Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule - Nu Grönskar det

 

Thules första skiva i serien med sommartema, har sålt guld med över 50 000 sålda exemplar. De har på denna skiva rockat upp en massa klassiska sommarlåtar.

 

Skivan inleds med en av de bästa sommarlåtarna någonsin, ”Den blomstertid nu kommer” som alla måste känna igen från sina skolavslutningar. En helt underbar låt och med Thules rockversion av låten så kan det inte bli bättre.

Nästa låt är ”Jag tror på sommaren” som är en helt okej låt i ett fartfyllt tempo. Helt klart har den en värdig plats på denna skiva som passar fint till snapsen vid midsommar.

Den tredje låten är Astrid Lindgrens ”Idas sommarvisa” som är så underbar att det knappt går att beskriva. För när barnen börjar sjunga i refrängen så har man svårt att hålla tillbaks tårarna. Det är så himla underbart och med tankarna på våran kära Astrid som är alla barnens vän, så drömmer man sig bort till den blomstrande våren när allt blir så vackert.

Med dragspel inleds den fjärde låten ”Svinstaskär” som är en hyfsad låt som inte spelas allt för ofta. Den håller lite sämre kvalité än de andra låtarna med är ändå en fullgod låt.

Femte låten ”Rosen” är en kärlekssång skriven av Erik Bergman, det är en lugn och härligt kärleksfull låt.

”Vi ska gå hand i hand” heter den sjätte låten som även den är en kärlekssång, lite mer fartfylld än den tidigare och även aningen bättre.

Sjunde låten är klassiska ”Änglamark” som de spelat in tidigare, en kanonbra låt som de ofta spelar live. Hör till en av de bästa sommarlåtarna som skrivits av kompositören Evert Taube.

En Thule skiva utan en låt om vikingarna är ingen riktig Thule-skiva, nästa låt blir ”Det är en viking”. Den börjar i ett mycket lugnt tempo innan Janne avbryter och säger att ”de här går inte” så efter det kommer det rockiga soundet som vi så väl känner igen En svängig låt som passar perfekt mellan snapsarna och sillen då man behöver röra på sig.

Nionde låten är ”Kostervalsen” som börjar med en massa vimsigt snack innan dragspelet och sången kommer i gång. En perfekt låt, med dragspel rakt igenom hela låten och om ni har ett dragspel till hands vid midsommar middagen så ska ni garanterat spela denna låt då.

Nästa låt är även den en vals, denna gång ”Sjösalavals” som är en mera rockig låt är den tidigare. En riktigt härlig låt med en kanontext skriven av David Hellström.

Elfte låten är Ulf Lundells ”Öppna landskap” som de först spelade in på singeln med samma namn för att reta Ulf, och med skrattet i halsgropen så inser man snabbt att Thules version är bra mycket bättre än Ulfs.

Som tolfte låt kommer den gamla klassiska sommarlåten med ett otroligt drag i, nämligen ”Nu grönskar det”. Med det hårda gitarrintrot så kommer man fort i stämning och vid detta lag så borde snapsarna och ölen ha gjort sitt, så man verkligen är igång för att sjunga med. För det går inte att låta bli att sjunga med i denna underbara låt, som man fort drömmer sig på bort till de vidsträckta blomstrande ängarna, när man lyssnar på.

Det börjar nu närma sig slutet på skivan och som näst sista låt kommer ”Balladen om herr Fredrik Åkare”. Denna låt borde ju alla ha hört tidigare då den är gjord av kompositören Cornelis Vreeswijk som gjort många underbara texter och låtar. Det är en lugn och harmfylld ballad om herr Fredrik åkare och den söta Cecilia Lind, en komplicerad kärlekshistoria.

”Sommarn kommer” avslutar denna sommarskiva där det även är en rolig början av låten där Janne pratar lite, det märks verkligen att de haft kul när de spelat in denna skiva. En halv lugn låt som passar perfekt som avslutning.

 

Detta är den perfekta skivan för alla sommarens fester och tillställningar, det märks att det var ordentligt med fester när den spelades in. Det är mycket roligt snack och mycket folk som varit med i refrängerna och sjungit. Skivan håller kult stämpel och som alla Thule fans måste ha.

 

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1