Tisdag 23 juli

Recension: Ultima Thule - Karoliner

 

Detta är uppföljaren med samma tema som föregångaren Lejonet från Norden. På detta album är det karolinerna, dessa tappra soldater med omänskligt mod och lidande som hyllas. Det häftiga omslaget skapades i skogarna utanför Nyköping med inhyrda dräkter och brinnande granris.

 

Skivan inleds med det otroligt vackra och tunga intro "Hymn Pro Patria".

Andra låten är "Knekt & karolin" och detta är en riktigt bra hyllningssång till knektarna och karolinerna som trampade fram i röken och dammet på slagfälten.

"Hycklarnas parad" som är nästa låt inleds på ett mycket hårt och tungt sätt, låten handlar om det hyckleri som pågår i dagens samhälle. Detta är en mycket bra låt som Thule åstadkommit och som vanligt med en klockren text.

Fjärde låten är den omtalade låten "Skinhead" hyllningslåten till riktiga Skins. Det är en riktigt bra låt och det är svårt att låta bli att sjunga med. För den som är skinnskalle så är det en väldigt sorglig låt, men som samtidigt är väldigt stärkande på något sätt och det är mycket känslor med i bilden. Varför gör Thule en låt om dessa ”hemska” personer, jo, för att det är en del av deras uppväxt. Skinheads är en ungdomskultur som sträcker sig långt tillbaka, innan politiken tog tag i en del.

Nästa låt är en cover, "Silly Things", som är en snabb och glad låt som får en på riktigt festhumör.

"Carl von Roland" heter nästa låt och den handlar om hur Carl von Roland blev tillfångatagen och hans listiga flykt. Det är en fruktansvärt bra låt som blivit lite bortglömd då den bara finns på detta album.

Sjunde låten, "Stolt", som är en slagkraftig och mycket bra låt om stolthet.

"The letter" är den åttonde låten och det är en riktigt häftig och fartfylld låt som det inte går att låta bli att sjunga med i.

Nionde låten är återigen en okänd låt vid namn "Till kriget", den finns endast på denna skiva men borde ha fått plats på många fler skivor. Det är en mycket bra låt med sorgsna tecken då den handlar om hur folk gick ifrån sina hem ut i kriget.

"Inte du med dig" heter nästa låt och den frångår temat med karolinerna och handlar istället om dagens samhälle. Om hur makten förvirrar, döljer saker för folket och att vi inte litar på dem men att vi ändå litar på vårat land.

Elfte låten är på engelska och heter "Witchhunt", självklart handlar den om medeltiden, då häxorna jagades och brändes på bål för deras påstådda trolldom.

Näst sista låten är en cover på Eva Dahlgrens "Ung och stolt", riktigt roligt att se vem som gjort låten. Låten är riktigt bra med en fin text och med tanke på vem som skrivit den så är den riktigt bra.

Låten "Hjältar" avslutar hela skiva med på ett utomordentligt sätt, den handlar om alla våra hjältar genom tiderna.

 

Ännu en klockren skiva från hjältarna i Ultima Thule och det är riktigt skönt att de håller på temat med storhetstiden och våra gamla kungar.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1