Fredag 21 juni

Recension: Ultima Thule - Nu Grönskar det igen

Detta är Thules andra skiva med sommartema, fast denna gång en dubbelskiva. Där första skivan innehåller sommarklassiker medan de på den andra skivan har spelat in en massa 60- och 70-tals klassiker.

Vi börjar med första skivan med låten ”Vårvindar friska” som är en trall vänlig melodi från Norrland. En riktigt skön och tung sommarlåt som man gärna spelar på våren.
Den andra låten är en ingen låt utan här är det en gamla kultfiguren Eddie Meduza som kör en sketch tillsammans med sina kumpaner Börje, Sven och Erik. Första gången är denna och de andra vitsarna rolig, men andra och resten av gångerna så är de bara jobbiga.
Tredje låten är en cover på U.P Olrogs ”Samling vid pumpen” som är en fartfylld och riktigt trevlig låt som man gärna stampar takten till och så småningom sjunger med i.
”Solen glimmar” som är den fjärde låten börjar lugnt med en gitarr tills Janne lägger sig i och får igång låten på sitt rockiga sätt.
Nästa låt är ”Barndomshemmet” som är en hyfsat bra låt i en medryckande trallande stämma. Man börjar redan märka hur låtarna håller aningen sämre klass än den första i detta tema, kanske var det så att de tog alla de bra låtarna till den så de fick ta överblivna låtar till denna.
Som sjätte låt kommer ännu en vits och som jag sa innan, rolig första gången sen bara jobbig.
”Gärdebylåten” är den som kommer efter sketchen och denna komma jag ihåg från barndomstider, en skön vals kanske man kan säga. Börjar i traditionellt folkmusiksound innan Thule kör igång sin rockiga version, en mycket bra låt som ska spelas på sommaren.
Om att springa runt barfota handlar nästa låt om, ”Barfotavisan”, som även den är riktigt bra i ett lugnare tempo än de tidigare. En klassisk visa av M Paulsson som går hem hos de flesta som har nån sorts känsla för sommarens underbara tid.
Den nionde låten ”Så gick det till när farfar va ung” är en inte allt för bra låt. Som jag hellre hade sett passat bättre på en Eddie skiva, men en liten charm har den i sig ändå.
Nästa låt är en folkmelodi ifrån Hälsingland som hör till en av de sämre låtarna på skivan.
På elfte spåret är det ännu en sketch ifrån Eddie och co., inte så mycket att säga om den.
”De ’ä’ dans på brännö brygga” är den tolfte låten som är en härlig folkmelodi, men att lyssna på denna låt om och om igen vill man gärna inte, räcker med en gång då och då.
Nästa låt ”Visa vi midsommartid” hör till en av de bättre på skivan och hade platsat mycket bra på föregångaren till den här skivan, som höll en mycket högre klass.
Det hade även den trettonde låten gjort som är ”Sverige är mitt allt på jorden”, för det är den helt klart bästa på hela denna skiva. Den inleds med ett sound som låter ungefär som om den hade spelats på radion med övergår sedan i Thules rockiga sound, fast i ett lugnt tempo. En klockren låt med en otrolig text som fort sätter sig på skallen.
Snart är det slut på denna första skiva, så som femtonde spår är det ännu en sketch med gubbarna, där Börje spyr inte speciellt smakfullt, men avslutningen är rolig där de pratar lite mer seriöst.
Den sista låten är ”Sommaren är kort” av Tomas Ledin, och den framförs riktigt bra och konkurrerar med Ledins original. Man kan nog säga att de överglänser Ledin, då jag ser denna version som bättre än originalet, en mycket värdig avslutning på denna skiva.
Men helt slut är det inte, det avslutas med en hälsning ifrån Eddie Meduza som är den bästa sketchen på skivan.

Tyvärr får man nog säga att denna första skiva är den sämsta som Thule gjort hittills, med en massa halvbra låtar, som dessutom är covers på andras låtar.

Den andra skivan inleds med den klassiska Hurriganes låten ”Bourbon street”. En mycket trevlig och dansvänlig låt som Eddie Meduza är med och gästsjunger på.
Nästa låt är ”Needles & pins” som är den bästa på den här skivan, en otroligt härlig låt som för tankarna tillbaks några årtionden.
”Rythm of the rain” är den tredje låten som är en liten lugnare klassiker. Det är en mycket lugn och harmfull kärleks låt, som med fördel de manliga lyssnarna kan spela för sina tjejer.
Fjärde låten är ”The letter” som är en riktigt häftig och fartfylld låt som det inte går att låta bli att sjunga till. Handlar så klart om ett brev som en tjej skrev till sin kille, mycket kärlek är det på den här andra skivan.
”An awful crime” är nästa låt som håller sig till det lugnare tempot och är en inte allt för bra låt. Hör till de sämre på den här skivan, men refrängen när helt okej.
Näst kommande låt ”Poetry in motion” är ännu en av dessa riktiga klassiker som alltid går hem. En svängig låt i ett bra tempo med Meduza på gästsång.
När sedan nästa låt ska till och börjas märker man att de inte sparat på någonting för de leverera ännu en otroligt härlig klassiker. ”Runaway” har de tidigare spelat in men nu i en ny version som låter betydligt bättre och klarare, en helt enkelt klockren låt.
”Deadline” som det är dags för nu är ännu en låt gjord av Hurriganes och i ren Hurriganes-anda så framför grabbarna i Thule den med beröm. Ett litet plus till Eddies medverkande i denna låt med.
Nionde låten är ”Little red ridinghood” som är en mystisk låt som inleds ännu mer mystiskt där Janne pratar med en ”läskig röst”. En lugn låt som även finns med som live version på deras live skiva som släpptes precis innan denna.
”I will stay” är den tionde låten som än en gång är en cover på Hurriganes, som tycks vara Thules favorit band. Låten är en av de sämre på skivan och kunde gott ha skippats.
Den näst sista låten är ”Tallahassee lassie” som rockar upp skivan till slutet igen. För detta är en snabb låt i ett tilltalande sound och med en text som man gärna rockar loss till.
Som avslutning har de åter igen ”Be my baby” som de tjattar med så mycket, känns som den finns med på var och varannan skiva. Blir jobbig med tiden men de lirar den ändå och är en av de låtar som oftast spelas live och då tillägnas tjejerna i publiken.

Denna andra skiva rycker upp betyget ett snäpp då det är en riktig kanon skiva med gamla klassiker. Men denna dubbel skiva blir ändå Thules sämsta album hittills, dock är den andra skivan jäkligt bra så denna samling med covers är ändå köp vänlig.

Skriven av Löven

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS 2.1