Lördag 25 maj

Recension: Ultima Thule - Live in Dresden 1997

 

Detta är första och hittills enda liveskivan med Ultima Thule, den spelades in i Dresden som ligger i Tyskland den 24 februari 1996. Detta är den första upplagan och släpptes av Walzwerk Ireland, det har senare släppts en andra utgåva av Dim Records.

 

Första låten är "The god of light", mer känd som "Balders drömmar" på svenska. Det är en riktigt fartfylld och perfekt livelåt som handlar om just Balders drömmar.

"Songs of wolfs" är den andra låten och det är riktigt roligt att höra Janne prata Tyska mellan låtarna, eller i alla fall försöka. Det är roligt att få höra en sådan här bra låt på engelska men man lär nog erkänna att de låter bättre på svenska.

Tredje låten är "Brannded banned" fast här sjunger de återigen på Svenska fast låtnamnet är på engelska på omslaget. "Vinklingar & Svek" som den heter på svenska är en riktigt bra låt som ger många kängor åt massmedia som förvrider sanningen och folkets hjärnor.

Nästa låt är hyllningssången till Gustav II Adolf, nämligen "Lejonet Från Norden" och detta är en sån otroligt bra låt, både på skiva och live.

"Stolt och stark" är nästa dunderhit som de lirar och en bättre livelåt finns de knappt.

Som sjätte låt återkommer en av Thules bästa låtar nämligen "Bäring nord" som handlar om att vara långt hemifrån på en färd hemåt, till sin kära fosterjord.

Nästa låt "Runaway" är en klassisk livelåt om kärlek, som brukar uppskattas mycket bland publiken.

"Ravens" är den åttonde låten och är en inte allt för känd låt, den kom ut på deras första album "Svea hjältar" men spelas inte allt för ofta.

Nionde låten "Little red ridinghood" är en cover som verkar tyckas bra om av tyskarna för det låter som ett riktigt drag i Dresden.

"Election day" är den tionde låten och detta är en politisk låt om att man måste gå till valurnorna de dagar de är val och visa sitt ställningstagande.

Våran svenska nationalsång verkar gå hem i Tyskland med för nu är det dags för denna underbara sång och det verkar nästa som om tyskarna kan den.

"Fatherland" är nästa låt, är många av svenska folkets favoritlåt och det verkar även det vara en av Tyskarnas favoritlåtar. Så mycket mer behöver man inte säga om denna låt, som låter kanon även på engelska.

Låten som alltid tillägnas tjejerna är det dags för nu, nämligen "Be my baby", denna låt liras ofta live och brukar alltid uppskattas av publiken.

"Johnny rebel" denna gamla låt från Amerikanska inbördeskriget verkar gå hem hos tyskarna som den brukar gå hem hos de flesta, med sin slagkraftiga refräng.

Femtonde låten är åter en cover och denna gång är det "Hurry up Harry" som de påstår är sista låten, men självklart kommer de några extra nummer.

Så som sextonde låt kommer den traditionella låten "Schottis på Valhall" som brukar gå i ett väldigt högt tempo live. Detta är en otroligt bra låt som har gamla anor i vårat avlånga land.

Näst sista låten blir "Mitt land" och återigen påstår Janne att det är sista låten, men så är inte fallet.

Som absolut sista låt blir det en upprepning på "Stolt och stark" fast på engelska som inleds att tyskarna skriker nått i kör som man kan antaga är något i stil med "En gång till, en gång till". Denna slagkraftiga och hårda låt är en perfekt avslutning, men nog är den bättre på svenska.

 

Det är riktigt roligt att kunna avlyssna Ultima Thule live hemma ibland och drömma sig tillbaka till deras underbara liveframträdanden. Men de hade vart härligt med en liveskiva från Sverige med, fast det är riktigt roligt att höra Janne prata tyska emellanåt.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1