Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule - För fäderneslandet

Ultima Thules största skiva någonsin som har sålt platina, över 100 000 sålda plattor.

Skivan drar igång med låten ”Poltava” som är en riktigt underbar låt om slaget och nederlaget vid Poltava. Låten börjar med ett härligt intro med dunkade trummor och ett par väl valda ord. En bättre start än så här går det knappt att få på denna dunderskiva.

Som andra låt kommer ”Änglamark” som är en gammal klassisk sommarlåt, en av de bästa sommarlåtarna dessutom. En riktigt underbar låt som ofta spelas live av grabbarna och vad passar bättre än denna låt en varm sommardag.

”Psychokiller” är den tredje låten, en mystisk låt om en sjuk mördare. En hyfsad låt som är rätt trevlig att lyssna på som även släpptes med Bruno på skivan ”The early years” som kom strax efter denna.

Som fjärde låt kommer den verkligt tunga låten ”Stolt och stark” som handlar om att vi blir förvägrade alla livets gåvor, men att vi ändå ska stå stolta och starka. Det är som sagt en riktigt tung låt och är en av de bästa de gjort, med de grymma trummorna och Jannes sköna röst.

Om den femte låten finns det nog inte så mycket att säga, den talar nog sitt eget språk, låten är våran underbara nationalsång ”Du gamla du fria”. Men jag kan inte låta bli att skriva ner lite känslor för denna låt eftersom denna version förmodligen är den bästa jag hört, den är så himla underbar, man ryser i hela kroppen när den spelas.

Den sjätte låten är den omtalade ”Besten” som det var mycket skriverier om, men som endast är en historisk låt och inget annat. En lite lugnare låt men som ändå är riktigt bra.

Nästa låt är den svängiga låten ”Rain” som är riktigt trevlig, man vill gärna sjunga med och röra lite på sig till den.

Åttonde låten är den klassiska livelåten ”Schottis på Valhall” som de flesta nog känner till, en riktigt bra party låt som man gärna sjunger allsång till.

Nästa låt är den helt underbara ”Fädernesland” som har en sån otrolig text och som många önskar sjungs på sina begravningar sorgligt nog. Så ni förstår att det är en lugn låt som verkligen återspeglar ens känslor, hör till en av de bästa som de gjort, om inte den bästa och mest älskade låten.

Tionde låten är ”Drakskepp” som är en riktigt fartfylld och rockig låt i äkta Thule-anda. Den handlar såklart om drakskeppen som vikingarna färdades i och är som sagt en mycket bra låt.

Nästa låt är en gammal cover om en ensam kille, ”Lonely boy”, en härlig och skön låt som gärna sjunger med i.

Tolfte låten är en lugn och harmfylld låt på engelska, ”The old one knows” en av de bättre de har gjort på engelska.

”Aldrig slav” heter den trettonde låten och vi börjar nu närma oss slutet på skivan. Det är en mycket bra låt om att vi aldrig kommer tillåta oss själva bli någon annans slav.

Näst sista låten är den, tyvärr, uttjatade låten ”Be my baby” som finns med på allt för många skivor, men det är ändå en bra gammal klassiker.

Sista låten kan man nästa se som en bonus av något slag för de har här spelat in de två sista verserna på nationalsången, de verserna som togs bort för mycket länge sedan och som har glömts bort i vardagslivet. ”Du gamla du fria II” kallar de låten för och det är kul att de återupplivat dessa radera som är otroligt vackert skrivna de också.

Denna Ultima Thule skiva håller toppklass rakt igenom, den håller till 100% i alla avseenden och när man nämner Ultima Thule så är detta den skivan som brukar dyker upp först i huvudet.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1