Onsdag 18 september

Recension: Ultima Thule - Lejonet från Norden

 

Detta album är en hyllning till den gamle krigarkungen Gustav II Adolf som hade smeknamnet Lejonet från Norden. För det var just som ett lejon som han drog runt i Europa och härskade tills dagen han stupade på Lützens dimmiga slätter den 6 november 1632.

 

Skivan inleds med ett mycket mäktigt och stämningsfyllt intro där det berättas om en dimmig morgon med en här på många tusen med denna mäktiga man i mitten.

Introt övergår sedan i den första låten med samma namn som skivan nämligen "Lejonet ifrån Norden". Låten har en helt underbar text som slår det mesta och med Jannes sköna röst och det mystiska soundet så är detta en av de bästa låtarna Thule gjort och en helt underbar hyllning till våran gamle kung.

Andra låten heter "Vägvisaren" och handlar om en vilse vandring efter den rätta vägen. En riktigt bra och skön låt, soundet som Thule har på denna skiva är ett av det bästa sounden de lyckats skapa.

Nästa låt "Besten II" är en uppföljare på den omtalade första "Besten" som tolkades av förstå-sig-påare på många konstiga sätt så självklart måste det bli en uppföljare.

"Mäster smed" som är nästa låt är en berättelse om de tre gudagåvorna som blev smidda trots Lokes list och knep. Det är en otroligt bra och snabb låt som kan spelas om och om igen med sin mytologiska stämma.

Femte låten "Svea saga" är just uppbyggd som en saga och har samma känsla som sagor har. Det är en härlig saga om Sveriges historia med allt ifrån medeltiden till storhetstiden.

"Blonda Svenska vikingar" kommer som sjätte låt med sitt härliga gung och humoristiska text. Denna cover återkommer ofta på Thules album och spelningar, men det är den värd för det är en riktig party låt.

Nästa låt "Den vilda jakten" drar igång hårt med gitarrerna innan låten kommer igång. Texten bygger på gamla legender ur den nordiska mytologin och detta är en riktigt bra låt.

Men på det åttonde spåret kommer en helt otroligt mäktig och hård låt vid namn "Förkastad & förnekad". Den handlar om hur det är i dagens samhälle, att man inte får tycka och tänka som man vill. Denna låt ska spelas högt och med mycket bas, en sån otroligt tung låt så det knappt går att beskriva, ligger i samma stil som låten "Stolt & Stark".

Nionde låten är det åter lite mytologi i, "Odens Återkomst", vilket är en riktigt bra låt som inleds på ett skönt sätt med gitarrer. Låten går i ett långsamt tempo som framhäver texten på ett riktigt skönt sätt.

"Svea arv, Svealand" som det är dags för nu är ett skön och mycket bra låt om vårat härliga Svealand. En låt i samma stuk som "Balladen till Sverige", Texten handlar om hur vackert vårat land är och hur underbart det är att vara ute i naturen.

Nästa sista låten så har de spelat in "Kungssången" som är en riktigt skön gammal hyllningssång till kungen.

Skivan avslutas med "Blå Brigader 6 Nov 1632" som är en helt otroligt vacker ballad om den mystiska morgonen den 6 Nov 1632 då våran stolte kung Gustav II Adolf stupade på sin häst Streiff. Det är svårt att beskriva hur vacker denna ballad är, man måste lyssna själv för att förstå, tårarna är inte långtifrån när man njuter till denna låt.

 

Ultima Thule har åter lyckats med ett album och detta hyllningsalbum till Gustav II Adolf kan räknas till ett av de absolut bästa albumen hittills för med låtar som "Lejonet ifrån norden" och "Blå Brigader" så går det inte att misslyckas med resten av låtarna.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1