Carolus Rex 3 och det är "Svarta döden" som är en mycket bra låt som alltid. Den handlar om den svarta döden, nämligen pesten som härjade fritt i vårt land i de tidigare tidsåldrarna, ett mycket viktigt tema att skriva låtar om.
Även den helt otroligt vackra sommar låten "Nu grönskar det" finns med på denna best of skiva.
Tionde låten "Svea rike" kommer från den första skivan i Carolus Rex serien och detta är en låt som är underskattad. Frågan är varför bara den har fått plats på en samlingsskiva och ingen fullängdsalbum för det är den verkligen värd.
Som elfte låt kommer ”Änglamark” som är en gammal klassisk sommar låt, en av de bästa sommarlåtarna dessutom. En riktigt underbar låt som ofta spelas live av grabbarna och vad passar bättre än denna låt en varm sommar dag.
”Bäring nord” är den tolfte låten och den kan klassas som en ballad nästan. Denna låt kan få den mest råbarkade vikingen att fälla en tår ifrån kinden, för den är ruskigt underbar med en text som slår det mesta.
"Hycklarnas parad" som är nästa låt inleds på ett mycket hårt och tungt sätt, låten handlar om det hyckleri som pågår i dagens samhälle. Detta är en mycket bra låt som Thule åstadkommit och som vanligt med en klockren text.
Nästa låt "Besten II" är en uppföljare på den omtalade första "Besten" som tolkades av förstå-sig-påare på många konstiga sätt så självklart måste de bli en uppföljare.
”I will stay” är den femtonde låten som är en cover på Hurriganes, som tycks vara Thules favorit band. Låten är en av de sämre på skivan och kunde gott ha skippats.
Sextonde låten är den otroligt härliga låten "Vi sålde våra hemman" som tjejerna från Hel är med och gästsjunger i. Låten handlar om utvandringen som föregick från Sverige till Amerika då de trodde att de skulle få så mycket bättre på andra sidan, men ack så fel de hade.
Skivans näst sista låt är "Skinhead" som är fruktansvärt bra och det är svårt att låta bli att sjunga med. För den som är skinnskalle så är det en väldigt sorglig låt, men som samtidigt är väldigt stärkande på något sätt och det är mycket känslor med i bilden. Varför gör Thule en låt om dessa ”hemska personer”, jo för att det är en del av deras uppväxt. Skinheads är en ungdoms kultur som sträcker sig långt tillbaks, innan politiken tog tag i en del.
Hela detta dubbelalbum avslutas med en outgiven låt vid namn "Nu släcks alla ljusen", låten blev över från "Sverige" albumet. Det är en mycket bra låt som avslutar denna "best of" skiva på ett otroligt fint sätt.

Riktigt roligt att Thule har gett ut detta best-of album för det innehåller i stort sett alla deras bästa låtar plus några låtar till. Ett perfekt album för dem som ska införskaffa sig sitt första Thule album.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1